Κοροναϊός : Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ΜΚΟ για την ανάσχεση της πανδημίας στα φτωχότερα κράτη
Οι ΜΚΟ σπεύδουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού σε χώρες όπου πόλεμοι ή ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν καταστήσει επισφαλή τα συστήματα και τις υποδομές υγείας τους
«Φοβούμεθα ένα σημαντικό αριθμό νεκρών» στις φτωχότερες χώρες, προειδοποιούν οι ΜΚΟ, που έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να αποτραπεί το χειρότερο πιθανό σενάριο και σπεύδουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού σε χώρες όπου πόλεμοι ή ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν καταστήσει επισφαλή τα συστήματα και τις υποδομές υγείας τους.
Στη Συρία, χώρα που εννιά χρόνια εμφυλίου την έχουν ερειπώσει, ένα πρώτο κρούσμα καταγράφηκε την Κυριακή, ενώ στην Αφρική πολλές χώρες ήδη πλήττονται από τον κοροναϊό κι έχει ξεκινήσει να αυξάνει ο αριθμός κρουσμάτων (2.748) και νεκρών (73).
«Δεν μπορούμε πλέον να ανασχέσουμε την πανδημία του κοροναϊού, σήμερα βρίσκεται παντού. Όμως, ακόμη μπορούμε να την επιβραδύνουμε και να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να προετοιμαστούμε» τονίζει η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, διευθύντρια των επιχειρήσεων της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ( MSF).
Ένα από τα πιθανά σενάρια για τις φτωχές και τις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπει την έξαρση της νόσου στις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις, πριν μεταδοθεί στις δευτερεύουσες πόλεις και μετά στην επαρχία.
«Φοβούμεθα για ένα σημαντικό αριθμό νεκρών» τονίζει η Ντεφουρνί.
Σε ορισμένες περιοχές η ΜΚΟ έχει μεταβάλει τις δράσεις της και μετατρέπει τα νοσοκομεία της σε κέντρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Όμως, η μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ.
«Ήδη αυτό είναι περίπλοκο στη Δύση, πολύ περισσότερο σε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Μάλι ή η Μπουρκίνα Φάσο. Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα» τονίζει η Ντεφουρνί.
Συγκριτικά, η Γαλλία διαθέτει 7.000 κλίνες ΜΕΘ, ενώ κάποιες φτωχές χώρες της Αφρικής λιγότερες από 100.
Χθες, Τετάρτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκατ. νεκρών σε φτωχές χώρες και παρουσίασε ένα σχέδιο «παγκόσμιας ανθρωπιστικής ανταπόκρισης», ύψους 2 δισεκ. δολαρίων.
«Όμως, γνωρίζουμε ήδη πως αυτό το ποσό δε θα είναι επαρκές» διαπιστώνει η Ντελφίν Πινό της ΜΚΟ Care.
Επί του παρόντος η πανδημία στις ζώνες αυτές δεν έχει λάβει την έκταση που πήρε στη Δύση και κατά τις ΜΚΟ ακόμη υπάρχει μια ελπίδα να προληφθεί μεγάλος αριθμός προσβολών και έτσι να μειωθεί ο αριθμός των υπό νοσηλεία ασθενών.
Όμως, «το παράθυρο για την ανάληψη δράσης είναι μερικές εβδομάδες», εκτιμά η επιδημιολόγος Ντιεϊνάμπα Ν’Ντιαγέ της Δράσης κατά της Πείνας (ACF).
Αλλά και το κλείσιμο των συνόρων που εφαρμόζουν πολλές χώρες, για να ανασχέσουν την πανδημία, τείνει να περιπλέκει τη δράση των ΜΚΟ και «στο Μπαγκλαντές και το Ναϊρόμπι, μέλη των ομάδων μας έχουν επισημάνει περιπτώσεις διακρίσεων απέναντι στα μέλη ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς τοπικοί πληθυσμοί θεωρούν πως η επιδημία εισήχθη από τους Ευρωπαίους», εξηγεί η Πινό.
Παραμένει επίσης μία αβεβαιότητα: άραγε ο ιός θα συμπεριφερθεί με τον ίδιον τρόπο σε όλον τον κόσμο;
Σύμφωνα με την Ν’ Ντιαγέ, το κλίμα και η συνύπαρξη κι άλλων ιών μπορεί να μεταβάλουν τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού.
Επιπλέον, η δημογραφική σύνθεση των αφρικανικών χωρών είναι διαφορετική από εκείνη των ανεπτυγμένων χωρών, με πιο νεανικό πληθυσμό, που μέχρι σήμερα αποδεικνύεται η λιγότερο πληγείσα κοινωνική ομάδα.
Άλλωστε, ορισμένες χώρες διαθέτουν την εμπειρία κι από άλλες, προηγούμενες επιδημίες.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν και την επιδημία του Έμπολα.
«Όμως, η ταχύτητα μετάδοσης του κοροναϊού είναι πολύ διαφορετική» υπογραμμίζει η Πινό.
Επίσης, με δεδομένο ότι στις φτωχές χώρες το 38% του πληθυσμού δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό και το 35% δε διαθέτει ούτε νερό ούτε σαπούνι, η τήρηση των κανόνων πρόληψης και υγιεινής θα είναι δύσκολη.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Ο Ντιαλό έκανε το 1-0 για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στον ΠΑΟΚ
- Δύο αδέλφια στην ελληνική λίστα του Forbes 30 under 30
- Πόλη στις ΗΠΑ αίρει την ποτοαπαγόρευση μετά 120 χρόνια
- Άντονι Μπλίνκεν: Συνεχίζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των πολέμων σε Γάζα και Λίβανο
- Μετανάστευση: Πάνω από 900 εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να ζήσουν σε άλλη χώρα – Η θέση της Ελλάδας
- Μεντιλίμπαρ: «Eίχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, αλλά…» (vid)