Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες εν μέσω πανδημίας – Άφαντη η διεθνής κοινότητα

Συρία: Άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες εν μέσω πανδημίας – Άφαντη η διεθνής κοινότητα

Οι ειδικοί μας συστήνουν συνεχώς να μένουμε σπίτι, να αποφεύγουμε όσο γίνεται περισσότερο τις συναναστροφές και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας εν μέσω της επιδημίας του κοροναϊού.

Η επιδημία του κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους ενώ εξαψήφιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί μας συστήνουν συνεχώς να μένουμε σπίτι, να αποφεύγουμε όσο γίνεται περισσότερο τις συναναστροφές και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Ακόμα και οι αναπτυγμένες χώρες της Δύσης, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο του κοροναϊού, δεν κατάφεραν να διαχειριστούν την εξάπλωση του.

H ΝΥΤ σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Να πλένουμε τα χέρια μας; Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους για βδομάδες» ρίχνει «φως» στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία εν μέσω πανδημίας, όπου πριν από λίγο ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Με ρυθμούς χελώνας η διεθνής ανταπόκριση

Στην κατεστραμμένη βορειοδυτική Συρία, ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλώνεται ήδη σε στρατόπεδα εκτοπισμένων και η διεθνής ανταπόκριση είναι εβδομάδες πίσω.

Στη βορειοδυτική Συρία, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο βρήκαν καταφύγιο σε λασπώδη τοπία και εγκαταλελειμμένα κτίρια, η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή σε μια ήδη διαλυμένη περιοχή.

Ξεχάστε το πλύσιμο των χεριών, την καραντίνα και τα προληπτικά μέτρα που συνιστώνται από τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν τρεχούμενα νερά στα στρατόπεδα και σε μια ντουζίνα άτομα συχνά ζουν στην ίδια σκηνή.
«Θέλετε να πλένουμε τα χέρια μας;» ρωτάει ο Fadi Mesaher, διευθυντής του Ιδρύματος Maram για την Αρωγή και την Ανάπτυξη στην Ιντλίμπ. «Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να πλύνουν τα παιδιά τους για μια εβδομάδα. Ζουν σε εξωτερικούς χώρους».

Οι συριακοί γιατροί πιστεύουν ότι ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί στα στρατόπεδα, με θανάτους και ασθένειες που φέρουν τη σφραγίδα της «έκρηξης» του κοροναϊού. Ωστόσο, η διεθνής ανταπόκριση ήταν αργή έως ανύπαρκτη, σύμφωνα με περισσότερες από δώδεκα ειδικούς και ιατρούς της Συρίας, όπως επικαλείται η NYT.

Χωρίς εξοπλισμό για τεστ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμη εκδώσει εξοπλισμό δοκιμών κοροναϊού στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, παρά την πρώτη παράδοση τέτοιων εξαρτημάτων στη συριακή κυβέρνηση πριν από περισσότερο από ένα μήνα.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι η καθυστέρηση έχει επιτρέψει πιθανώς στον ιό να εξαπλωθεί για εβδομάδες σε ένα μοναδικά επικίνδυνο περιβάλλον.

«Έχουν πεθάνει άνθρωποι» λέει ο Δρ. Mohamed Ghaleb Tennari, ο οποίος διαχειρίζεται τα νοσοκομεία της Συριακής Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας στην περιοχή. «Όμως δυστυχώς επειδή δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι πραγματικά κρούσματα κοροναϊού ή όχι».

Ενα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπισμένοι

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στριμωγμένοι στην επαρχία της Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2012.

Οι δυνάμεις του Άσαντ και οι ρώσοι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν μια τελευταία επιχείρηση για να επαναλάβουν την περιοχή την περασμένη άνοιξη και μια νέα επίθεση στις αρχές Δεκεμβρίου, που εκτόπισε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Περίπου το ένα τρίτο αυτών ζουν σε μεγάλες κατασκηνώσεις ή σκηνές, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα υπόλοιπα κοιμούνται στους δρόμους, καταλήγουν σε ημιτελή ή εγκαταλελειμμένα κτίρια ή μοιράζονται συνοικίες με άλλες οικογένειες.

Σε όλη την επαρχία, τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν αποδεκατιστεί από οκτώ χρόνια πολέμου.

Χωρίς νοσοκομεία και ιατρικές μονάδες

Από τότε που ξεκίνησε η επίθεση του Δεκεμβρίου, περισσότερα από 84 νοσοκομεία και ιατρικές μονάδες στα βορειοδυτικά έχουν καταστραφεί ή αναγκάστηκαν να κλείσουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Είδατε χώρες όπως την Ιταλία και την Κίνα – χώρες οι οποίες έχουν εφαρμόσει το σύστημα της καραντίνας – και που και πάλι δεν κατάφεραν να χειριστούν την κατάσταση» αναφέρει στην ΝΥΤ ο Δρ. Tennari.

«Φανταστείτε λοιπόν: είμαστε σε κατάσταση πολέμου και δεν διαθέτουμε κατάλληλο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

Must in

Ο Τραμπ έθρεψε ελπίδες στους επενδυτές crypto, αλλά πόσο βάσιμες είναι;

Υπό μια δεύτερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι κανόνες που διέπουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι όχι μόνο πιο επιεικείς αλλά και πιο συνεπείς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024