Για πρώτη φορά 25η Μαρτίου εν μέσω πανδημίας – Τα μηνύματα ελπίδας και το λιτό τελετουργικό
Μία εντελώς διαφορετική επέτειος
- Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
- Δείτε τη Γροιλανδία χάνει 2.300 κυβικά χιλιόμετρα πάγου σε 30 δευτερόλεπτα
- «Παραχάραξη της ιστορίας»: Ξέσπασε η Ελένη Γερασιμίδου για την παραποίηση του λογότυπου του ΚΚΕ από την ΕΡΤ
- Έρχονται ρυθμίσεις για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στους ανήλικους - «Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα»
Εντελώς διαφορετικός ήταν ο φετινός εορτασμός της εθνικής μας επετείου 25ης Μαρτίου.
Εκεί λοιπόν που άλλοτε οι κεντρικοί δρόμοι γέμιζαν με μαθητές, γονείς, παρέες και η στρατιωτική παρέλαση θα διεξαγόταν με όλες τις τιμές, φέτος οι εικόνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν πρωτόγνωρες.
Η επέτειος εορτάστηκε λιτά και χωρίς κόσμο, καθώς από την μία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων συγκεντρώθηκαν σε απόσταση ασφαλείας στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ από την άλλη όλοι οι Έλληνες απέτισαν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας υψώνοντας την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι τους.
Ακόμη και η στρατιωτική παρουσία είχε διαφορετικό χαρακτήρα φέτος, καθώς ήταν μόνο από αέρος, ενώ δεν υπήρχαν ούτε και τα αγήματα απόδοσης τιμών.
Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ, και έξι ελικόπτερα της αεροπορίας Στρατού και Ναυτικού πετούσαν πάνω από το χώρο, όσο διαρκούσε η τελετή.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου, στα 4,5 λεπτά παραμονής της στον ‘Άγνωστο Στρατιώτη, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και χαιρέτησε εξ αποστάσεως όλη τη πολιτική ηγεσία πριν αποχωρήσει.
Ρίγη συγκίνησης από το μήνυμα του πιλότου της ομάδας Zeus
Συγκίνηση αλλά και ελπίδα έφερε το μήνυμα που απηύθυνε σε όλους πολίτες ο πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
«Ελληνίδες Ελληνες, όλοι μαζί ενωμένοι ας συνεχίσουμε να δίνουμε νόημα στις θυσίες των προγόνων μας. Τα 199 χρόνια από την Επανάσταση η Ελλάδα είχε πολλές ένδοξες στιγμές αλλά και πολλές δυσκολίες. Πάντα έβγαινε πιο δυνατή αυτό θα γίνει και τώρα. Χρόνια Πολλά Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πιλότος στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ομοψυχίας.
Έπαρση της σημαίας για την 25η Μαρτίου στο φυλάκιο του Έβρου
Διαφορετικός φέτος ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, υπό το φόβο εξάπλωσης του κοροναϊού.
Διαφορετικό χαρακτήρα είχε και η στρατιωτική παρουσία που σημειώθηκε μόνο από αέρος.
Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει ωστόσο η τελετή στο ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου έγινε απόδοση τιμών στη σημαία και ανάκρουση του εθνικού ύμνου, την ώρα που στον ουρανό πετούσαν F-16 της πολεμικής αεροπορίας.
Χτύπησαν οι καμπάνες στις εκκλησίες της χώρας
Στις 11:00 χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στις εκκλησίες σε όλη τη χώρα. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δώσει εντολή ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου οι καμπάνες να ηχήσουν χαρμόσυνα στις 11 το πρωί σε όλους τους ναούς.
Διευθυντής δημοτικού σχολείου στα Γιαννιτσά τίμησε μόνος του την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου
Μόνον ο διευθυντής του σχολείου ο κ. Νίκος Αγγελίδης, ήταν σήμερα εκεί αυτή την γιορτινή ημέρα…
Ολομόναχος, καθώς η είσοδος στο σχολείο απαγορεύεται σε όλους εκτός από τον ίδιο, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων προστασίας για τον κοροναϊό.
Η 25η Μαρτίου, η διπλή γιορτή του έθνους και της ορθοδοξίας, φέτος είναι διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά.
Ο φόβος διασποράς του νέου κοροναϊού (covid-19), δεν επιτρέπει στους Έλληνες να τιμήσουν τους προγόνους τους, να γιορτάσουν την έναρξη της επανάστασης κατά του τουρκικού ζυγού, αλλά και την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού, όπως συνήθιζαν.
Υπάρχουν όμως εκπαιδευτικοί που υψώνουν ανάστημα, όπως ο κ. Αγγελίδης, που αποδέχονται τις αλλαγές που επιβάλουν οι οδηγίες του κράτους και επινοούν τρόπους για να τιμήσουν έστω και διαφορετικά την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.
Ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Γιαννιτσών «Αλεξάνδρειο», Νίκος Αγγελίδης, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, έκανε μόνος του την έπαρση της σημαίας στο προαύλιο του σχολείο, ενώ ακουγόταν από τα μεγάφωνα ο Εθνικός Ύμνος.
«Ως εκπρόσωπος όλης της οικογένειας του σχολείου μας, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τιμώ τη σημερινή ημέρα με την έπαρση της σημαίας μας και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου, σύμβολα ενότητας και αγωνιστικότητας. Ο κοροναϊός κρατάει μακριά τους ανθρώπους. Ας φέρουμε κοντά μας την ανθρωπιά. Εύχομαι η αυλή του σχολείου μας, άδεια και μελαγχολική σήμερα, να γεμίσει σύντομα ξανά, χαρούμενα παιδιά, που θα επιστρέφουν στα σπίτια τους με τους υγιείς γονείς τους και να τους περιμένουν οι υγιείς παππούδες και οι υγιείς γιαγιάδες τους» δήλωσε περιγράφοντας την πρωτοβουλία του, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος απ όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Αγγελίδης είπε: «Οι μέρες που ζούμε θα χαραχτούν στις δέλτους της ιστορίας. Και το μήνυμα που μας έρχεται από το κοντινό στις ψυχές μας 1821, είναι πως, στη μάχη με ό,τι προσπαθεί να μας στερήσει την υγεία, την αξιοπρέπεια την ελευθερία, όσες θυσίες και αν υπάρξουν, όσος καιρός κι αν περάσει, νικήτριες θα βγαίνουν οι δυνάμεις της επιστήμης, της προόδου, του ορθολογισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
H 25η Μαρτίου στην αποκλεισμένη Δαμασκηνιά
Την 25η Μαρτίου, εκτός από τις επίσημες εκδηλώσεις που γίνονταν στο χωριό, ήταν πάντοτε μια ευκαιρία να γεμίσουν από κόσμο οι γειτονιές της Δαμασκηνιάς.
Εγγόνια, παιδιά, κάτοικοι που το χειμώνα φρόντιζαν να περνούν στα αστικά κέντρα, ανέβαιναν στο χωριό για να γιορτάσουν και να δουν παππούδες και γιαγιάδες.
Ο Πρόεδρος της κοινότητας Δαμασκηνιάς Παύλος Τζάνας θυμάται με νοσταλγία τα προηγούμενα χρόνια τον κόσμο που συγκεντρωνόταν στο χωριό, την κατάμεστη εκκλησία και την πλατεία του χωριού.
«Το χωριό εξ αιτίας της καραντίνας είναι έρημο, οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους» και όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας μιλώντας στο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενώ συμπληρώνει «μόνο η Ελληνική σημαία έξω από τα γραφεία της Κοινότητας και σε ορισμένα άλλα σπίτια δείχνει ότι κάπου υπάρχει ζωή».
«Σηκώθηκα το πρωί και τοποθέτησα την σημαία έξω από το κοινοτικό κατάστημα και την πλατεία του χωριού» αναφέρει ο πρόεδρος που συμπληρώνει: «και παρότρυνα να κάνουν το ίδιο και οι κάτοικοι».
Η Δαμασκηνιά έχει χτυπηθεί βαριά από τον κορωνοϊό, μετρά ήδη δύο νεκρούς και αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων μερικοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στο αντίστοιχο της Κοζάνης.
Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από ενέργειες του δήμου Βοϊου, κλιμάκιο ιδιωτών Ιατρών μεταβαίνει αυτή την ώρα στο χωριό όπου θα εξετάσει δια ζώσης όσους από τους κατοίκους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ θα πραγματοποιήσει λήψη αίματος για μικροβιολογικό έλεγχο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις