Κοροναϊός : Κραυγή αγωνίας από τα νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται πόρους και προσλήψεις
Ο Covid-19 ήρθε για να φέρει για άλλη μία φορά στο προσκήνιο τις μεγάλες ανεπάρκειες στα ελληνικά νοσοκομεία. Ελλιπές προσωπικό, παλαιές υποδομές, ανεπάρκεια στον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ξεσκεπάστηκαν.
Η πολεμική ρητορική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση απέναντι στην εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων να παρουσιάζονται ως η πρώτη δύναμη πυρός, δεν μπορεί να αποκρύψει την άσχημη αλήθεια ότι το ΕΣΥ νοσεί εδώ και πολλά χρόνια – και ο κοροναϊός είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.
Ο Covid-19 ήρθε για να φέρει για άλλη μία φορά στο προσκήνιο τις μεγάλες ανεπάρκειες στα ελληνικά νοσοκομεία. Ελλιπές προσωπικό, παλαιές υποδομές, ανεπάρκεια στον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ξεσκεπάστηκαν.
Και ενώ τα προβλήματα αυτά επισημαίνονται από πριν έρθει ο κοροναϊός στη χώρα μας, αφού πρώτα ζήτησε για εθελοντές, η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να πει το δικό της «whatever it takes» όχι μόνο για την οικονομία και τα εργασιακά, αλλά και για την υγεία.
2.000 ΜΕΘ και προσλήψεις
Μία από τις ανακοινώσεις που σχολιάστηκε όσο καμία άλλη ήταν αυτή του Ιατρικού Σύλλογου Αθηνών, στην οποία ζητούσε να δημιουργηθούν 2.000 ΜΕΘ για τον κοροναϊό.
Παράλληλα, αναφέρει ο ΙΣΑ, η χώρα μας πρέπει να παραγγείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από διαγνωστικά τεστ, όπως κάνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τις συστάσεις στελεχών του ΠΟΥ.
Επιπλέον, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι δεν επαρκούν τόσο οι αναπνευστήρες όσο και το προσωπικό για τη φροντίδα των ασθενών με κοροναϊό.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατηγορήθηκε για λαϊκισμό και δημαγωγία, επειδή ζητά το ανέφικτο.
Πράγματι, είναι ένα αίτημα δύσκολο – ίσως και ανέφικτο – αλλά δεν είναι ανεδαφικό: μέχρι και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παραδέχτηκε σήμερα εν ολίγοις ότι το ΕΣΥ έχει πολλές ελλείψεις και δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί μία μεγάλη κρίση. Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε τόσο αυστηρά μέτρα, όπως η απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες χώρες.
Δραματική έκκληση από πνευμονολόγο στο «Σωτηρία»
Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δίνουν ένα ατέλειωτο αγώνα, με ελάχιστο εξοπλισμό και με τις δυνάμεις τους να τους εγκαταλείπουν.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός πνευμονολόγου από το νοσοκομείο «Σωτηρία»
«Κοιτάζεις το συνάδελφο σου μέσα στα μάτια, ξέρεις ότι φοβάται, αλλά κάθεται μέσα στη νύχτα ξάγρυπνος και κοιτάζει το ένα περιστατικό μετά το άλλο. Καθόμαστε στα επείγοντα 15 και 16 ώρες την ημέρα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς. Ένας μάχιμος γιατρός του «Σωτηρία», που δέχεται το μεγαλύτερο όγκο (60-70%) των περιστατικών κορονοϊού στη χώρα.
Αυτή τη στιγμή που δεν έχουμε ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία, ο μικρός αριθμός των κρουσμάτων, μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά να αναχαιτίσουμε τον ιό, λέει ο επιμελητής Α της πέμπτης πνευμονολογικής κλινικής.
«Δυστυχώς σήμερα παρά το lockdown, δεν είδα καμία διαφορά στην κίνηση από τις προηγούμενες μέρες. Ευχαριστούμε όσους το έχουν καταλάβει και μένουν σπίτι. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει καθολικό. Εμείς δεν θέλουμε χειροκρότημα. Αλλά επειδή ρισκάρουμε τη ζωή μας και τη ζωή των οικογενειών μας, όσο δύσκολο κι αν είναι, παρακαλώ τον κόσμο να μείνει σπίτι υγιής».
Η διαφορά με τη γρίπη είναι ότι οι σοβαρά νοσούντες θα χρειαστούν διασωλήνωση
Ο κ. Χειλάς αναφέρει ότι καθημερινά αυξάνεται η δουλειά και οι διασωληνώσεις, όπως φαίνεται και στην επίσημη ενημέρωση που γίνεται από τον κύριο Τσιόδρα.
«Bεβαίως νοσεί ένα μικρό κομμάτι σοβαρά, αλλά από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 20%, απαιτεί διασωλήνωση.Το 90% του κόσμου θα το περάσει χωρίς να το καταλάβει. Η διαφορά όμως με τη γρίπη είναι ότι οι σοβαρά νοσούντες θα το περάσουν με διασωλήνωση. ‘Αρα θα απαιτηθούν κρεβάτια, άρα μείνετε μέσα να περιορίσετε την μετάδοση, γιατί δεν είναι μόνο το δικό μας σύστημα με ελλείψεις. Όλα τα υγειονομικά συστήματα βρέθηκαν απροετοίμαστα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δημοσιεύσεις ήδη από το 2015, περί πιθανής πανδημίας από κορονοϊό σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature».
Το 60% των πνευμονολόγων στο «Σωτηρία» άνω των 60
Όσον αφορά την κατάσταση στο «Σωτηρία» μας λέει ότι το 60% των μόνιμων πνευμονολόγων είναι άνω των 60 ετών.
«Δουλεύουμε με ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρούς, νοσηλευτές. Και τα καταφέρνουμε. Χρειαζόμαστε μέτρα ατομικής προστασίας. ‘Αλλοτε έχουμε. ‘Αλλοτε δεν έχουμε. Χρειαζόμαστε ενίσχυση. Σήμερα είμασταν εντάξει γιατί είχαμε πάρει την ενίσχυση του Σαββάτου».
Ποια εικόνα όμως κυριάρχησε από την σημερινή μέρα; «Λόγω του ότι αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο, ο φόβος και η πίστη ότι θα τα καταφέρουμε» στα μάτια όλου του προσωπικού».
Κικίλιας: Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν
Σε όλα τα παραπάνω, και έπειτα από σχεδόν ένα μήνα που ο κοροναϊός δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αποφάσισε να απαντήσει η κυβέρνηση.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για να στηριχθεί το ΕΣΥ.
«Πριν 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, εμείς προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα έχουμε 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Έχουμε προσθέσει κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί είναι μέχρι σήμερα 2158. Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες. Το νοσοκομείο Παμμακάριστος, το ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγ. Βαρβάρα και το Άττικα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά COVID-19. Το ΕΣΥ στη φάση που βρισκόμαστε αντέχει. Είναι στο χέρι μας και στο χέρι σας με τα μέτρα να συνεχίσει να αντέχει» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.
«Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει 176 γιατροί, έχουν εγκριθεί 2145 προσλήψεις, 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές. Θα προσληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερα. Καθημερινά εγκρίνονται κι άλλες με βάση τις ανάγκες. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προμήθειες, προχωρήσαμε σε αγορές όλων των αναγκαίων μέσων» ανέφερε ο κύριος Κικίλιας.
Σταϊκούρας: Ενεργοποιούνται όλα τα όπλα κατά του κοροναϊού
Τον δρόμο για να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας άνοιξε με δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Σταικούρας.
«Σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup, που έδωσε στη χώρα μας, καθώς και σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).
Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.
[…] Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση».
- Γερμανία: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρίας
- Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και τι ισχύει – Πόσες φορές έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα
- Washington Post: Βραβευμένη σκιτσογράφος παραιτήθηκε επειδή «κόπηκε» σκίτσο της με τον Τζέφ Μπέζος
- Το βίντεο που έγινε viral: Μητέρα έφτιαξε τούρτα με τον Luigi Mangione
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [06.01 – 12.01.2025]
- LIVE: Λεβαδειακός – Πανσερραϊκός