Κοροναϊός : Πώς κατάφερε μια ιταλική πόλη να μηδενίσει τα κρούσματα
Μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων της πόλης Βο (Vò), ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα, και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιωνόταν η μόλυνση, οι υγειονομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν παντελώς την εξάπλωση της ασθένειας εκεί.
Αν και η Ιταλία έχει «λυγίσει» από την επέλαση του κοροναϊού, μία πόλη στην καρδιά της περιφέρειας του Βένετο – το οποίο πλήττεται και αυτή σημαντικά – κατάφερε να μηδενίσει τα νέα κρούσματα εφαρμόζοντας τη σύσταση του ΠΟΥ για «τεστ, τεστ, τεστ».
Μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων της πόλης Βο (Vò), ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα, και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιωνόταν η μόλυνση, οι υγειονομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν παντελώς την εξάπλωση της ασθένειας εκεί.
Το πείραμα
Από τις 22 Φεβρουαρίου, η μικροσκοπική πόλη Βο, κοντά στη Βενετία, άρχισε να εφαρμόζει ένα πείραμα: σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και τον Ερυθρό Σταυρό, και οι περίπου 3.300 κάτοικοί της εξετάστηκαν για κοροναϊό – είτε είχαν ύποπτα συμπτώματα είτε όχι.
Τότε, περίπου το 3% των κατοίκων της πόλης βρέθηκε με κοροναϊό, ενώ οι μισοί από αυτούς δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα. Αμέσως, τα άτομα που είχαν μολυνθεί μπήκαν σε καραντίνα.
Μετά από 10 μέρες, στις 6 Μαρτίου, ξαναέγινε εξέταση σε όλους τους κατοίκους και βρέθηκε ότι μόλις το 0,3% εξ αυτών είχαν κοροναϊό.
Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως αυτός ο δεύτερος γύρος έδειξε τουλάχιστον έξι άτομα που ήταν φορείς του ιού αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. «Αν δεν είχαν ταυτοποιηθεί, η μόλυνση θα ξανάρχιζε», εξήγησε ο καθηγητής Andrea Crisanti, λοιμωξιολόγος του Imperial College London, ο οποίος συμμετέχει στο εγχείρημα της πόλης Βο.
Στις 13 Μαρτίου, η μικρή αυτή πόλη είχε πετύχει κάτι που στην υπόλοιπη Ιταλία θεωρείται ακατόρθωτο: δεν είχε – και εξακολουθεί να μην έχει – κανένα απολύτως κρούσμα κοροναϊού.
Η σημασία της εξέτασης και της απομόνωσης
Ο Crisanti απηύθυνε έκκληση στις χώρες που περιορίζουν τις εξετάσεις για τον ιό, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, να πάρουν μαθήματα και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που εξετάζονται.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλές μολύνσεις που τις έχουν αγνοήσει τελείως», δήλωσε στους Financial Times ο καθηγητής κ. Crisanti. «Μπορέσαμε να περιορίσουμε την επιδημία εδώ, διότι αναγνωρίσαμε τις μολύνσεις που δεν εμφάνιζαν συμπτώματα και τις απομονώσαμε», είπε αναφερόμενος στην προσέγγιση της Vò. «Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά».
Η επιτυχία τονίζει τη σημασία της εξέτασης και της απομόνωσης κατά τα άλλα υγιών φορέων, μια προσέγγιση που υποστηρίζει σθεναρά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Το βασικό μας μήνυμα είναι: τεστ, τεστ, τεστ», είχε πει από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
"We have a simple message for all countries: Test, test, test. Test every suspected case."
"You cannot fight a fire blindfolded, and we cannot stop this pandemic if we don't know who is infected," WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus says. https://t.co/pzwYxMn7Nk pic.twitter.com/CQrtKZptAS
— ABC News Politics (@ABCPolitics) March 16, 2020
Στο Βένετο, οι αρχές σχεδιάζουν να επεκτείνουν το καθεστώς της επιθετικής εξέτασης σε όλη την περιοχή και επιδιώκουν να παίρνουν τουλάχιστον 11.000 δείγματα ημερησίως. «Αν κάποιος καλέσει στην ειδική γραμμή για τον ιό και πει πως είναι άρρωστος, τότε όλοι στην οικογένειά του, όλοι οι φίλοι του και ολόκληρο το κτίριο στο οποίο διαμένει, θα εξετάζονται», είπε ο καθηγητής Crisanti.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις