Κοροναϊός : Ακολουθεί η Μ.Βρετανία τον θανατηφόρο «δρόμο» της Ιταλίας;
Είναι ένα ερώτημα το οποίο γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης ειδικά μεταξύ των Ευρωπαίων και φυσικά των Βρετανών
Ο κορoναϊός εμφανίστηκε νωρίς στην Ιταλία, όπου οι αναφερόμενοι θάνατοι υπερβαίνουν τώρα εκείνους που καταγράφηκαν στην Κίνα. Αλλά είναι η κρίση που παρατηρείται στην Ιταλία πιθανή να συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Και πότε τα μαζικά κλειδώματα και οι άλλες παρεμβάσεις θα κάνουν τη διαφορά; Αν και υπάρχουν κάποιες ομοιότητες – η εικόνα είναι σύνθετη.
Αριθμός θυμάτων
Ο αριθμός των νεκρών στη Βρετανία είναι περίπου δύο εβδομάδες πριν από αυτόν της Ιταλίας, σύμφωνα με ερευνητές που έχουν αναλύσει τα δεδομένα. Την εβδομάδα 10 του τρέχοντος έτους, που έληξε στις 6 Μαρτίου, η Ιταλία ανακοίνωσε 176 νέους Covid-19 θάνατους, σε σύγκριση με τους 166 θανάτους που αναφέρθηκαν την 12η εβδομάδα.
Εάν η εξάπλωση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί αυτήν της Ιταλίας, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί σύντομα. Οι ιταλικές αρχές κατέγραψαν 1.066 νέους Covid-19 θανάτους την 11η εβδομάδα, το ισοδύναμο αυτής της εβδομάδας στο ξέσπασμα του Ηνωμένου Βασιλείου.«Φαίνεται ότι είμαστε δύο εβδομάδες πίσω από την Ιταλία σε αριθμό Covid-19 θανάτων», δήλωσε ο Prof Sheila Bird, πρώην εκπρόσωπος της μονάδας Biostatistics του MRC στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Αλλά όλα αυτά σημαίνει ότι έχουμε συγκρίσιμα μεγέθη πληθυσμού και ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν συγκρίσιμος την εβδομάδα 12, όπως είχε η Ιταλία την εβδομάδα 10. Μπορεί να είμαστε σε μια λιγότερο απότομη πορεία από την Ιταλία, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε ακόμα».
Τη Δευτέρα, μια νέα ανάλυση δεδομένων από τις δύο χώρες έδειξε ότι οι θάνατοι μπορεί πράγματι να αυξάνονται οριακά πιο αργά στη Βρετανία από ό,τι στην Ιταλία. Ο καθηγητής David Spiegelhalter, στο Στατιστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Cambridge, εξέτασε τον αριθμό των θανάτων που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των 14 ημερών από την πέμπτη θνησιμότητα σε κάθε χώρα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Covid-19 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου κατά 30% την ημέρα, έναντι 37% κατά την αντίστοιχη περίοδο της ιταλικής επιδημίας. Ο κ. Spiegelhalter τόνισε ότι οι προοπτικές ήταν «όλες πολύ αβέβαιες αυτή τη στιγμή», κυρίως επειδή οι δύο πληθυσμοί και οι αντιδράσεις των εθνών τους για το ξέσπασμα διαφέρουν τόσο πολύ.
Υπήρχε «κάποια ελπίδα», είπε για την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αν και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έχουμε εκατοντάδες θανάτους την ημέρα».
Έχει φτάσει η Ιταλία στην κορύφωσή της – και τι γίνεται με το Ηνωμένο Βασίλειο;
Η ίδια ανάλυση υποδεικνύει ότι η Ιταλία μπορεί να πλησιάζει στο ανώτατο σημείο της επιδημίας της, αλλά η απάντηση θα είναι σαφής μόνο εάν η χώρα εξακολουθεί να αναφέρει μειωμένους αριθμούς νέων θανάτων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Η αιχμή του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, αν η αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στην έξαρση ήταν αποτελεσματική, δήλωσε ο Spiegelhalter, αλλά η απάντηση σε αυτό δεν είναι ακόμη σαφής.
Σε σύγκριση με τη Βρετανία, η Ιταλία είχε λιγότερο χρόνο για να προετοιμαστεί, ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε ευρύτερα πριν εντοπιστεί και η χώρα έχει περισσότερους ηλικιωμένους που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με την οικογένεια και τους φίλους.
Ωστόσο, οι συγκρίσεις παρουσιάζουν προβλήματα, καθώς δεν είναι δυνατό να συγκριθούν πραγματικά τα παρόμοια. Ένας παράγοντας που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους θανάτους είναι η ικανότητα των νοσοκομείων να φροντίζουν τους πιο σοβαρά άρρωστους ασθενείς, και αυτό διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα.
«Όταν δοκιμάζετε την ικανότητα των κλινών για εντατική φροντίδα τότε μπορεί να πάρετε μια πρόσθετη στροφή προς τα πάνω η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει τον ρυθμό αύξησης στη συνέχεια», δήλωσε ο Bird.
Διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία – και δοκιμές
Ένας λόγος για το υψηλό ποσοστό θανάτου της Ιταλίας θα μπορούσε να είναι τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας – το 23% του πληθυσμού της είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μικρότερο κατά μέσο όρο – με το 18% του πληθυσμού του σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Ο Covid-19 είναι πιο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους. Τα τεστ και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων είναι επίσης ένα ζήτημα.
Οι διαφορές στην πολιτική δοκιμών-τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού, για παράδειγμα, θα αντιπροσωπεύουν ορισμένες από τις διακυμάνσεις των ποσοστών θνησιμότητας καθώς η εξέταση περισσότερων ασθενών θα αυξήσει τον αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και είναι πιθανό να μειώσει το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας.
Τα δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, όπως η ηλικία και τα υποκείμενα προβλήματα υγείας, είναι ένας άλλος παράγοντας για τον οποίο δεν γνωρίζουμε. Η Γερμανία, όπου το 21% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, φαίνεται να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως.
Η χώρα έχει αναφέρει μόλις 94 θανάτους από 24.873 περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι λόγοι για αυτό δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαφορές στη συλλογή δεδομένων ή το υψηλό ποσοστό δοκιμών.
Όπως επισημαίνει ο Adam Kucharski, ο οποίος διαμορφώνει το ξέσπασμα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι θάνατοι που αναφέρθηκαν σήμερα δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της επιδημίας αυτή τη στιγμή. Αυτοί που πεθαίνουν συνήθως μολύνονται περίπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.
«Αυστηρά θα πρέπει να πούμε κάτι σαν: η μετάδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τέσσερις εβδομάδες ήταν εκεί που η Ιταλία ήταν πριν από περίπου έξι εβδομάδες», είπε.
Το «κλείδωμα»-καραντίνα
Ένα κύμα Ιταλών κατέφυγε στον νότο της χώρας, όταν είδε στις 8 Μαρτίου την είδηση ότι η κυβέρνηση σκόπευε να απομονώσει 16 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια χώρα. Αν αυτοί οι άνθρωποι έφεραν τη μόλυνση μαζί τους, οι θάνατοι που προκύπτουν δεν είναι πιθανό να εμφανιστούν μέχρι τουλάχιστον την αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα μπαρ, τα κλαμπ, τα εστιατόρια και τα θέατρα έκλεισαν πριν από λίγες μέρες, και το κλείσιμο σχολείων άρχισε αυτή την εβδομάδα, οι τυχόν επιπτώσεις στους θανάτους δε θα γίνουν εμφανείς μέχρι τα μέσα Απριλίου.
«Είναι πολύ πιθανό να είναι τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν παρατηρήσουμε μια επιβράδυνση των θανάτων. Και θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται. Εξαρτάται από το πόσο κοινωνική αποστασιοποίηση έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε», δήλωσε ο Bird.
Πηγή: theguardian.com
- Χρήστος Μάστορας: Το τραγούδι – αφιέρωση στη γιαγιά του που έχει φύγει από τη ζωή
- «Την κατέστρεψαν!» O πρώην εραστής της Νταϊάνα ξεσπάει εναντίον του BBC
- HP x Real Madrid: Αγόρασε ένα HP EliteBook laptop και διεκδίκησε μία θέση στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης στο Santiago Bernabéu
- Ρωσία: Αιχμαλώτισε Βρετανό που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ
- «Μπαμ» με Κλάιμπερν: «Βγαίνει στην αγορά και οι ομάδες της Euroleague κάνουν… ουρά»
- «Έψαξες τι συμβολίζει το ροζάριο πριν να το φορέσεις;»- Κύμα αντιδράσεων σε φωτογράφιση της Κιμ Καρντάσιαν