Ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις – Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο χιλιάδες πρόσφυγες
Μπορεί μεν η ελληνική κυβέρνηση να έλαβε μέτρα στην προσπάθεια της να μην εξαπλωθεί ο κοροναϊός εντός των καταυλισμών προσφύγων, όμως το πρόβλημα παραμένει εντός αυτών.
Πάνω από 18.500 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κοροναϊού, το οποίο προσβάλει 108.300 ανθρώπους παγκοσμίως. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας και φαίνεται πως ο φονικός ιός δεν κάνει διακρίσεις.
Καθημερινά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα στο πλαίσιο του περιορισμού εξάπλωσης του ιού ενώ οι Αρχές μας συνιστούν συνεχώς να πλένουμε τα χέρια μας και να κρατάμε αποστάσεις μεταξύ μας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις δυνατόν. Μπορεί η κρίση της πανδημίας να αποτελεί το πρώτο θέμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ωστόσο το προσφυγικό πρόβλημα –και πόσο μάλλον στην Ελλάδα – παραμένει, αν και η προσοχή των Αρχών παραμένει αυτή τη στιγμή στραμμένη –ευλόγως δε – αλλού.
Μπορεί μεν η ελληνική κυβέρνηση να έλαβε μέτρα στην προσπάθεια της να μην εξαπλωθεί ο κοροναϊός εντός των καταυλισμών προσφύγων, όμως το πρόβλημα παραμένει εντός αυτών.
Ο περιορισμός εξόδου των προσφύγων από τους καταυλισμούς δε δίνει λύση ούτε στα υπερπλήρη καμπς, ούτε στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, ούτε και στην έλλειψη τρεχούμενου νερού.
Διεθνείς οργανώσεις και ευρωβουλευτές κάνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, καθώς εάν ο ιός εμφανιστεί στους καταυλισμούς θα είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί το πρόβλημα και να περιοριστεί η εξάπλωση του.
Χωρίς νερό, σαπούνι, τουαλέτες
Η ιστοσελίδα Slate φιλοξενεί ρεπορτάζ, δίνοντας την πιο πρόσφατη εικόνα για το τι επικρατεί μέσα στον καταυλισμό της Μόριας.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον Ελαιώνα» αναφέρει στο Slate ένας από τους πρόσφυγες της Μόριας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει τίποτε να τους κρατάει ζεστούς ή καθαρούς ενώ κάνει λόγο ακόμα και για έλλειψη ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 42.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, ζουν στα ελληνικά νησιά της Λέσβου, του Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λέσβο ήταν αρκετό για να προκαλέσει ανησυχία πως υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί στον καταυλισμό.
«Δεν υπάρχει τίποτα: Δεν υπάρχει αρκετό νερό, δεν υπάρχει αρκετό σαπούνι, τα ντους και οι τουαλέτες είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση» αναφέρει η Εστέλ Τζιν, διευθύντρια και ιδρύτρια της ΜΚΟ Γιόγκα και Αθλητισμός για τους Πρόσφυγες.
«Φανταστείτε να ζείτε σε μια σκηνή και να μην μπορείτε να πάτε έξω επειδή φοβάστε μην κολλήσετε τον ιό, αλλά στη συνέχεια πρέπει επίσης να πάρετε φαγητό για την οικογένειά σας και να σταθείτε σε μια γραμμή όπου μπορεί να τον κολλήσετε [τον ιό] και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα παρά να περιμένετε» προσθέτει.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας εκτός εάν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης » εξηγεί ο Μπόρις Τσεμιρκόφ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα.
Το Slate φιλοξενεί και την μαρτυρία του Νόα, ενός πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος αναφέρει πως όταν έφτασε ο ιός στην Ελλάδα βρισκόταν στην Αμυγδαλέζα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως το προσωπικό του καμπ δεν είχε θέσει σε εφαρμογή τους κατάλληλους υγειονομικούς ελέγχους για τους αφιχθέντες.
«Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας νόμος. Μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα» αναφέρει.
Εκκενώστε τους καταυλισμούς
Να εκκενωθούν οι καταυλισμοί προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου ζητούν ευρωβουλευτές
Πιέσεις ώστε να εκκενωθούν τα καμπς, που ασφυκτιούν από τους πρόσφυγες, δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να «σωθούν ζωές».
Ευρωβουλευτές, με επιστολή προς τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων, ζητούν την άμεση εκκένωση των υπερπληρών στρατοπέδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε την εκκένωση 42.000 ανθρώπων στα ελληνικά νησιά ως «επείγον προληπτικό» μέτρο για την αποφυγή «πολλών θανάτων» από τον κοροναϊό, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.
Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στα νησιά του Αιγαίου επιβεβαιώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν κάτοικος της Λέσβου βρέθηκε θετική στον ιό.
Άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Οι ευρωβουλευτές φοβούνται ότι εάν εξαπλωθεί ο ιός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τη δημόσια υγεία, στα καμπς, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή τρεχούμενο νερό.
«Πολλοί από όσους βρίσκονται στα καμπς, η κατάσταση της υγείας τους παραμένει αβέβαιη, λόγω των κακών συνθηκών κάτω υπό τις οποίες ζουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει στην επιστολή του ο ισπανός σοσιαλιστής βουλευτής και επικεφαλής της Επιτροπής Juan Fernando López Aguilar.
Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στη Λέσβο υπάρχουν μόνο έξι κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τους κατοίκους και τους αιτούντες άσυλο. Ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο, υπενθυμίζεται, ότι φιλοξενεί σχεδόν 20.000 ανθρώπους σε ένα χώρο σχεδιασμένο για 2.200.
«Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
«Εάν η ΕΕ δεν αναλάβει άμεση δράση, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά θα καταστεί αδύνατο να διαχειριστεί, ενώ πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει αναλόγως», αναφέρει η επιστολή.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν άτομα άνω των 60 ετών με νοσήματα να εκκενωθούν πρώτοι, αλλά δεν διευκρινίζουν αν πρέπει να πάνε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Ελλάδα για ένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης κοροναϊού στα νησιά του Αιγαίου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μια σειρά από μέτρα για την αποφυγή κρουσμάτων κοροναϊού στα καμπς προσφύγων, ενώ η Κροατία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Γερμανία,το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να δεχτούν 1.600 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τους εγκλωβισμένους στα νησιά
Έκκληση προς την κυβέρνηση να μετακινήσει τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες άμεσα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά σε ασφαλή τοποθεσία, ώστε να αποφευχθεί μία κρίση δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας κοροναϊού, απευθύνουν σήμερα 21 ανθρωπιστικές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση.
Όπως σημειώνουν, χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, πασχόντων από χρόνιες παθήσεις, παιδιών, εγκύων, νέων μητέρων και ατόμων με αναπηρία, «είναι παγιδευμένα υπό άθλιες συνθήκες επικίνδυνου συνωστισμού στα νησιά εν μέσω πανδημίας».
Την ίδια ώρα υπενθυμίζουν ότι οι διαμένοντες στις εγκαταστάσεις έρχονται αντιμέτωποι με «εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες και ντουζιέρες, καθώς και πολύωρη αναμονή σε ουρές για τη διανομή τροφίμων και ανεπάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», συνθήκες που «καθιστούν αδύνατη τη συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία από τον κορονaϊό, θέτοντας τους ανθρώπους σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εν όψει της αυξανόμενης απειλής ευρείας μετάδοσης του COVID-19».
Άμεσα μέτρα πριν ξεσπάσει κρούσμα
Οι οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα για να παρεμποδίσει την εξάπλωση και να ετοιμάσει ένα σχέδιο ανταπόκρισης προς άμεση εφαρμογή μόλις ανιχνευτεί το πρώτο κρούσμα σε κέντρο υποδοχής.
Μεταξύ άλλων ζητούν να μετακινηθούν τα άτομα εκτός κέντρων υποδοχής σε κατάλληλα κέντρα μικρότερης κλίμακας στην ηπειρωτική χώρα, όπως ξενοδοχεία και διαμερίσματα, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφαλή μετακίνηση, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, σε άτομα με χρόνιες ασθένειες και με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, άτομα με αναπηρία, εγκύους, νέες μητέρες και τα παιδιά τους και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων.
Επίσης, να υιοθετηθούν ειδικά μέτρα για την εγγύηση της καθολικής και δωρεάν απρόσκοπτης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων και της θεραπείας για τον COVID-19, και να λάβουν οι αιτούντες άσυλο χωρίς καθυστέρηση τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), όπως ορίζεται από τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Τέλος, να παρασχεθούν στα κέντρα υποδοχής επαρκή προϊόντα προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής, να διασφαλιστεί το τρεχούμενο νερό προκειμένου οι διαμένοντες να είναι σε θέση να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την προστασία από τον ιό, και να διασφαλιστεί η τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις: Action Aid Hellas, Διεθνής Αμνηστία, ΑΡΣΙΣ, Defence for Children International, ELIX, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Help Refugees, HIAS Ελλάδος, HumanRights360, Human Rights Watch, International Rescue Committee, JRS Ελλάδας, Legal Centre Lesvos, Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Praksis, Refugee Legal Support, Refugee Rights Europe, Refugee Support Aegean, Solidarity Now και Terre des hommes Hellas.
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.
- Superman: Ιστορικό ρεκόρ για το νέο trailer με 250 εκατ. προβολές σε 24 ώρες
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη