Κοροναϊός : Διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Κούβα, Ρωσία αλλά και Γερμανία στέλνουν βοήθεια και γιατρούς στην Ιταλία, η Κίνα συνεργάζεται με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής πανδημίας, ενώ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, ανέλαβαν δράση στο Ιράν.
Τείχος αλληλεγγύης υψώνουν οι χώρες στην επέλαση της φονικής πανδημίας του κοροναϊού, με διεθνείς συνεργασίες και παροχή βοήθειας προς χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ιράν, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Κούβα, Ρωσία αλλά και Γερμανία στέλνουν βοήθεια και γιατρούς στην Ιταλία, η Κίνα συνεργάζεται με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής πανδημίας, ενώ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, ανέλαβαν δράση στο Ιράν.
Η Κούβα απέστειλε γιατρούς στην Ιταλία
Η Κούβα απέστειλε στην Ιταλία ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν εμπειρία από την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική, για να βοηθήσουν την χώρα αυτή που πλήττεται βαρύτατα από την επιδημία Covid-19 στην καταπολέμησή της.
Προορισμός της ομάδας αυτής, η οποία έφτασε χθες Σάββατο στην Ιταλία, είναι η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού στην ευρωπαϊκή χώρα.
Σε έναν μήνα τουλάχιστον 4.825 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κοροναϊό στην Ιταλία.
«Θα εργαστούμε αδιάκοπα»
Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο και «προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας» στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.
Τριάντα από τα μέλη της ομάδας αυτής είχαν αγωνιστεί κατά της επιδημίας του Έμπολα στην δυτική Αφρική το 2014 κατόπιν αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας σε τελετή που έγινε προτού αυτή αναχωρήσει από την Αβάνα για την Ιταλία.
Η εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών, η οποία απέφερε το 2018 έσοδα άνω των 6,3 δισεκ. δολαρίων (περίπου 5,8 δισεκ. ευρώ), επιπλέον του τουρισμού, αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κουβανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Βοήθεια και από τη Ρωσία στην Ιταλία
Οι Ρωσικές Δυνάμεις Αεροδιαστήματος, έχουν προετοιμάσει μία αερομεταφερόμενη μονάδα για τη διάθεση βοήθειας στην Ιταλία, στη μάχη που δίνει η γειτονική χώρα, κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, οι Ρωσικές Δυνάμεις Αεροδιαστήματος, ολοκλήρωσαν την προετοιμασία μιας απαραίτητης αερομεταφερόμενης μονάδας, προκειμένου να διαθέσουν δυνάμεις και εξοπλισμό για την παροχή βοήθειας στην Ιταλία και στη μάχη κατά του κοροναϊού» σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης ότι οι «επιδημιολόγοι που έχουν φτάσει στην Ιταλία για να βοηθήσουν, έχουν ευρεία πρακτική εμπειρία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επιδημιών όπως, η αφρικανική γρίπη των χοίρων, ο άνθρακας, ενώ έχουν λάβει μέρος και στις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού Έμπολα».
Να μη γνωρίσουν άλλες χώρες την οδύνη της Ιταλίας
Ιατροφαρμακευτικό υλικό έστειλε στην Ιταλία και η Γερμανία.
Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, σε ευχαριστήρια επιστολή του, προς τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τονίζει: «Ελπίζω πραγματικά η Γερμανία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να μην γνωρίσουν την οδυνηρή πορεία της Ιταλίας.
Εδώ, σε πολλές περιοχές αποδεκατίζεται η γηραιότερη γενιά, η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν σημείο αναφοράς για τους νέους, όχι μόνο για τα συναισθήματά τους, αλλά και την καθημερινή ζωή», προσθέτει ο Ιταλός Πρόεδρος.
«Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ηγεσία της, εργάζεται με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, αντιμέτωπη με αυτή την νέα, γενικευμένη δραματική κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει. Οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, έχουν ανάγκη να νιώσουν την αποτελεσματική εγγύτητα της δράσης της Ένωσης», καταλήγει ο Σέρτζιο Ματαρέλα.
Βοήθεια Γερμανίας και στη Γαλλία
Τα κρατίδια του Ζάαρλαντ και της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία, που βρίσκονται στα σύνορα με τη Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι στα τοπικά νοσοκομεία τους θα μπορούν να νοσηλεύονται και Γάλλοι που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό.
Ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Τόμπιας Χανς ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές στη Γαλλία και τις ενημέρωσε ότι τα νοσοκομεία θα είναι ανοικτά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, για να δεχθούν και ασθενείς από τη γειτονική Γαλλία.
Συνεργασία Κίνας – Γαλλίας
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία στην πρόληψη και τον έλεγχο εξάπλωσης του κοροναϊού, για να οικοδομηθεί μία κοινότητα κοινής υγείας, για την ανθρωπότητα.
Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε το παραπάνω σχόλιο σε ένα πρόσφατο μήνυμά του προς το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο και εξέφρασε την ειλικρινή του συμπάθεια εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού της Κίνας, στο γαλλικό λαό.
Στο Ιράν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) οργανώνει ένα κέντρο 50 κλινών για την αντιμετώπιση περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν.
- Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Π. Μαρινάκη: Διεκδικεί το «βραβείο διαστρέβλωσης» – Λαϊκιστής ο Μητσοτάκης, όχι εμείς
- Φωτιά τώρα στην Αλίαρτο -Στη μάχη και εναέρια μέσα
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 7-20: Περίπατος για τους «ερυθρόλευκους»
- Ζιζέλ Πελικό: «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» – Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- Αλέξης Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει
- Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά το διαζύγιο