Κοροναϊός και ΕΣΥ : Στον εθελοντισμό των γιατρών ποντάρει η κυβέρνηση – Πυρά από την αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση μετά το προπαγανδιστικό μπαράζ περί «ατομικής ευθύνης» για την επιβολή περιοριστικών μέτρων, σήμερα ξεκίνησε καμπάνια μέσω του υπουργείου Υγείας για την ένταξη εθελοντών στο ΕΣΥ. Μόλις δε σήμερα μετά την πληθώρα αιτημάτων για πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας Κικίλιας και Σταϊκούρας δεσμεύτηκαν για πόρους. Τι προτείνουν τα κόμματα
Η κυβέρνηση μετά το προπαγανδιστικό μπαράζ περί «ατομικής ευθύνης» για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, σήμερα ξεκίνησε καμπάνια μέσω του υπουργείου Υγείας για την ένταξη εθελοντών στο ΕΣΥ.
Σήμερα η κυβέρνηση για πρώτη φορά έδωσε απαντήσεις στα επίμονα αιτήματα αιτήματα συνδικαλιστικών φορέων των υγειονομικών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσωπικό και εξοπλισμό.
Μάλιστα ο κ. Κικίλιας παρείχε αναλυτική ενημέρωση για πως προχωράνε οι εξαγγελθείσεις 2000 προσλήψεις προσωπικού, καθώς τα αιτήματα για προσλήψεις και κάλυψη του δημόσιου συστήματος με όλα τα αναγκαία μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας ήρθαν με ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στο προσκήνιο ώστε να αναλάβει και το κράτος τη δική του ευθύνη.
Ενίσχυση με εθελοντές
Πάντως στον απόηχο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε επίπεδο γύψου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στην «ενίσχυση του συστήματος υγείας» παρακάμπτοντας τις ευθύνες του κράτους και εστίασε στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση εθελοντών.
«Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού είναι πρωτόγνωρη. Η στήριξη του ΕΣΥ και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας. Στην προσπάθεια αυτή κανένας δεν περισσεύει» είπε η κα Πελώνη.
Που απευθύνεται η καμπάνια του υπουργείου Υγείας
«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενισχύεται με κάθε τρόπο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» συνέχισε η κα Πελώνη και πρόσθεσε:
«Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας και από εθελοντές».
Το εθελοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας απευθύνεται σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές και συνταξιούχους επιστημών υγείας, καθώς και σε όποιον μπορεί να προσφέρει τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως εξειδίκευσης που έχει.
Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα βρίσκεται στον αέρα η διαδικτυακή πλατφόρμα εθελοντών του υπουργείου Υγείας στη διεύθυνση όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή.
Οι αιτήσεις των εθελοντών θα μπορούν να καταχωρούνται ανά υγειονομική περιφέρεια σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης στο σχετικό πεδίο.
Εν συνεχεία –σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο- θα υπάρξει κατανομή από τις υγειονομικές περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας της περιοχής ευθύνης τους.
Οι εθελοντές υγείας θα μπορούν να παρέχουν συγκεκριμένο έργο και να έχουν συνεργασία με το ήδη υπηρετούν προσωπικό.
Εφεδρείες, εναλλαγή προσωπικού, κρεβάτια ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων
Το απόγευμα της Δευτέρας ο Βασίλης Κικίλιας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αντιπολίτευσης και για πρώτη φορά έδωσε απαντήσεις ως προς το πως έχουν προχωρήσει τα μέτρα για προσλήψεις και εξοπλισμού του δημόσιου συστήματος υγείας.
«Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει 176 γιατροί, έχουν εγκριθεί 2145 προσλήψεις, 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές. Θα προσληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Καθημερινά εγκρίνονται κι άλλες με βάση τις ανάγκες. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν» τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Το ζήτημα των προσλήψεων και της ενίσχυσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία είναι ζήτημα κλειδί καθώς σύμφωνα με τους ίδιους τους υγειονομικούς, το προσωπικό του ΕΣΥ είναι «γερασμένο» και κατά συνέπεια ένα μέρος του ως ευπαθής ομάδα βρίσκεται ιδιαίτερα εκτεθειμένο στο να νοσήσει. Ως εκ τούτου όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος των εργαζομένων σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, τον Ευαγγελισμό, ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρρας στη μάχη κατά του κοροναϊού θα χρειαστούν και «εφεδρείες» για να υπάρχει εναλλαγή προσωπικού
Οι καταγγελίες και οι δημόσιες εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτών ωστόσο είναι καθημερινές και αφορούν σε σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας, ακόμα σε ότι αφορά την προστασία του ίδιου του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να μη νοσήσει και βγει εκτός την ώρα της μάχης.
Μάλιστα αυτό που ζητείται στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ είναι να δίνεται ενημέρωση και για το τι υλοποιείται σε σχέση με τα μέτρα για τη στήριξη των νοσοκομείων και του δημόσιου συστήματος υγείας.
Προς ώρας το αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων φαίνεται να είναι πάνδημο. Το στηρίζουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Προσλάβετε μόνιμους γιατρούς λέει η αντιπολίτευση
Μάλιστα η αντιπολίτευση ζητά πολύ περισσότερες προσλήψεις τώρα άμεσα θεωρώντας σταγόνα στον ωκεανό τις εξαγγελθείσες 2000 προσλήψεις νοσηλευτών και μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες επικουρικών γιατρών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση την προκήρυξη 4000 θέσεων μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας (1500 λοιπού προσωπικού που εκκρεμούν από το 2019 και 2500 γιατρών – νοσηλευτών – παραϊατρικού προσωπικού για το 2020 με βάση τον κανόνα 1 προς 1 (προσλήψεις – αποχωρήσεις).
«Η ατομική ευθύνη είναι σημαντική, μεγαλύτερη όμως σημασία έχει η συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης να στηρίξει άμεσα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Βάζουμε πλάτη στα δύσκολα αλλά πρέπει να επισημαίνουμε και τις ολιγωρίες στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης και τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».
Στηρίζουν τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών
Το απόγευμα στις 6μμ ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για χιλιάδες προσλήψεις γιατρών αλλά και συνολικά το άνοιγμα ΜΕΘ (εκτιμάται ότι οι αναγκαίες κλίνες θα πρέπει να ξεπερνούν κατά πολύ τις 2000), την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και γενικότερα του ιδιωτικού τομέα και την ένταξη των δεκάδων χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών του ιδιωτικού τομέα στηρίζει το ΚΚΕ.
Στην ίδια κατεύθυνση και το ΜέΡΑ25 ζητά 7000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, στηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Μάλιστα σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε σήμερα το άνοιγμα 2000 κρεβατιών στις ΜΕΘ, την καταγραφή και προμήθεια αναπνευστήρων και την γρήγορη εκπαίδευση προσωπικού για την εντατική νοσηλεία στην οποία θα κληθεί το προσεχές διάστημα να βοηθήσει.
Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το ΕΣΥ σήμερα διαθέτει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Ο εθελοντισμός από φοιτητές ιατρικής και ιδιώτες γιατρούς
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης το δυναμικό του ενώ το ΚΚΕ μέσω των παρατάξεών του στους ιατρικούς χώρους έχει ήδη πριν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δηλώσει έτοιμο να παρέχει εθελοντική στήριξη στους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ.
Για παράδειγμα εδώ και μερικές μέρες σύλλογοι φοιτητών ιατρικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν λάβει αποφάσεις ώστε όσοι βρίσκονται στο 4ο, 5ο και 6ο έτος της φοίτησής τους να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για τη δημόσια υγεία. Οι αποφάσεις των συλλόγων αυτών πάρθηκαν με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής (φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ).
Ενώ και η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στους ιδιώτες γιατρούς, η ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών) έχει ζητήσει να προσφέρει εθελοντικά στο δημόσιο σύστημα υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Καχυποψία για την «ατομική ευθύνη»
Πάντως τα κόμματα της Αριστεράς βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις επικλήσεις της κυβέρνησης για την ατομική ευθύνη καθώς υποστηρίζουν πως μέσω αυτών των επικλήσεων από τα κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο πρωθυπουργό ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η έλλειψη της ευθύνης του κράτους όπου αυτή τη στιγμή καλείται να λάβει δραστικά μέτρα για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ειδικότερα δε, η καχυποψία μεγαλώνει καθώς, τις προηγούμενες μέρες -όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία των Γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ) το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να κάνει δεκτή αντιπροσωπεία της για να συζητήσουν τις προτάσεις των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου