Έντονη συζήτηση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη χρήση της ιβουπροφαίνης από όσους πάσχουν από κοροναϊό.

Όλα ξεκίνησαν από ανακοίνωση των γαλλικών υγειονομικών αρχών, δια στόματος του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ότι έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη (ή ιμπουπροφαίνη), σε ασθενείς με κοροναϊό, στους οποίος συνίσταται εναλλακτικά η χρήση παρακεταμόλης.

Παράλληλα κυκλοφορούν στα Social Media αναρτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες «εργαστήριο στη Βιέννη που μελετάει τον κοροναϊό τονίζει πως στην πλειοψηφία των νεκρών από τον ιό, βρέθηκε στο σύστημά τους ιβουπροφαίνης. Τονίζει μάλιστα, πώς όσοι κτάφεραν να ξεπεράσουν τον ιό, δεν πήραν ποτέ ιβουπροφαίνη, αλλά παρακεταμόλη».

Παράλληλα, επικαλείται νοσοκόμα στο Βανκούβερ, σύμφωνα με την οποία η ιβουπροφαίνη κάνει τον ιό δέκα φορές χειρότερο και βοηθάει στη μετατροπή του ιού σε πνευμονία».

Επίσης, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει την πιθανή συμβολή ενός ενζύμου στον μηχανισμό της προσβολής του οργανισμού από τον κοροναϊό, όμως η παραγωγή του ενζύμου αυτού αυξάνεται από τη λήψη της ιβουπροφαίνης.

Ξεκαθαρίζει ο ΠΟΥ

Μετά τη συζήτηση που ξεσήκωσε το θέμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να πάρει θέση σχετικά με τη χρήση της ιβουπροφαίνη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΠΟΥ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει λόγος να συμβουλέψει κατά της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας.