Κοροναϊός: 821 κρούσματα – Σε καραντίνα χωριά στην Ξάνθη – Αυστηρές οδηγίες Τσιόδρα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε την Τετάρτη λεπτομερείς οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν έχουμε κάποιον άρρωστο με κοροναϊό στο σπίτι μας - μία σαφή προειδοποίηση ότι η «ατομική ευθύνη» είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει ότι θα αντιμετωπίσουν τον ιό οι περισσότερες οικογένειες.
Καθώς τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα βαίνουν σταθερά προς τα 1.000, έντονη είναι η ανησυχία για το αν επαρκούν και αν θα αντέξουν οι δομές του Ελληνικού Συστήματος Υγείας για τη φιλοξενία και θεραπεία των ολοένα και αυξανόμενων ασθενών με Covid-19.
Ελλιπές προσωπικό, παλαιές υποδομές, ανεπάρκεια στον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ εν μέσω της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας.
Παράλληλα, αποτροπιασμό προκαλεί ο θάνατος δύο γυναικών – αδιάγνωστες και απροστάτευτες – στα σπίτια τους. Ειδικά για τη 41χρονη από την Καστοριά, το νεότερο θύμα του κοροναϊού στη χώρα μας, έχει διαταχθεί έρευνα για τη διαχείριση της κατάστασης από τον ΕΟΔΥ.
Πέρα όμως από τις 2.000 προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί και τις διαβεβαιώσεις Κικίλια και Σταϊκούρα «θα γίνει ό,τι χρειαστεί» για την Υγεία, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια άλλη κρατική στήριξη προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν μάχη κατά του κοροναϊού.
Αντίθετα, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε την Τετάρτη λεπτομερείς οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν έχουμε κάποιον άρρωστο με κοροναϊό στο σπίτι μας – μία σαφή προειδοποίηση ότι η «ατομική ευθύνη» είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει ότι θα αντιμετωπίσουν τον ιό οι περισσότερες οικογένειες.
821 κρούσματα – Στους 22 οι νεκροί
Την επιβεβαίωση 78 νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων σε 821 ανακοίνωσε στην επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρα.
Θετικό είναι το γεγονός πάντως ότι προς το παρόν στη χώρα μας δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Δυστυχώς ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε και την αύξηση των θανάτων από κοροναϊό στη χώρα, με τους δύο τελευταίου θανάτους, σε Ξάνθη και Κρήτη, να σημειώνονται με διαφορά λίγης ώρας.
Από τους ασθενείς 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 είναι διασωληνωμένοι.
Οδηγίες για όταν νοσήσουμε σπίτι
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε όμως και σε εκείνους που καλούνται να περάσουν τον κοροναϊό στο σπίτι τους, λέγοντας ότι :
-είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό,
-«να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς
-Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα κοροναϊού θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε.
-καλό είναι «να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι
-Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί»
-αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία.,
-είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, που ίσως έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό,
-αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων
-η απολύμανση των επιφανειών μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό,
-την τουαλέτα μπορούμε να την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα
-να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και μετά να τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα,
-Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά,
-Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Μετά θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60-90 βαθμούς και καλό στέγνωμα,
«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας» , ώστε να μην διασπείρουν τον κοροναϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, τόνισε.
Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον θάνατο της 41χρονης από την Καστοριά
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη 41χρονη που πέθανε στο σπίτι της στην Καστοριά, χωρίς να έχει διαγνωσθεί και χωρίς να έχει λάβει ιατρική βοήθεια για τον Covid-19.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έκανε ακόμη ξεκάθαρο ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα και επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι ο άτρωτος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με την γρίπη.
Μάλιστα, κάλεσε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα σε κάθε ηλικία, αν δεν μπορούν να απευθυνθούν στο θεράποντα ιατρό τους ή δεν έχουν ένα γιατρό αναφοράς, να επικοινωνούν αμέσως με τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους για να λαμβάνουν οδηγίες, μόλις τα συμπτώματα τους αρχίσουν να επιδεινώνονται.
Πάρτι αισχροκέρδειας στις προμήθειες μασκών στα νοσοκομεία
Πάρτι αισχροκέρδειας στις προμήθειες προστατευτικών μασκών για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποκαλύπτει έρευνα MEGA.
Oι τιμές των μασκών έχουν αυξηθεί κατά 2.000-3.000% σε σχέση με τα προ-κοροναϊού δεδομένα.
Είδος πολυτελείας αποτελούν οι προστατευτικές μάσκες τύπου FFP3 και FFP2.
Αυτές οι μάσκες είναι απαραίτητες για το προσωπικό υγείας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και εξετάζει ασθενείς από κορονοαϊό έτσι ώστε να μην κολλήσει.
Από τις απλές χειρουργικές μάσκες διαφέρουν στο ότι φιλτράρουν τον αέρα και κατακρατούν τα μικροσωματίδια σε ποσοστό 95% και παρέχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα του MEGA προκύπτει ότι με αυτές τις μάσκες επικρατεί πάρτι αισχροκέρδειας – ακόμα και όταν δημόσιοι φορείς και νοσοκομεία τις προμηθεύονται μέσω διαγωνισμών ή απευθείας αναθέσεων.
Σε καραντίνα χωριά στην Ξάνθη
Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες χωριά στην Ξάνθη, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου από τον κοροναϊό.
«Καλούμε τους κατοίκους των χωριών του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι υψηλότατος» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Η απόφαση αυτή ήρθε έπειτα από τη γνωστοποίηση πως ηλικιωμένος ο οποίος έχασε τη ζωή του, το 21ο θύμα του κοροναϊού στη χώρα μας, ήταν κάτοικος χωριού (του Εχίνου) του συγκεκριμένου Δήμου.
- Η πρώτη επίσημη συνάντηση Ανδρουλάκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- Σοφία Βεργκάρα: Ετοιμάζεται για την φετινή Γιορτή των Ευχαριστιών με ένα ξεχωριστό χορό
- Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
- Τέμπη: «Ατυχείς συμπτώσεις» λέει το ΑΠΘ για το ζήτημα με το τιμητικό πτυχίο της Κέλλυς
- Παναθηναϊκός: Δύσκολη «αποστολή» στο Κάουνας
- Η THEON εξασφαλίζει νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ., έχοντας ήδη ξεπεράσει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024