Κοροναϊός : Ο «καταστροφικός» μήνας μετά τον πρώτο νεκρό στην Ιταλία
Ένα μήνα μετά τον πρώτο θάνατο από κοροναϊό, η Ιταλία προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, δίχως κανείς να ξέρει ακόμα αν θα τα καταφέρει.
Το ημερολόγιο έδειχνε: Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, όταν ο Αντριάνο Τρεβίζαν, συνταξιούχος οικοδόμος από το χωριό Βο, πεθαίνει σε νοσοκομείο της Πάντοβα.
Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό στην Ιταλία από τον κοροναϊό και συγχρόνως τον πρώτο στην Ευρώπη. Πλέον η Ιταλία μετρά πάνω από 4.000 νεκρούς και σε τίποτα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνες τις ημέρες. Άλλωστε, ποιος από τα 60 εκατομμύρια των Ιταλών θα είχε τότε δεχθεί να τεθεί σε μέτρα αυστηρού αποκλεισμού, που πλέον κανείς δεν ξέρει πότε θα αρθούν;
Εκείνη την ημέρα, το μόνο θέμα που συζητιόταν στα γεμάτα μπαρ και εστιατόρια, ήταν πόσο εύθραυστη είναι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
Τα πρώτα μέτρα
Αμέσως μετά, ξεκινούν οι περιορισμοί στον ιταλικό Βορρά, κυρίως στο Κοντόνοο, κοντά στο Λόντι, όπου συρρέουν οι δημοσιογράφοι, συχνά χωρίς μάσκες. Όμως, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καθησυχάζει τους συμπατριώτες του: «Όλα είναι υπό έλεγχο».
Την επομένη του θανάτου του Αντριάνο Τρεβίζαν, οι εφημερίδες αφιερώνουν ωστόσο τις πρώτες τους σελίδες στον κοροναϊό: «Η μετάδοση τρομάζει την Ιταλία» (La Stampa), «Φόβος στον Βορρά» (La Repubblica).
Όμως αυτός ο φόβος δεν θα καταλάβει πραγματικά τους Ιταλούς παρά το σαββατοκύριακο της 7ης και 8ης Μαρτίου, μπροστά σε μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην βόρεια Ιταλία, και κυρίως στην Λομβαρδία. Ήταν η ώρα που επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους.
Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν, συχνά προς τον Νότο από όπου κατάγονται, είναι όμως και χιλιάδες πιθανοί φορείς της επιδημίας. Πολλά από τα κρούσματα στην Απουλία, το τακούνι της ιταλικής μπότας, είναι οι γονείς αυτών που διέφυγαν από τον βορρά φέρνοντας μαζί τους τον ιό. Ως αποτέλεσμα, 26 άνθρωποι πεθαίνουν στην περιοχή αυτή.
Οι αυστηροί περιορισμοί
Την νύκτα της 9ης προς την 10η Μαρτίου, σε ανακοίνωσή του, ο Τζουζέπε Κόντε, με βαριά φωνή, επεκτείνει τα περιοριστικά μέρα σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια. Τα καταστήματα κλείνουν, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για την μετάβαση στην δουλειά, για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, οι συναθροίσεις απαγορεύονται, ανάμεσά τους και οι θρησκευτικές λειτουργίες. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε δύο εβδομάδες, προαναγγέλλει.
Για πολλούς όμως, πρόκειται για σουρεαλιστικές αποφάσεις. Την επομένη, στην Σικελία, οι συμμετέχοντες σε κηδεία επιπλήττονται. Ο Τζιανιφιλίπο Μπαντσέρι, δήμαρχος της Ντέλια, μιας μικρής πόλης της Σικελίας, ανεβάζει ένα οργισμένο βίντεο στο Facebook που γίνεται viral: «Όταν μου λένε «κύριε δήμαρχε, δεν πρέπει να πανικοβάλλετε τους ανθρώπους»…Μα είναι πανδημία! Δεν είναι επιδημία, είναι πανδημία! Και δεν πρέπει να πανικοβάλλουμε τους ανθρώπους;».
Οι Ιταλοί παρακολουθούν καθημερινά τους απολογισμούς, κρουσμάτων και νεκρών. Κάθε μέρα και πιο μεγάλοι. Την Παρασκευή οι νεκροί ξεπέρασαν τους 600 σε 24 ώρες. Οι εκκλησίες είναι κλειστές. Ουρές περιμένουν έξω από τα σούπερ μάρκετ, όπου η είσοδος γίνεται με το… σταγονόμετρο. Οι ενταφιασμοί γίνονται βιαστικά, με την ανάγνωση μιας προσευχής και την συμμετοχή ελάχιστων ανθρώπων. Στο εξής, η αστυνομία πραγματοποιεί 200.000 ελέγχους την ημέρα.
Ταραγμένοι από το διάγγελμα του Τζουζέπε Κόντε εκείνη την νύκτα τις 9ης προς την 10η Μαρτίου, οι Ιταλοί έχουν τελικά καταλάβει. Κοιτάζουν κατάπληκτοι τους γάλλους γείτονές τους να γιορτάζουν κατά χιλιάδες στους δρόμους την πρόκριση της Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League και να επιμένουν στην διεξαγωγή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών.
Τα περιοριστικά μέτρα, αρχικά ισχύος μέχρι τις 3 Απριλίου, θα παραταθούν. Υποστηρίζονται από το σύνολο σχεδόν των ιταλών πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της La Repubblica. «Μένω στο σπίτι». Το σύνθημα ξεκίνησε από την Ιταλία για να απλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Από τις 10 Μαρτίου οι Ιταλοί βγαίνουν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια για να τραγουδήσουν ή για να χειροκροτήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έκτοτε, τους έχουμε μιμηθεί όλοι μας, από το Παρίσι στην Μαδρίτη, από την Βαρκελώνη στο Σαράγεβο και την Αθήνα.
Αλλά η γνώμη του αντιπροέδρου του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού Σουν Σουοπένγκ, που βρίσκεται στην Ιταλία για να βοηθήσει με τις γνώσεις και την εμπειρία του τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας που ξεκίνησε από την χώρα του, είναι ξεκάθαρη: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά περιοριστικά».
«Πρέπει να σταματήσετε κάθε οικονομική δραστηριότητα. Όλοι πρέπει να μείνουν σπίτι» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις