Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ
Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση όλων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
Αγορές ομολόγων οι οποίες κυμάνθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα 150 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη, στη δευτερογενή αγορά η Τράπεζα της Ελλάδος, υλοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση όλων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα αγοράς PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε σήμερα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Στην Ελλάδα το πρόγραμμα εκτελείται με τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παρενέβη εκτός του Ηλεκτρονικού Συστήματος (ΗΔΑΤ).
Υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς
Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων να σημειώσουν μείωση η οποία αγγίζει το 1% σε σύγκριση με αυτές που είχαν διαμορφωθεί στην δευτερογενή αγορά προχθές.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετους υποχώρησε στο 1,54% από 2,41%, η απόδοση του 5ετούς διατηρήθηκε στο 1,15% από 1,81% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,61% από 2,37%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,97% από 2,40% έναντι -0,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,32% από 2,74%.
ΕΚΤ: Αρση του ορίου 33% στις αγορές ομολόγων 750 δισ.
Στην άρση του περιορισμού που φράζει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει πάνω από το 33% μιας έκδοσης ή του συνολικού χρέους ενός εκδότη, προχώρησε η κεντρική τράπεζα για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ., λόγω της πανδημικής κρίσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές περιστάσεις που συνδέονται με την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε στις 18 Μαρτίου 2020 να διευρύνει το φάσμα των στοιχείων ενεργητικού που γίνονται αποδεκτά στο πλαίσιο του προγράμματος CSPP, περιλαμβάνοντας σε αυτά και εμπορικά χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να είναι αποδεκτά για αγορά στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος όλα τα εμπορικά χρεόγραφα με επαρκή πιστωτική ποιότητα, αναφέρει στην απόφασή της η ΕΚΤ.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι επιλέξιμα για το πακέτο της ΕΚΤ είναι και τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η κρίση, των δεσμεύσεων του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και του γεγονότος ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.
Με την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ εξασφαλίζει στον εαυτό της πρωτοφανή ευελιξία στις αγορές τίτλων. Σχεδόν το σύνολο των περιορισμών που υπήρχαν στα προηγούμενα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αίρονται.
Υπενθυμίζεται ότι το όριο του 33% (το λεγόμενο «όριο εκδότη») είχε μπει προκειμένου να μην μπορεί να κατηγορηθεί η κεντρική τράπεζα για άμεση κρατική χρηματοδότηση.
Παράλληλα, ενώ το ύψος των αγορών καθορίζεται από το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί», τη συμμετοχή της κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα έδωσε στον εαυτό της αρκετό περιθώριο και σε αυτό καθώς ορίζεται ότι οι αγορές μπορούν να γίνουν με ευελιξία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις