«Υπαναχώρηση του δικαιώματος στο άσυλο» χαρακτηρίζουν τον νέο νόμο οργανώσεις
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, ζητάει υπό το πρίσμα της παγκόσμιας έκτακτης συνθήκης της πανδημίας του κοροναϊού η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα, «προκειμένου να αποτρέψουν μια εκτεταμένη υγειονομική κρίση στους καταυλισμούς και αλλού».
Για «υπαναχώρηση του δικαιώματος στο άσυλο» κάνουν λόγο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Oxfam σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά την κύρωση στη Βουλή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν στην Ελλάδα τον Μάρτιο.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, ζητάει υπό το πρίσμα της παγκόσμιας έκτακτης συνθήκης της πανδημίας του κοροναϊού η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα, «προκειμένου να αποτρέψουν μια εκτεταμένη υγειονομική κρίση στους καταυλισμούς και αλλού».
Ως ένα πρώτο βήμα, σημειώνει, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει άμεσα τους πιο ευάλωτους μεταφέροντάς τους σε ασφαλείς και κατάλληλες συνθήκες διαμονής». Υπενθυμίζει εξάλλου τη δέσμευση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μετεγκαταστήσουν 1.600 ασυνόδευτα παιδιά από τους ελληνικούς καταυλισμούς σε ασφαλέστερα σημεία στην Ευρώπη και ζητάει η δέσμευση αυτή να γίνει πράξη.
Ο Ραφαέλ Σάιλχαβ, σύμβουλος ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής της Oxfam, σημειώνει ότι ο νόμος αυτός αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες» και καταγγέλλει ότι «οικογένειες με παιδιά κρατούνται σε ανεπαρκείς συνθήκες, περιμένοντας να επιστραφούν πίσω σε καταστάσεις όπου βιώνουν απειλή για τη ζωή και την ελευθερία τους».
Προσφυγή στο ΣτΕ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, μητέρες ανήλικων παιδιών, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σε εφαρμογή της οποίας οι ίδιες και τα παιδιά τους στερούνται του δικαιώματός να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας.
Παράλληλα, 3 Αφγανές – εκ των οποίων οι δύο πρώτες έχουν από 3 παιδιά και η τρίτη έχει δύο παιδιά – εκτός από την αίτηση ακύρωσης, έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, αίτημα προσωρινής διαταγής και αίτηση αναστολής.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας προσέφυγε η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.
Οι τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων μεταναστών.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι σε κανένα διεθνές νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία αναστολής του ασύλου και ο μόνος νομικός δρόμος αναστολής είναι μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Ελληνική Πολιτεία προσθέτουν έχει την δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, όρισε εισηγήτρια της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την σύμβουλο Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά και προσδιόρισε να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης την 18η Σεπτεμβρίου 2020.
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε