Κοροναϊός : «Όλοι μαζί, μια φωνή» – Οι θετικές ειδήσεις της ημέρας
Μέσα στο κλίμα φόβου, ανησυχίας και αβεβαιότητας που περιβάλλει τον πλανήτη λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού, κάθε μέρα που περνά φέρνει στην επιφάνεια ειδήσεις οι οποίες ως επί το πλείστον είναι πιο άσχημες από την προηγούμενη ημέρα
- Εισφορά αλληλεγγύης: Νέα κλίμακα για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
- Χειροπέδες σε μαθητή: Κατηγορείται ότι οπλοφορούσε στο σχολείο - Συνελήφθη και ο πατέρας του
- Γονέας ξυλοκόπησε μαθητή έξω από σχολείο – Θεώρησε ότι τον καθυστέρησε
- Νέα προθεσμία έλαβε η 33χρονη που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
Μέσα στο κλίμα φόβου, ανησυχίας και αβεβαιότητας που περιβάλλει τον πλανήτη λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού, κάθε μέρα που περνά φέρνει στην επιφάνεια ειδήσεις οι οποίες ως επί το πλείστον είναι πιο άσχημες από την προηγούμενη ημέρα.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε δεδομένα από επίσημες πηγές, μέχρι τις 19:00 της Παρασκευής τα κρούσματα του νέου κοροναϊού ξεπερνούσαν τις 250.000 σε όλο τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας, τουλάχιστον 256.296 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί και από αυτούς οι 11.015 πέθαναν.
Ο λόγος ανησυχίας, λοιπόν, είναι δικαιολογημένος. Όμως, όπως στις περισσότερες μεγάλες καταστροφές ή τραγωδίες υπάρχουν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα εντοπίσουμε, ωστόσο είναι εδώ και είναι καθημερινά.
Τα ενθαρρυντικά νέα της Παρασκευής:
1) Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κοροναϊού. Η Κίνα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου τα αυστηρά μέτρα φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς και οι Αρχές έθεσαν τον ιό υπό έλεγχο.
Ωστόσο, στην ασιατική χώρα εντείνεται η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό μολυσμένοι. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο αριθμός αυτών των ανθρώπων ανήλθε σε 39, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
2) Ο νέος κοροναϊός παρουσιάζει μια πρωτοφανή πρόκληση για τους επιστήμονες: η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται σημαίνει ότι πρέπει να επιταχύνουν την έρευνά τους για την εξεύρεση φαρμάκων ή εμβολίου.
Για τις περιπτώσεις αυτές κατασκευάστηκε ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο. Σύμφωνα με το CNN, ο Summit, ο υπερυπολογιστής της IBM, «έτρεξε» χιλιάδες προσομοιώσεις για να αναλύσει ποιες ενώσεις φαρμάκων θα μπορούσαν να σταματήσουν αποτελεσματικά τον ιό από το να μολύνει τα κύτταρα – ξενιστές. Πρόκειται αν μη τι άλλο για ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη δημιουργία του πιο αποτελεσματικού εμβολίου.
Η ερευνητική ομάδα αναμένεται να εκτελέσει ξανά τις προσομοιώσεις στον Summit, χρησιμοποιώντας ακριβέστερο μοντέλo του κοροναϊού που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα.
Ωστόσο, το έργο του Summit σταματά κάπου εκεί, στον εντοπισμό δηλαδή ελπιδοφόρων ενώσεων. Εν συνεχεία, απαιτούνται πειραματικές μελέτες για να φανεί στην πράξη ποιες χημικές ουσίες λειτουργούν καλύτερα.
3) Μια 90χρονη γυναίκα η οποία προσβλήθηκε από τον κοροναϊό στο Σιάτλ, αμέσως μάλιστα μετά την αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο, βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης παρά τις περί του αντιθέτου πιθανότητες.
Στο Κέντρο Φροντίδας Ζωής στο οποίο νοσηλευόταν σημειώθηκε μαζική εξάπλωση του ιού στα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με στοιχεία, το 62% των περίπου 130 ηλικιωμένων που βρίσκονταν σε αυτό μολύνθηκε από τον ιό και ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τετάρτου έχασε τη μάχη με τη ζωή.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία αυτά, η οικογένεια της 90χρονης Geneva Wood μετά τη διάγνωση ότι είναι θετική στον κοροναϊό ήταν προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο τώρα, δύο εβδομάδες μετά, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση και βρίσκεται ένα βήμα πριν κερδίσει τη μεγάλη μάχη.
4) Το πρωί της Παρασκευής, ολόκληρη η Ιταλία -οι θάνατοι στην οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 των θανάτων παγκοσμίως από τον κοροναϊό- βγήκε σε παράθυρα και μπαλκόνια. Χιλιάδες ανθρώπων ένωσαν τις φωνές τους, όταν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της χώρας μετέδωσαν ταυτόχρονα τον ιταλικό εθνικό ύμνο και τρία ακόμη τραγούδια – σύμβολο της ιστορίας της χώρας σε μία προσπάθεια να καταδειχθεί η ανάγκη να παραμείνει ο λαός ενωμένος.
Την ίδια ώρα, δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ευρώπη έπαιξαν ταυτόχρονα το «You’ ll never walk Alone» των Gerry & The Pacemakers, σε μια κίνηση αλληλεγγύης εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού. Η ιδέα ανήκε στον Sander Hoogendoorn, ολλανδό ραδιοφωνικό παραγωγό.
5) Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, η Κίνα απάλλαξε από τις κατηγορίες, μετά θάνατον, τον Li Wenliang, τον γιατρό που είχε προειδοποιήσει για το ξέσπασμα του κοροναϊού.
Οι επίσημες αρχές της Κίνας είχαν κατηγορήσει τον 34χρονο οφθαλμίατρο για τις προειδοποιήσεις του σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού.
Σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία ειδήσεων της Κίνας, η αστυνομία στην πόλη Ουχάν ανακάλεσε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει για τον dr. Li Wenliang και εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση «επίσημης συγγνώμης» προς την οικογένειά του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις