Κοροναϊός: Η χώρα κατέβασε ρολά προκειμένου να μη γίνει Ιταλία
Κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση η συμμόρφωση του κόσμου. Αλλιώς... θα κατεβάσει τα τανκς
Η Ελλάδα περνά το πρώτο, ουσιαστικά, πολεμικό της Σαββατοκύριακο, έχοντας κατεβάσει ρολά σε βασικές λειτουργίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και βρισκόμενη ένα βήμα πριν από τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η επέλαση του κοροναϊού δεν γίνεται με τόσο ανησυχητικούς ρυθμούς, τα κρούσματα είναι εντός των προβλέψεων των επιστημόνων, ωστόσο, οι 4 θάνατοι σε 24 ώρες και κυρίως οι εικόνες από τη γειτονική Ιταλία προκαλούν φόβο.
Και μπορεί οι Ιταλοί να μετρούν καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς επειδή καθυστέρησαν δραματικά να πάρουν έκτακτα μέτρα, στην Ελλάδα ευτυχώς η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και σχετικό επαγγελματισμό.
Λάθη έγιναν στην αρχή, ειδικά με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, ωστόσο, στη συνέχεια πάρθηκαν πολύ αυστηρές και σκληρές αποφάσεις οι οποίες σε άλλες εποχές δεν θα μπορούσαν να περάσουν καθώς είναι ολοκληρωτικού χαρακτήρα.
Προκειμένου να μη ζήσει η Ελλάδα της δική της… Κόλαση του Δάντη, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή να φτάσουν τα μέτρα στο μη περαιτέρω. Ακόμη δηλαδή και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.
Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε θα κρίνει πολλά ως προς το αν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το «μπαζούκας» της απαγόρευσης. Αλλωστε, οι τραγικές εικόνες των τελευταίων ωρών, με χιλιάδες αυτοκίνητα να περνούν τα διόδια και πολύ κόσμο να πηγαίνει στην επαρχία, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, έχει κινητοποιήσει τους πάντες.
Οι περισσότεροι Ελληνες επικροτούν τις κινήσεις της κυβέρνησης, παρά τον σκληρό περιορισμό και την καραντίνα που επιβάλλεται. Και μάλιστα χωρίς χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτού του εφιάλτη.
Ταυτόχρονα, η απείθεια που δείχνουν πολίτες, επιμένοντας να κάνουν αμέριμνοι βόλτες και πικ νικ στα πάρκα, έχει εκνευρίσει τους επιστήμονες.
Και κυρίως όλους εκείνους που κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν τον ιό και να μην υπάρξει εξάπλωσή του.
Στα social media ξεχειλίζει η οργή κατά εκείνων που παραβαίνουν τις εντολές για να μείνουμε στο σπίτι. Και είναι η συντριπτική πλειοψηφία όσων λένε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με την καραντίνα και την τήρηση των εντολών μπορεί να μη γίνουμε Ιταλία.
Η χώρα, λοιπόν, έχει μπει σε ένα Σαββατοκύριακο με εξαιρετικό καιρό, σε μια ισημερία που δίνει το σήμα για την έναρξη της Ανοιξης, αλλά και με μια μαυρίλα που έχει δυσκολέψει τη ζωή μας και κυρίως την ψυχολογία μας.
Επί της ουσίας δε λειτουργού παρά ελάχιστα στην Ελλάδα, ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι ελάχιστος, η οικονομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει, η κοινωνική ζωή είναι ανύπαρκτη, ο κοροναϊός μοιάζει με ένα μαύρο πέπλο πάνω από όλη την Ελλάδα.
Φόβος αλλά και οργή
Ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν. Η αλήθεια είναι ότι βλέπει κανείς οργή, θυμό, αλλά όχι τόσο για τα περιοριστικά μέτρα που σε γενικές γραμμές γίνονται αναγκαστικά υποφερτά.
Οργή για όσους προσπαθούν με πονηρό και ανεύθυνο τρόπο να ξεφύγουν από την καραντίνα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Από αυτούς που έφυγαν με πλοία και αυτοκίνητα από τις πόλεις, αδιαφορώντας αν θα κολλήσουν ηλικιωμένους συγγενείς τους. Μέχρι όσους συνεχίζουν αμέριμνα τις βόλτες τους στα πάρκα και τις πλατείες, παρά τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων και των συλλήψεων.
Φανερά οργισμένοι ήταν χθες και οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς οι οποίοι μίλησαν για απαράδεκτες εικόνες που θύμισαν 15αύγουστο που πηγαίνουν οι πολίτες μαζικά διακοπές.
Υπάρχουν ακόμη κι εκείνοι –ευτυχώς ελάχιστοι- που επιμένουν σε θεωρίες συνωμοσίας για να γίνουν οι πολίτες μάζα από την… παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Η ανοησία είναι προφανώς αήττητη, όπως αήττητος είναι και ο θάνατος που «θερίζει» τη γειτονική Ιταλία η οποία θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για εμάς.
Αλλωστε, η διάχυση της πανδημίας και σε Γερμανία και Ισπανία, με δεκάδες νεκρούς, δείχνει στην Ελλάδα το δρόμο για το τι πρέπει να αποφύγει και τι πρέπει να κάνει.
Μετά και τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης δε λειτουργεί τίποτε κανονικά και μένει μόνο πότε θα χρειαστεί και ο περιορισμός της κυκλοφορίας.
Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι τις 10 Απριλίου, στη συνέχεια ακολουθεί το Πάσχα, οπότε θα αργήσουν πολύ να ξεκινήσουν τα μαθήματα, και ανάλογα με τις εξελίξεις.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δούμε αυστηρή αστυνόμευση σε πάρκα και πλατείες ώστε να εμποδιστούν οι συναθροίσεις. Γνωστά πάρκα στην Αθήνα έβαλαν λουκέτο ενώ με περιορισμούς θα γίνεται η επίσκεψη στο κτήμα Τατοϊου ή στην Πάρνηθα.
Περιπολίες παντού, μεγάφωνα όπου θα μεταδίδεται μήνυμα στα ελληνικά, αγγλικά και αραβικά και θα προτρέπουν τον κόσμο να επιστρέψει σπίτι του.
Το μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες: «Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο».
Τέλος η θάλασσα
Από τα λιμάνια απαγορεύτηκε ο απόπλους σκαφών αναψυχής, και ο λόγος ήταν ότι πολλοί έσπευσαν να φύγουν.
Ταξίδι με πλοίο θα κάνουν οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών επιδεικνύοντας φορολογική δήλωση.
Συγκεκριμένα:
Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που μετακινούνται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.
Τους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ νησιών που εξυπηρετούνται από πλοία που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
Τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
Τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.
Η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ή τα σκάφη.
Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή θα αποδεικνύεται με την επίδειξη είτε του ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, σε περίπτωση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο. Οι περιορισμοί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.
Αλλάζουν οι λαϊκές
Σήμερα έχουν βάλει λουκέτο οι λαϊκές αγορές, προκαλώντας την οργή των παραγωγών επειδή ήταν αιφνιδιαστική απόφαση, κι ενώ είχαν φορτώσει τα προϊόντα τους για να τα πουλήσουν, όμως, τώρα θα καταστραφούν.
Από Δευτέρα στις λαϊκές αφορά θα αλλάξουν πολλά καθώς θα μειωθεί κατά 50% των παραγωγών που θα εξυπηρετούν, και εκ περιτροπής με όσους δεν θα δουλέψουν σήμερα.
Τέλος, αλλάζουν και τα περιοριστικά μέτρα στα σουπερμάρκετ και πλέον θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Αίσθηση προκάλεσε η σκληρή αναφορά του Μ. Χαρδαλιά για τους εκδρομείς:
«Κάποιοι αγνοούν τις συστάσεις και η ελληνική Πολιτεία ξέρει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Από την συμπεριφορά μας θα καθοριστεί ποια επιπλέον μέτρα θα πάρουμε», τόνισε. Παράλληλα, επισήμανε «αν δεν σταματήσουμε να κινούμαστε χωρίς να υπάρχει λόγος σοβαρής σημασίας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εξετάσει άλλα μέτρα και τα εξετάζει». «Είναι σημαντικό ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον ιό, είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Δεν είναι άσκηση ετοιμότητας, είναι πραγματική μάχη», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες υπάρχουν μέτρα όπως το κλείσιμο των καταστημάτων παντός είδους.
Οι επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμες για την Ελλάδα. Αν νοσήσουν πολλές χιλιάδες ακόμη τότε δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμο το πρόβλημα.
Αν υπάρξουν πολλά θύματα τότε θα είναι δώρο άδωρο τα σκληρά μέτρα. Και κυρίως, αν κρατήσει πολύ η κρίση τότε η οικονομία και η χώρα θα γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω.
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία