Κοροναϊός: Τα δύσκολα είναι μπροστά και το ιταλικό παράδειγμα απτό – Οι ειδικοί προειδοποιούν
Ο θάνατος τριών νέων ανθρώπων τα τελευταία 24ωρα από τον κοροναϊό στην Ελλάδα αφενός εντείνει την ανησυχία, αφετέρου επιβεβαιώνει αυτό που τονίζουν οι ειδικοί. Ότι, δηλαδή, κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο ανεξαρτήτου ηλικίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης, δείχνει πως τα δύσκολα είναι μπροστά και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός
- «Καρδιακή προσβολή» για την Ευρώπη η κυβερνητική κατάρρευση στη Γερμανία – Πολιτικός κατακερματισμός για το Βερολίνο
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Ο θάνατος τριών νέων ανθρώπων τα τελευταία 24ωρα από τον κοροναϊό στην Ελλάδα αφενός εντείνει την ανησυχία, αφετέρου επιβεβαιώνει αυτό που τονίζουν οι ειδικοί. Ότι, δηλαδή, κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο ανεξαρτήτου ηλικίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης, δείχνει πως τα δύσκολα είναι μπροστά και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Γι’ αυτό και δεν αναμένεται κάποια χαλάρωση των μέτρων, έχοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή την γειτονική Ιταλία, η οποία θρηνεί κάθε μέρα εκατοντάδες νεκρούς.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ικανοποιητική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο.
Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνουν την ανάγκη να παραμείνουν οι πολίτες συνεπείς στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί, η άρση των οποίων ενδέχεται να μας οδηγήσει σε πορεία αντίστοιχη της Ιταλίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο λοιμωξιόλογος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξάπλωση της νόσου, «δεν έχουμε πορεία Ιταλίας και Ισπανίας. Αν τα μέτρα αρθούν, θα δούμε παρόμοια εικόνα».
Εξ’ ου και ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της «μάχης». Μια μάχη που θα έχει τις λιγότερες απώλειες αν «ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού».
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, τα κρούσματα ανέρχονται στα 892, ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι, με το σύνολο πλέον να φτάνει τους 26.
Τα νέα κρούσματα είναι 71. Αυτή τη στιγμή 57 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι- οι περισσότεροι άνδρες. Από τους νεκρούς οι 21 είναι άνδρες και οι 5 γυναίκες. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, όλοι είχαν υποκείμενο νόσημα και ήταν ηλικιωμένοι εκτός από έναν- τον γερμανό καθηγητή στην Κρήτη.
Δεν κάνει διάκριση σε ηλικίες
Οι πιο νέοι άνθρωποι σε ηλικία δεν θα πρέπει να παίρνουν αψήφιστα τον κοροναϊό τόνισε, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάκα. Ακόμη, σημείωσε ότι ανάμεσα στους νοσηλευόμενους βρίσκεται και μια 29χρονη γυναίκα, λέγοντας μάλιστα ότι «κανείς δεν είναι «άτρωτος».
«Είναι γεγονός ότι στις αναπνευστικές λοιμώξεις οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς. Όμως κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε δει να χάνουν τη ζωή τους και νέοι άνθρωποι από γρίπη και πνευμονία. Μάλιστα στην κλινική μου νοσηλεύεται μία 29χρονη γυναίκα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα. «Κάθε χρόνο βλέπουμε να χάνονται νέοι άνθρωποι από ιώσεις και λοιμώξεις. Κάθε χρόνο χάνονται πολλοί και δεν είναι μεγάλοι» συμπλήρωσε.
Στις συνθήκες θανάτου του γερμανού καθηγητή από τον κοροναϊό, αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, παρατηρείται σε ορισμένους ασθενείς μαζική θρόμβωση των πνευμονικών αγγείων, που προκαλείται από τη νόσο Covid-19.
Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως οι θεράποντες ιατροί στην Κρήτη χορηγούσαν στον ασθενή αντιπηκτική αγωγή για τη συγκεκριμένη επιπλοκή, χωρίς δυστυχώς, αποτέλεσμα. Για την επιπλοκή ασθενών Covid-19, που έχει εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες, είναι σε επαγρύπνηση αυτές τις μέρες οι γιατροί που ασχολούνται με τη νόσο του κορονοϊού ανά τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που ο Γερμανός καθηγητής, παρότι καθ’ όλα υγιής και νέος σε ηλικία συγκριτικά με την πλειοψηφία των θανόντων που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ή άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως η επιπλοκή αυτή «δεν φαίνεται να αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών, όπως δείχνουν δεδομένα δημοσιευμένα από Κινέζους συναδέλφους και αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν τις γενικές κατευθυντήριες που αφορούν στην αντιμετώπιση της νόσου».
Είμαστε δύο – τρεις εβδομάδες «πίσω» από την Ιταλία
Την ίδια ώρα, στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι δύο με τρεις εβδομάδες «πίσω» από την Ιταλία σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας, προέβη ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο cnn.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «προβλέπουμε μια σημαντική αύξηση τόσο των νέων κρουσμάτων, όσο και κυρίως των αναγκών για νοσηλεία και εντατική θεραπεία. Το ερώτημα, στη φάση αυτή, είναι αν (και πότε) θα αρχίσουν να γίνονται ορατές οι πιθανά θετικές επιδράσεις των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης στο ρυθμό εμφάνισης των νέων κρουσμάτων».
Παρ’ όλα αυτά εκτιμά ότι τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης που λήφθηκαν στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, λήφθηκαν έγκαιρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, θεωρεί ότι το «τραυματισμένο» από το Μνημόνιο ΕΣΥ χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση.
«Το ΕΣΥ είναι βαρύτατα τραυματισμένο μετά από δέκα χρόνια συνεχούς αποδιάρθωσής του από τις πολιτικές μνημονιακής λιτότητας. Με ελλιπή υποδομή και δραματικά υποστελεχωμένο, καλείται να απαντήσει στη μείζονα αυτή κρίση. Με προσωπικό μεγάλης ηλικίας, χωρίς βασικές υποδομές προστασίας του ίδιου του προσωπικού, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε αντίστοιχη με την Ιταλία κατάσταση. Ήδη αρκετοί επαγγελματίες υγείας απομακρύνονται από τις υπηρεσίες είτε επειδή αρρώστησαν είτε επειδή τέθηκαν σε απομόνωση» τόνισε.
Στόχος οι λιγότερες απώλειες
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως είπε «δυστυχώς θα έχουμε αυξημένο αριθμό συμπατριωτών μας που θα είναι διασωληνωμένοι, θα έχουμε και θανάτους, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν θα έχουμε θανάτους».
«Βλέπουμε ότι αυξάνονται οι θάνατοι, αλλά σε επίπεδο που είναι πολύ καλύτερο από άλλες χώρες. Αυτός είναι ο στόχος. Να περάσουμε αυτή τη φάση με όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες, γιατί απώλειες θα υπάρχουν» πρόσθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Αναφορικά με το πότε θα τελειώσει αυτός ο «πόλεμος», ο κ. Μόσιαλος, σημείωσε πως δεν είναι γνωστό πότε θα σταματήσει η πανδημία και πρόσθεσε πως το βασικό είναι η εξομάλυνση αυτής της λοίμωξης καθώς τώρα βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού, ενώ πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την φάση της καταστολής, όπου θα γίνουν προσπάθειες «κάποια από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, για να πάρει μπρος και η οικονομία κάποια στιγμή».
Διενέργεια πολλών διαγνωστικών τεστ
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων και η διενέργεια πολλών διαγνωστικών τεστ, ενώ η κυβέρνηση αναζητά την εξασφάλιση τεστ ταχείας διάγνωσης και συνεχίζει τις προσλήψεις γιατρών.
Ως προς αυτή την ενέργεια, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε πως υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα. Τόνισε, επίσης, ότι τα τεστ για κοροναϊό στις δημόσιες δομές γίνονται δωρεάν.
«Το κράτος μεριμνά έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα σημεία που ο πολίτης να μπορεί να κάνει το τεστ χωρίς επιβάρυνση και βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι, εφόσον απαιτείται να γίνει τεστ, θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η επιβάρυνσης θα αφορά τον ΕΟΠΥΥ» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις