Μιχάλης Τσουκιάς : Παγκοσμίου φήμης ορειβάτης το 18ο θύμα του κοροναϊού
Ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο οποίος χτυπήθηκε από τον κοροναϊό, ήταν ο εμβληματικός αρχηγός της αποστολής που το 1985 κατέκτησε τα Ιμαλάϊα
Συγκίνηση στο χώρο της ορειβασίας προκάλεσε η ανακοίνωση του θανάτου του Μιχάλη Τσουκιάς, ο οποίος ήταν το 18ο θύμα του κοροναϊού. Αφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σωτηρία χτυπημένος από το ιό που «θερίζει» όλο τον κόσμο.
«Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια της Trekking Hellas, αποχαιρετάμε το Μιχάλη Τσουκιά. Για όλους εμάς, υπήρξε πρώτυπο επιχειρηματία, οραματιστή αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπου. Το πείσμα, η αστείρευτη θέλησή του και ενέργεια, παράλληλα με την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του σε όλους μας θα είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. Στα δύσκολα μας δίδαξε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί και όταν ζοριζόμασταν μας έλεγε “κάντε κουπί”; έτσι και τώρα η μεγάλη οικογένεια που δημιούργησε υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το απαράμιλλο έργο που άφησε σε εμάς, στο χώρο του τουρισμού υπαιθρίων δραστηριοτήτων και σε όλη την Ελλάδα».
Ετσι αποχαιρέτησαν οι φίλοι του έναν ορειβάτη παγκοσμίου φήμης καθώς ο Τσουκιάς ήταν αρχηγός της πρώτης ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια το 1985, που κατέκτησε τις δυσκολότερες κορυφές του κόσμου.
Ο Μιχάλης Τσουκιάς (65χρ.) υπήρξε μέλος αλλά και πρόεδρος του ΕΟΣ Αθηνών τη δεκαετία του 80. Άνθρωπος καινοτόμος, δυναμικός και δραστήριος, με μεγάλη ορειβατική δράση, ο Μιχάλης επί προεδρίας του οργάνωσε το 1985 την πρώτη Ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια, της οποίας υπήρξε και αρχηγός. Ήταν επίσης συνιδρυτής της πρώτης ελληνικής outdoor εταιρείας, της Trekking Hellas και ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ).Παράλληλα όλοι οι «παλιότεροι» τον θυμούνται και από την εμπλοκή που είχε και στο θρυλικό Camel Trophy.
«Δυστυχώς το κακό μας πλησίασε. Χάσαμε σήμερα το πρωί τον δικό μας Μιχάλη Τσουκιά. Έδωσε άνιση μάχη με τον κορονοϊό και δυστυχώς δεν βγήκε νικητής όπως έκανε πάντα μέχρι τώρα στα δύσκολα, που έβαζε πάντα στον εαυτό του. Δεν υπάρχουν λόγια γενικώς, αλλά ακόμα περισσότερο για έναν άνθρωπο σαν τον Μιχάλη. Το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του. Να προσθέσω μόνο το ήθος, το σθένος, την μεγάλη του καρδιά, το ανικανοποίητο πνεύμα του και την αστείρευτη αγάπη του για την ζωή. Κουράγιο και δύναμη στην οικογένειά του.
Πόνος!», έγραψε πριν από λίγο στο fb, κάποια φίλη του.
Ιδρυτής της πρώτης στην Ελλάδα εταιρίας υπαίθριων δραστηριοτήτων (Trekking Hellas).
O ίδιος είχε γράψει για την εμπειρία του όταν ανέβηκε στα Ιμαλάια:
«Όταν επισκέφθηκα το Νεπάλ τη δεκαετία του 80 σαν αρχηγός της πρώτης ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, διαπίστωσα ότι η χώρα μας έχει πολλές τοποθεσίες τόσο απομακρυσμένες και αυθεντικές όσο στο Νεπάλ. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της Trekking Hellas με στόχο να διοργανώσουμε ταξίδια ανακάλυψης για ξένους στην Ελλάδα. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και χιλιάδες χαρούμενοι επισκέπτες από όλο τον κόσμο περπάτησαν και επισκέφθηκαν μοναδικά μέρη της πατρίδας μας. Σχεδόν από όλους ακόμα και σήμερα ακούω το ίδιο σχόλιο; ότι ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι η Ελλάδα έχει τέτοιο ορεινό όγκο και τόσα άγρια και ανεξερεύνητα τοπία. Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζομαι με τα μέρη που ανακαλύπτω είτε με τα πόδια, με kayak, rappel κ.α. τα οποία σε συνδυασμό με την ιστορία μας, με χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους φτιάχνουν τον τέλειο συνδυασμό για μοναδικά ταξίδια ζωής. Είμαι κι εγώ μέσα σε αυτό το ταξίδι της ζωής σας και σας διαβεβαιώ ότι θα το διασκεδάσετε – σας το υπόσχομαι!».
Ποιος ήταν
Κερκυραϊκής καταγωγής ο Μιχάλης Τσουκιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός. Από παιδί τον κέρδισε το βουνό και η φύση. Το 1972, σε ηλικία μόλις 17 ετών, παρακολούθησε τη Σχολή Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου στο Mont Blanc και ως το 1976 συμμετείχε σε τέσσερα διαδοχικά 15νθήμερα εκπαιδευτικά ταξίδια στις Άλπεις.
Ένας από τους πρώτους εκπαιδευτές ορειβασίας και αναρρίχησης και επί τετραετία διετέλεσε υπεύθυνος της πρώτης ομοσπονδιακής σχολής εκπαιδευτών.
Ανάμεσα στις αμέτρητες ορειβατικές αποστολές στις οποίες έχει συμμετάσχει, ξεχωρίζουν: η πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια (1985 στο βουμό Annapuma), στην οποία ήταν αρχηγός, όπως επίσης δύο χρόνια αργότερα στο βουνό Ama Dablam (η πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά επίτευγμα στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα). Το 1989 σειρά είχαν τα βουνά Lobuche και Island Peak, όπου ήταν επικεφαλής εκπαιδευτικής αποστολής για την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Επίσης, ήταν αρχηγός της πρώτης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Ορειβατικής Αποστολής για νεαρούς ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, στο βουνό Kamet, το 1990, με 47 ορειβάτες από όλο τον κόσμο, καθώς και αρχηγός της πρώτης και με απόλυτη επιτυχία Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική, το 2000, με ανάβαση της υψηλότερης κορυφής (Vinson – 5140μ).Στο ενεργητικό του είχε μεταξύ άλλων αναβάσεις στα βουνά Kinabalou – 4001μ, στο Βόρνεο και στο Kilimanjaro – 5.895μ, στην Τανζανία.
Διετέλεσε επί 4 χρόνια πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, καθώς και και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Διεθνή Ένωση Αλπινισμού (UIAA), στην Επιτροπή Ορειβατικών Αποστολών.
Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες ορειβάτες που ασχολήθηκε με διαδρομές πάγου και μικτές, ενώ το 1996 εισήγαγε στην Ελλάδα το νέο σπορ της κατάβασης φαραγγιών με σκοινιά (Canyoning)
Το 1986 δημιούργησε μαζί με τον Χρήστο Λάμπρη την Trekking Hellas, την πρώτη εταιρία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα.
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.