Κοροναϊός : Δοκιμάζεται το αφήγημα της κυβέρνησης για την «επιχειρησιακή ετοιμότητα» του ΕΣΥ
Με την Ελλάδα να βρίσκεται μακράν πίσω στη μακάβρια λίστα σε σχέση με άλλες χώρες, μετρώντας 26 νεκρούς μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, η μάχη κατά του κοροναϊού εστιάζεται στην ανάγκη της τάχιστης θωράκισης του ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό και σφραγίζεται με την κραυγή αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού πως το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα παραμένει αθωράκιστο
Με την Ελλάδα να βρίσκεται μακράν πίσω στη μακάβρια λίστα σε σχέση με άλλες χώρες, μετρώντας 26 νεκρούς μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, η μάχη κατά του κοροναϊού εστιάζεται στην ανάγκη της τάχιστης θωράκισης του ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό και σφραγίζεται με την κραυγή αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού πως το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα παραμένει αθωράκιστο.
Πριν να είναι αργά
Η ΟΕΝΓΕ σήμερα έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση διαμηνύοντας πως απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα «πριν να είναι αργά».
«Ως εδώ με την ατομική ευθύνη»! ήταν το μήνυμα των Νοσοκομειακών Γιατρών.
Η κυβέρνηση σήμερα επιχείρησε να απαντήσει στις κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις που ασκούνται προκειμένου να στραφεί στην στελέχωση του ΕΣΥ με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και στην εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού προκειμένου γιατροί και νοσηλευτές σε κατάλληλες υποδομές να δώσουν τη μάχη των ερχόμενων εβδομάδων και μηνών κατά της πανδημίας.
Οι απαντήσεις ωστόσο της κυβέρνησης υπολείπονται των όσων απαιτούνται με βάση τα όσα λένε οι «ήρωες» (γιατροί και νοσηλευτές) που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη βουλή ανακοίνωσε έχουν γίνει 3.285 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τις τελευταίες εβδομάδες.
Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε πως από τις 3285 προσλήψεις που έχουν εγκριθεί, υπηρεσία έχουν αναλάβει μόλις 279 γιατροί και 1077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, χωρίς να διευκρινίζεται οι άλλες περίπου 2000 θέσεις σε τι ειδικότητες αφορούν.
Λείπουν γιατροί και ΜΕΘ
Γεγονός πάντως παραμένει πως οι 279 γιατροί που έχουν αναλάβει υπηρεσία –με βάση την ενημέρωση της κυβέρνησης- υπολείπονται κατά πολύ με το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για εδώ και τώρα πρόσληψη 943 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ και τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα με τις ΜΕΘ όπου εκεί αναμένεται να κριθούν πάρα πολλά το επόμενο διάστημα ως προς τη μάχη της ζωής με το θάνατο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 813 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές.
Ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι γιατροί στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την επίταξη 350 κλινών από ιδιωτικές ΜΕΘ που ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πριν από τον ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού και για κανονικές συνθήκες και όχι για συνθήκες υγειονομικής κρίσης όπως οι σημερινές, οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στο ΕΣΥ απαιτούσαν την ύπαρξη τουλάχιστον 2000 κλινών ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας και μαζί με τις ΜΑΦ 3500 κλίνες.
Άλλωστε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τα τελευταία 24ωρα έχει τονίσει και αυτός την ανάγκη ανοίγματος 2000 κλινών ΜΕΘ.
Κατά συνέπεια οι 813 ΜΕΘ για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε το 50% των αναγκών με βάση τις ανάγκες για κανονικές υγειονομικές συνθήκες, πολλώ δε μάλλον για συνθήκες πανδημίας.
Καμπανάκι από Μόσιαλο για την έλλειψη αναπνευστήρων
Την ίδια ώρα είναι πολύ σοβαρή η τοποθέτηση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος – ο οποίος μάλιστα ανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο εξωτερικό για την πανδημία με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για τον αριθμό των αναπνευστήρων που πιθανόν να χρειαστούν.
Συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε:
«Έκανα την εκτίμηση ότι αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ’ αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο – στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10% – χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες».
Μάλιστα ο κ. Μόσιαλος συσχέτισε την επάρκεια σε αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ με τη δυνατότητα των διαφόρων χωρών να έχουν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω του κοροναϊού και υπογράμμισε πως η Γερμανία είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες της Ευρώπης επειδή έχει το πλεονέκτημα της επάρκειας σε κλίνες. Η Γερμανία «είναι η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 1000 κατοίκους στον κόσμο, Έχει τετραπλάσιες δυνατότητες από την Αγγλία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.
Μάλιστα το θέμα των ελλείψεων σε ΜΕΘ και αναπνευστήρες εκτός της ΟΕΝΓΕ το αναδεικνύει εκ νέου και η ΠΟΕΔΗΝ.
Μη πειστικές οι απαντήσεις τις κυβέρνησης
Προς ώρας η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις πειστικές ως προς τα παραπάνω ζητήματα.
Απεναντίας τόσο οι υγειονομικοί φορείς όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να την εγκαλούν για δωράκια στους κλινικάρχες των ιδιωτικών ΜΕΘ διπλασιάζοντας το ημερήσιο νοσήλιο που θα καταβάλει το δημόσιο για ένα κρεβάτι σε ιδιωτική ΜΕΘ από τα 800 ευρώ στα 1600 ευρώ.
«Τα όσα λέγονται ότι από 800 ευρώ η τιμή θα πάει στα 1.600 ευρώ για κάθε ΜΕΘ είναι ψευδέστατα» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις κατηγορίες περί υπερτιμολογήσεων.
Στην επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται
Ο κ. Πέτσας σημείωσε παράλληλα πως από την πρώτη στιγμή το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη.
«Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
«Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους. Σημειώνεται, ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Υποκρισία ότι υπερκοστολογούνται τα τεστ
Αναφορικά με τις καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιτρέπει να γίνονται τεστ χωρίς επιστημονικά κριτήρια τα οποία τεστ υπερκοστολογούν τα ιδιωτικά εργαστήρια ο κ. Πέτσας είπε:
«Σε ό,τι αφορά τα τεστ, με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης».
Πάντως μια διαφορετική εικόνα δίνουν οι ίδιοι οι Νοσοκομειακοί Γιατροί για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα διαγνωστικά τεστ.
Τεστ από το κράτος και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ
Καταρχάς, ζητούν την απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κοροναϊό στον ιδιωτικό τομέα και τη διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μάλιστα ζητούν τα τεστ να γίνουν σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς που είναι εκτεθειμένοι στη νόσο λόγω της επαφής τους με τους ασθενείς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δεν σταματούν καθημερινά να καταγγέλλουν τις ελλείψεις ακόμα και σε στοιχειώδη μέτρα προσωπικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.
Οι ιδιώτες αισχροκερδούν και η κυβέρνηση παζαρεύει
Οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων καταγγέλλουν επίσης την κυβέρνηση ότι αντί της επίταξης, παζαρεύει με τις ιδιωτικές κλινικές και αυξάνει το «ενοίκιο» για τις κλίνες των ιδιωτικών ΜΕΘ από τα 800 στα 1600 ευρώ.
Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ μιλάει για «εμπόρους της υγείας οι οποίοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κοροναϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία.
Το βέβαιο είναι πως παρά τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις και ΜΕΘ οι υγειονομικοί εξακολουθούν να αμφισβητούν με στοιχεία το κυβερνητικό αφήγημα της «επιχειρησιακής ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος υγείας.
Πλέον το μπαλάκι είναι στα χέρια της κυβέρνησης.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»