Κοροναϊός : Να εκκενωθούν οι καταυλισμοί προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου ζητούν ευρωβουλευτές
«Εάν η ΕΕ δεν αναλάβει άμεση δράση, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά θα καταστεί αδύνατο να διαχειριστεί, ενώ πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει αναλόγως», αναφέρει η επιστολή ευρωβουλευτών.
Πιέσεις ώστε να εκκενωθούν τα καμπς, που ασφυκτιούν από τους πρόσφυγες, δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να «σωθούν ζωές».
Ευρωβουλευτές, με επιστολή προς τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων, ζητούν την άμεση εκκένωση των υπερπληρών στρατοπέδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε την εκκένωση 42.000 ανθρώπων στα ελληνικά νησιά ως «επείγον προληπτικό» μέτρο για την αποφυγή «πολλών θανάτων» από τον κοροναϊό, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.
Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στα νησιά του Αιγαίου επιβεβαιώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν κάτοικος της Λέσβου βρέθηκε θετική στον ιό.
Άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Οι ευρωβουλευτές φοβούνται ότι εάν εξαπλωθεί ο ιός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τη δημόσια υγεία, στα καμπς, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή τρεχούμενο νερό.
«Πολλοί από όσους βρίσκονται στα καμπς, η κατάσταση της υγείας τους παραμένει αβέβαιη, λόγω των κακών συνθηκών κάτω υπό τις οποίες ζουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει στην επιστολή του ο ισπανός σοσιαλιστής βουλευτής και επικεφαλής της Επιτροπής Juan Fernando López Aguilar.
Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στη Λέσβο υπάρχουν μόνο έξι κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τους κατοίκους και τους αιτούντες άσυλο. Ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο, υπενθυμίζεται, ότι φιλοξενεί σχεδόν 20.000 ανθρώπους σε ένα χώρο σχεδιασμένο για 2.200.
«Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
«Εάν η ΕΕ δεν αναλάβει άμεση δράση, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά θα καταστεί αδύνατο να διαχειριστεί, ενώ πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει αναλόγως», αναφέρει η επιστολή.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν άτομα άνω των 60 ετών με νοσήματα να εκκενωθούν πρώτοι, αλλά δεν διευκρινίζουν αν πρέπει να πάνε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Ελλάδα για ένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης κοροναϊού στα νησιά του Αιγαίου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μια σειρά από μέτρα για την αποφυγή κρουσμάτων κοροναϊού στα καμπς προσφύγων, ενώ η Κροατία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Γερμανία,το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να δεχτούν 1.600 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
- LIVE: ΑΕΚ – Λεβαδειακός
- Ισραήλ: Η Χαποέλ Μπέιτ Σεάν έδιωξε τερματοφύλακα επειδή είχε αγωνιστεί με την Εθνική Παλαιστίνης
- H τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζει σημεία άνοιας, λένε οι νευρολόγοι
- Τότεναμ – Λίβερπουλ 3-6: Νέα παράσταση τίτλου από την ομάδα του Σλοτ
- Η μαγική σφυρίχτρα που… έβαλε φωτιά στην Τούμπα: Πως μια κίτρινη έγινε κόκκινη και άλλαξε το αφήγημα στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος: Ένοχος ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε θανάσιμα το ιδρυτικό μέλος των Razastarr