Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τι είναι το «Corona Bond» που ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Κοροναϊός : Τι είναι το «Corona Bond» που ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

H Eλλάδα μην έχοντας πια μνημόνια παρεμβαίνει πλέον ισότιμα στα κοινά ευρωπαϊκά δρώμενα

Εννέα χώρες με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζητούν την έκδοση ευρω-ομολόγου (Corona Bond) με σκοπό την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορόναϊού.

Η επιστολή συνυπογράφεται από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ αλλά και τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο.

Επιπλέον, η επιστολή υπογράφεται και από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη, η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνουν ότι κάθε δάνειο θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους, θέλοντας να βάλει οικονομίες όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία στην καραντίνα των μνημονίων, εφόσον περάσει η καραντίνα του κορονοϊού.

H Eλλάδα μην έχοντας πια μνημόνια παρεμβαίνει πλέον ισότιμα στα κοινά ευρωπαϊκά δρώμενα. Ως ισότιμο μέλος. Και τα «corona bonds» σε τούτη τη συγκυρία αποτελούν μια, κάποια λύση.

Το «Corona Bond»

H ιδέα του κοινού ευρωομόλογου υπάρχει στις Βρυξέλλες από το 2010, όταν και είχε προκύψει το ελληνικό ζήτημα.

Το «Corona Bond» θα είναι κάτι αντίστοιχο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο αγοραστής, επενδυτής ή το fund θα δανείζει για ένα συγκεκριμένο ποσό και για ορισμένο χρονικό διάστημα τον εκδότη του ευρωομολόγου -σε αυτήν την περίπτωση σε όλες τις χώρες του ευρώ- με ένα προσυμφωνημένο επιτόκιο.

Τα ευρωομόλογα θα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκολη η εξυπηρέτηση του χρέους για τις οικονομίες που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως η ισπανική, η ιταλική και η ελληνική, αλλά ταυτόχρονα -κι αυτό προβληματίζει τους Γερμανούς και τους άλλους βορειοευρωπαίους- μπορεί να οδηγούσαν σε πιθανή μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επικριτές του ευρωομολόγου – corona bond, ότι το χρέος γίνεται κοινό για όλους, δηλαδή η Γερμανία θα έπρεπε να εγγυάται και την αποπληρωμή των χρεών χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Βιλντόζα

Ο Παναθηναϊκός επισημοποίησε το «διαζύγιό» του με τον Λούκα Βιλντόζα, με τον Ολυμπιακό να επισημοποιεί σχεδόν αμέσως την απόκτησή του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024