Κοροναϊός: Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν έχουν οικογενειακό γιατρό
Υπάρχει σχέδιο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για τον πολίτη που δεν έχει οικογενειακό γιατρό να μπορεί να απευθυνθεί σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός
Υπάρχει σχέδιο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για τον πολίτη που δεν έχει οικογενειακό γιατρό να μπορεί να απευθυνθεί σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Επίσης, ανέφερε πως θα υπάρξει συνεργασία και με τους Ιατρικούς Συλλόγους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τηλεϊατρικής, όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα κοροναϊού.
Επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων
Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα. Τόνισε, επίσης, ότι τα τεστ για κοροναϊό στις δημόσιες δομές γίνονται δωρεάν.
«Το κράτος μεριμνά έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα σημεία που ο πολίτης να μπορεί να κάνει το τεστ χωρίς επιβάρυνση και βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι, εφόσον απαιτείται να γίνει τεστ, θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η επιβάρυνσης θα αφορά τον ΕΟΠΥΥ».
Οι προσλήψεις στην Υγεία
Όσον αφορά τις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, είπε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν εγκριθεί και έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού. Ενώ αρχικά όπως είπε, είχε ανακοινωθεί η πρόσληψη 2000 επαγγελματιών υγείας, ήδη έχουν ξεπεραστεί οι 3.285 εγκρίσεις.
Μέχρι σήμερα περισσότερα από 1700 άτομα έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη αυτή κατάσταση και βεβαίως να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.
Οι ΜΕΘ
Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, είπε ότι από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση το σύστημα είχε στη διάθεση του περισσότερες ΜΕΘ, διότι «ανοίξανε στα δημόσια νοσοκομεία ΜΕΘ που ήταν κλειστές και υπήρχε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, στην αρχή του χειμώνα που ξεκινούσε η εποχική γρίπη το υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να διατεθούν επιπλέον 80 κλίνες ΜΕΘ στο κόστος που μέχρι σήμερα πληρώνονταν. Όταν ξέσπασε η κρίση του κοροναϊού το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξασφάλισε 55 κλίνες ΜΕΘ ώστε να απελευθερωθούν ΜΕΘ στο δημόσιο για να αντιμετωπίσουν αποκλειστικά περιστατικά κοροναϊού.
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως είπε ο υφυπουργός, προβλέφθηκε ένα επιπλέον κόστος το οποίο αφορά το μισθολογικό κόστος που έχουν οι ιδιωτικές μονάδες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην παροχή των υπηρεσιών υγείας. Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»