Κοροναϊός: Σοκάρει πρόβλεψη – Το ποσοστό ανεργίας μπορεί να φτάσει το 30%
Ζοφερή εκτίμηση για το πώς ο κοροναϊός θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την αμερικανική οικονομία.
- Στη φυλακή ο 49χρονος για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς
- «Ο Πούτιν δεν τρώει ανθρώπους», απαντά ο Πεσκόφ στον ισχυρισμό της Χάρις ότι θα είχε τον Τραμπ για μεσημεριανό
- «Να γίνει επιτέλους η δίκη» για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στο Ναυτοδικείο Πειραιά ζητούν επιζώντες
- Mια ΕΕ με «ακέφαλη» Γερμανία και αμερικανικούς δασμούς ξημερώνει – Θα σώσουν οι πρόωρες εκλογές την κατάσταση;
Ο James Bullard, πρόεδρος του υποκαταστήματος του Σεντ Λούις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχει μια ζοφερή εκτίμηση για το πώς ο κοροναϊός θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την αμερικανική οικονομία.
Σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Bloomberg, ο Bullard προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα φτάσει το 30% το δεύτερο τρίμηνο και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί κατά 50%.
Προβλέψεις-σοκ
Η ανεργία των ΗΠΑ βρισκόταν στη χειρότερη θέση της κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης το 1933, όταν το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 24,5%. Μετά την μεγάλη ύφεση, η ανεργία των ΗΠΑ έφτασε στο 10,2% τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.
Καθώς πόλεις και ολόκληρα κράτη θεσπίζουν υποχρεωτικά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης λόγω του κοροναϊού, πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, ειδικά στον κλάδο του εστιατορίου και της φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Το Τμήμα Εργασίας ανέφερε ότι 281.000 Αμερικανοί κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να μπουν στο πρόγραμμα ανέργων την περασμένη εβδομάδα.
Οι παρατηρητές έχουν διαφοροποιήσει τις εκτιμήσεις τους για το πόσο θα πληγεί η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Τα πρώτα συγκεκριμένα στοιχεία για απώλειες θέσεων εργασίας τον Μάρτιο, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 500.000 έως 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα ανακοινωθούν στις 3 Απριλίου.
Για να αντιμετωπιστεί η «οικονομική καταιγίδα», ο Bullard τόνισε ότι θα χρειαστούν ισχυρές δημοσιονομικές αντιδράσεις και υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Γενικός στόχος
«Ο γενικός στόχος είναι να κρατήσουμε ολόκληρο τον κόσμο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» με κρατική υποστήριξη, τονίζει ο Bullard και συνεχίζει:
«Είναι ένα τεράστιο σοκ και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και να το κρατήσουμε υπό έλεγχο».
Η Fed την προηγούμενη εβδομάδα έβγαλε από την «φαρέτρα» της μέτρα σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις χρηματιστηριακές αγορές. Η κεντρική τράπεζα υποσχέθηκε να αγοράσει μέχρι και 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και ενυπόθηκα δάνεια τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις