Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει;
Εάν δεν τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες θα φτάσουμε δυστυχώς και στην Ελλάδα να αναζητούμε απαντήσεις στα προαναφερθέντα ερωτήματα και θα δυσκολευτούμε να δώσουμε απαντήσεις. Εξάλλου οι αντοχές της χώρας δεν είναι μεγάλες.
- Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία τα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν
- Συνελήφθη ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας με την υποψία βιασμού - Το περιστατικό
- Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Μπορεί ο σκύλος να μιμηθεί τις δικές μας κινήσεις; Κι αν ναι, πώς;
Διαχρονικά διλήμματα επανέρχονται ετούτες τις κρίσιμες και τραγικές ημέρες. Σε χώρες όπως η η Ιταλία και η Ισπανία τίθενται ερωτήματα για το ποιοι έχουν προτεραιότητα στη ζωή. Ποιον σώζουν οι γιατροί όταν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν φτάνουν ή τα μέσα που διαθέτουν δεν επαρκούν για όλους τους ασθενείς; Ποιος έχει προτεραιότητα στη ζωή; Ο ηλικιωμένος ή ο πιο νέος; Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για το ποιος θα πεθάνει και πότε; Υπάρχει δικαίωμα στην ευθανασία;
Φιλοσοφικά, ηθικά και θεολογικά ζητήματα τίθενται με ένταση τέτοιες ώρες σε χώρες με οξύτατο πρόβλημα, όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία. Μας αφορά αυτή η συζήτηση; Μας είναι απόμακρη; Μας φαίνεται υπερβολική και ουτοπική; Ας δούμε ψύχραιμα τι γίνεται γύρω μας. Θα γίνουμε Ιταλία; Ουδείς γνωρίζει, αν και οι ειδικοί λένε το αντίθετο. Αρκεί βέβαια να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες όπως η Πολιτεία ορίζει και όχι να πρωτοστατήσουμε σε «αντάρτικα» και μάλιστα σε ζήτημα που δεν πρέπει.
Εάν δεν τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες θα φτάσουμε δυστυχώς και στην Ελλάδα να αναζητούμε απαντήσεις στα προαναφερθέντα ερωτήματα και θα δυσκολευτούμε να δώσουμε απαντήσεις. Εξάλλου οι αντοχές της χώρας δεν είναι μεγάλες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που κατασυκοφαντήθηκε και αποδυναμώθηκε την μνημονιακή δεκαετία δεν αρκεί να δώσει λύσεις. Χρειάζεται στήριξη πολύ μεγαλύτερη από το Κράτος για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Μόνο που τώρα είναι αργά, γιατί πολλά έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Ως εκ τούτου πειθαρχούμε και χθες είναι η ώρα να αλλάξουν ρότα και οι ανεύθυνοι που εγκληματούν κοινωνικά με την αμεριμνησία τους και τη στάση τους.
Γιατί όταν θα έρθει η ώρα η κακιά –μακρυά από εμάς- και γενικευθεί το κακό, το σύστημα δεν θα αντέξει. Εκεί θα τεθεί το δίλημμα: ποιους σώζω εάν οι ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες και τα κρούσματα πολλαπλάσια; Το θέλουμε; Όχι. Γι’ αυτό προσέχουμε για να έχουμε και να μην βρεθούμε ενώπιον των
Υπάρχει το περίφημο φιλοσοφικό δίλημμα του τρόλεϊ, σύμφωνα με το οποίο: «Ένα τρόλεϊ τρέχει και είναι εκτός ελέγχου. Εάν συνεχίσει την πορεία του ανεξέλεγκτα, θα σκοτώσει πέντε ανθρώπους που έχουν δεθεί στις ράγες. Ο Α βρίσκεται στην πλατφόρμα και βλέπει τι γίνεται. Αυτός μόνο μπορεί να το εκτρέψει από την πορεία του, τραβώντας απλά το μοχλό. Εάν το πράξει, θα σκοτώσει σίγουρα έναν άλλο άνθρωπο που τυγχάνει να βρίσκεται σε άλλο σημείο, όπου και θα κατευθυνθεί το τραίνο. Τι κάνει;».
Στο χέρι μας είναι να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση, να διαλέξουμε τον έναν ή τους πέντε, τους πιο ηλικιωμένους ή τους πιο νέους. Ας προσέξουμε και ας βοηθήσουμε όσο μπορεί ο καθένας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις