Υπάρχει επιθυμία αλλά όχι και βεβαιότητα
Μετά την αναβολή των τελικών του Euro και του Κόπα Αμέρικα η πρόβλεψή μου είναι ότι το επόμενο μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει τη διεθνή αθλητική κοινότητα είναι η πιθανότητα της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο που αντίθετα από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, που αναβλήθηκαν μετά από συζητήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων, εδώ το […]
Μετά την αναβολή των τελικών του Euro και του Κόπα Αμέρικα η πρόβλεψή μου είναι ότι το επόμενο μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει τη διεθνή αθλητική κοινότητα είναι η πιθανότητα της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο που αντίθετα από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, που αναβλήθηκαν μετά από συζητήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων, εδώ το πρόβλημα θα το αναδείξουν οι ίδιοι οι αθλητές.
Απάντηση
«Δεν υπάρχει αναβολή, δεν υπάρχει ακύρωση. Η ΔΟΕ θέλει να συνεχίσουμε καθημερινά να ρισκάρουμε την υγεία μας, την υγεία της οικογένειάς μας αλλά και τη δημόσια υγεία. Μας θέτει σε άμεσο κίνδυνο και όχι σε τέσσερις μήνες. Είναι απίστευτο», δήλωσε πρόσφατα στο Reuters η Ολυμπιονίκης μας στο επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία έκανε και συγκεκριμένες ερωτήσεις για να κάνει κατανοητή σε όλους τη δυσκολία της προετοιμασίας της αλλά και την επικινδυνότητά της: «Τι θα γίνει στα ομαδικά αθλήματα στα οποία οι αθλητές θα πρέπει να προπονηθούν όλοι μαζί; Τι θα γίνει στην κολύμβηση; Στη γυμναστική που αγγίζουν όλοι τα ίδια αντικείμενα; Δεν υπάρχει καμία σκέψη για τον κίνδυνο που μας βάζουν» είπε. Νομίζω πως, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, την απάντηση για το τι θα συμβεί θα μας τη δώσει η ίδια η πραγματικότητα. Ας δούμε για παράδειγμα τι έγινε πρόσφατα με τον Λευτέρη Πετρούνια.
Πετρούνιας
Ο Ολυμπιονίκης μας ετοιμαζόταν το περασμένο Σάββατο να αγωνιστεί στον τελικό των κρίκων στο Μπακού. Ο Πετρούνιας θέλει δυο νίκες ακόμα για να εξασφαλίσει την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς. Μολονότι είχε γίνει ο προκριματικός (ο Πετρούνιας είχε μάλιστα προκριθεί με την καλύτερη βαθμολογία στον τελικό…) οι αζέροι διοργανωτές ανακοίνωσαν την αναβολή των τελικών παίρνοντας μέτρα για την επιδημία του κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι ότι άργησαν να το κάνουν: το έκαναν μόλις το βράδυ της Παρασκευής λίγες ώρες πριν από τον τελικό. Αλλά το έκαναν: η Ομοσπονδία Γυμναστικής του Αζερμπαϊτζάν και διοργανώτρια των Αγώνων, αποφάσισε τη ματαίωση των τελικών, για λόγους προστασίας όλων των αθλητών, των προπονητών, αλλά και των θεατών. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με το συγκεκριμένο τουρνουά: κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα επαναληφθεί, κάποιοι ότι θα μείνουν τα αποτελέσματα στα προκριματικά και ο Περτρούνιας θα κερδίσει – το βρίσκω και πιο λογικό δεδομένου ότι οι προσπάθειες των αθλητών δεν πρέπει να ακυρώνονται. Αλλά αυτή η εξέλιξη στον συγκεκριμένο αγώνα δείχνει και πόσο δύσκολο είναι να γίνουν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο στις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πώς και πότε θα γίνουν τα προολυμπιακά τουρνουά; Και πώς θα ολοκληρωθεί σε αυτές τις συνθήκες η προετοιμασία των αθλητών, όπως σωστά αναφέρει η Στεφανίδη;
Σίντζο Αμπε
Χθες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, όταν ρωτήθηκε για το τι πιστεύει πως θα γίνει απάντησε μάλλον διπλωματικά. «Η δική μου επιθυμία είναι να διεξαχθούν και οι Ολυμπιακοί αλλά και οι Παραολυμπιακοί στην εντέλεια και να γίνουν η απόδειξη ότι ο άνθρωπος κυριάρχησε του νέου κορωνοϊού. Εχω την υποστήριξη των ηγετών της G7» δήλωσε ο Σίντζο Αμπε. Για πρώτη φορά εξέφρασε την επιθυμία του και όχι τη βεβαιότητά του. Γιατί γνωρίζει πως καμία διαβεβαίωση δεν μπορεί να σταματήσει μια συζήτηση. Που είναι σίγουρο πως αν δεν υπάρξει κάποιο θεαματικό ευχάριστο απρόοπτο θα φουντώσει τις επόμενες μέρες. Ηδη οι Times του Λονδίνου έγραφαν πριν από λίγες μέρες ότι αρχίζουν να εξετάζονται σενάρια αναβολής. Ο Ιούλιος, που οι αγώνες θα αρχίσουν είναι μακριά, αλλά όχι και τόσο.
Τσέφεριν
Χθες ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν θεώρησε σωστό να επισημάνει σε άγγλους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν πως η απόφαση της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης της UEFA είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, επισημαίνοντας ότι η UEFA δεν θέλει τη δεδομένη στιγμή τη διακοπή τους και την ανακήρυξη πρωταθλητών με βάση την τρέχουσα βαθμολογία – το έκανε γιατί αρκετοί ερμηνεύοντας τη θέση της UEFA έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα. Ο Τσέφεριν δεν προτρέχει και δεν βιάζεται: γνωρίζει πως όλα πρέπει να γίνονται με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας με τους οποίους η UEFA συνεργάζεται. Δεν θέλει επίσης να αναμειχθεί η UEFA στα εσωτερικά των ομοσπονδιών και των Λιγκών, που προβληματίζονται για το πώς θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα.
Ιταλοί
Λογικά, αν φτάσουμε στον Μάιο και είναι αδύνατη η επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας θα γίνει μια νέα σύσκεψη της UEFA με τις ομοσπονδίες και θα δοθούν νέες οδηγίες πάντα με γνώμονα την ίδια γραμμή: τα πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν είναι απλό να οριστούν και ημερομηνίες από την ίδια δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ίδιες εκκρεμότητες. Στην Αγγλία π.χ. απομένουν εννέα αγωνιστικές, ενώ στην Ελλάδα η κανονική περίοδος έχει ολοκληρωθεί και απομένουν τα play off – οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Πάντως δεν υπάρχει και λόγος βιασύνης γιατί αποφάσεις που δεν τηρούνται δημιουργούν μόνο απαισιοδοξία. Οι Ιταλοί π.χ. είχαν αποφασίσει επιστροφή των ομάδων στις προπονήσεις από χθες. Χθες προπόνηση κανονική έκανε μόνο η Κάλιαρι, γιατί η Σαρδηνία έχει λιγότερα προβλήματα. Καμιά δεκαριά ομάδες μάλιστα έχουν τους παίκτες ακόμα σε καραντίνα και δεν άνοιξαν ούτε τα γραφεία τους…
Ευρωλίγκα
Αν κάπως ομαλοποιηθεί η κατάσταση η UEFA θα κάνει σαφές και το πώς θα συνεχιστούν και οι διοργανώσεις της, οι οποίες φυσικά και θέλει να ολοκληρωθούν και για αυτό για την ώρα απλά εξετάζει το πώς – αυτή που μου μοιάζει απίθανο να ολοκληρωθεί είναι η Ευρωλίγκα. Για έναν πολύ βασικό λόγο: μοιάζει δύσκολο πολλές από τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτή να συνεχίσουν να πληρώνουν τους αμερικάνους παίκτες τους χωρίς να γίνονται αγώνες και χωρίς κατά συνέπεια οι ομάδες αυτές να έχουν έσοδα. Θυμίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ομάδων στην Ευρωλίγκα είναι από τα εισιτήρια των αγώνων: από την τηλεόραση εισπράττουν ελάχιστα.
Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή η διοργάνωση ξαναρχίσει, ματς με θεατές αποκλείεται να δούμε αμέσως – πράγμα που σημαίνει πως έσοδα οι ομάδες δεν θα έχουν. Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές ομάδες πληρώνουν τους αμερικάνους παίκτες τους με μηνιαία συμβόλαια για αυτό άλλωστε και εύκολα τους αλλάζουν. Η Ζαλγκίρις που άφησε τους Αμερικάνους της να φύγουν απλά έδειξε τον δρόμο σε πολλούς από τους άλλους: το παράδειγμά της θα το ακολουθήσουν αρκετές ομάδες διότι νέο ξεκίνημα των αγώνων της Ευρωλίγκας δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Πιτίνο
Αυτός είναι νομίζω και ο λόγος που ο μπασκετικός Παναθηναϊκός δεν έχει πει τίποτα για την απίθανη απόφαση του Ρικ Πιτίνο να πάει στις ΗΠΑ για να βρει μια νέα δουλειά χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Στον ΠΑΟ δεν λένε τίποτα γιατί καταλαβαίνουν ότι εκ των πραγμάτων η συνεργασία με τον προπονητή ολοκληρώθηκε…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις