Απεργίες με σύνθημα «Πόσοι νεκροί ακόμα για να τα κλείσετε όλα» συνετίζουν Κόντε και βιομήχανους
Οι απεργίες έγιναν από συγκεκριμένους τομείς της βιομηχανίας και στις πιο πληγείσες -από την πανδημία- περιοχές της χώρας.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Μπορεί η Ιταλία να μαστίζεται από τον κοροναϊό, οι μεγαλοβιομήχανοί της όμως εξακολουθούν να κοιτούν το συμφέρον τους και μόνο. Για αυτόν τον λόγο, την Τετάρτη 25 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση Κόντε έχει αφήσει ανενόχλητους τους μεγαλοβιομήχανους, που στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες τους χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να δουλεύουν απόλυτα συνωστισμένοι και χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης, εμποδίζοντας φυσικά κάθε ουσιαστική επιχείρηση περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.
Η απεργία οργανώθηκε από την USB (Unione Sindacale di Base), με σύνθημα «Πόσοι περισσότεροι νεκροί για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι όλα πρέπει να κλείσουν;», απαιτώντας τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων της χώρας.
Στην απεργία συμμετείχε ο βιομηχανικός τομέας της Λομβαρδίας και του Λάτσιο, με αιχμή τους εργάτες μετάλλου, τον τομέα χημικών και τον κλωστοϋφαντουργικό τομέα, και τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Αγωνιστικό κάλεσμα και από υγειονομικούς
Τη δική τους θέση στη κινητοποίηση πήραν και υγειονομικοί, που συνεχίζουν την παλικαρίσια μάχη στα νοσοκομεία, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους – πυροσβέστες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, που συμμετείχαν συμβολικά για κάποια λεπτά.
Ξεχώρισε το κάλεσμα 400 υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) οι οποίοι σταμάτησαν να δουλεύουν για λίγα λεπτά κρατώντας το μήνυμα «Εμείς δεν μπορούμε να απεργήσουμε, κάντε το εσείς για μας», που έκανε το γύρο του διαδικτύου.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής 31 γιατροί διαφόρων ηλικιών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό. Επίσης, σε υγειονομικούς που είναι σε καραντίνα καταστρατηγείται το 14ήμερο, προκειμένου να έρθουν γρηγορότερα στα νοσοκομεία.
Απίστευτη επίθεση του δημάρχου της Μπρέσια στους μεγαλοβιομήχανους
Την προηγούμενη εβδομάδα, η εφημερίδα Giornale di Brescia δημοσίευσε το δριμύ «κατηγορώ» του δημάρχου της πόλης ενάντια στους μεγαλοβιομήχανους.
Ο δήμαρχος κατηγορεί τις βιομηχανίες που παρέμεναν ανοιχτές για την τεράστια εξάπλωση και τους θανάτους στην περιοχή του Μπέργκαμο και της Μπρέσια.
Ο δήμαρχος Εμίλιο ντελ Μπόνο ισχυρίζεται ότι είχε ήδη ζητήσει να κλείσει οποιαδήποτε μη βασική παραγωγική δραστηριότητα από τις 7 Μαρτίου, αλλά ότι το αίτημά του, μαζί με άλλων συναδέλφων του της Λομβαρδίας, η κυβέρνηση το απέρριψε.
Η στάση της ένωσης των βιομηχάνων
Σημειωτέον, η ένωση των μεγαλοβιομηχάνων, Confindustria, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του αναστολή για κάποιες μέρες της απόφασης όσων επιχειρήσεων «δεν είναι αναγκαίες» – κάτι που φυσικά μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους.
Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων -μοιάζοντας να «προειδοποιεί» και για εγκατάλειψη της ντόπιας αγοράς για αναζήτηση άλλων, πιο κερδοφόρων- ότι η επιλογή των επιχειρήσεων που θα κλείσουν πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, διότι αν κλείσουν πολλές μεγαλώνει ο κίνδυνος να μην ξανανοίξουν, ενώ ζητούν και φοροαπαλλαγές από πάνω.
Η απεργία πολεμήθηκε σκληρά από την Confindustria και τους εργοδοτικούς εργατοπατέρες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Συνάντηση Κόντε με τα συνδικάτα
Μετά την απεργία, η ιταλική κυβέρνηση συνάντησε τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα CIGL, CIS και UIL για να συζητήσει τη διεύρυνση του καταλόγου των μη απαραίτητων τομέα που θα πρέπει να κλείσουν για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού που θερίζει την Ιταλία.
«Ο κατάλογος θα αλλάξει. Δεν μπορούμε να έχουμε απεργίες», τόνισε ο Κόντε, παρόλο που εδώ και δύο εβδομάδες φαίνεται όμηρος της ισχυρής συνομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria, που ζητά με κάθε κόστος, δηλαδή την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, να συνεχίσουν να λειτουργούν βιομηχανικές μονάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τις απαραίτητες ανάγκες της χώρας την εποχή της πανδημίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις