Κοροναϊός : Δεν αποκλείεται να πλήξει και τους μισθούς στο Δημόσιο
Ανησυχία προκάλεσε η σιβυλλική απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο Δημόσιο τομέα
Η σιβυλλική απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο Δημόσιο τομέα έχει προκαλέσει ανησυχία.
Και αυτό γιατί στην απάντηση του υπουργού Οικονομικών το θέμα συνδέθηκε εμμέσων πλην σαφώς με τη διάρκεια της πανδημίας και το βάθος των οικονομικών επιπτώσεων της.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο θέμα fm ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο, η απάντηση του κ. Σταϊκούρα ήταν «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».
Άγνωστη η διάρκεια και η ένταση της κρίσης
Η επισήμανση αυτή του υπουργού πυροδότησε σενάρια για μελλοντικές μειώσεις μισθών δεδομένου ότι οι διεθνείς οργανισμοί κρούουν κώδωνα κινδύνου ο ένας μετά τον άλλο για παγκόσμια ύφεση λόγω πανδημίας που πιθανώς να ξεπεράσει και αυτή του 2008.
Επίσης κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για το πότε η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, καταρτίζοντας διάφορα σενάρια.
Ενδεικτική της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι ραγδαίες εξελίξεις είναι και η στροφή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μέσα σε λίγες εβδομάδες από την πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη φέτος, τώρα μιλά για ύφεση 3% στο βασικό σενάριο (με διάρκεια της κρίσης έως τον Ιούνιο) και μεγαλύτερη στο δυσμενές σενάριο.
Η στάση δε της Ευρώπης, με τη Γερμανία και τους δορυφόρους της να αρνούνται πεισματικά την έκδοση ευρωομολόγου, ακόμη και τώρα που όλοι μιλούν για «πρωτοφανή κατάσταση», δημιουργεί τον φόβο ότι την εξασφάλιση της επάρκειας κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης οι χώρες θα την πληρώσουν για άλλη μια φορά ακριβά με μνημόνια και περιορισμούς.
Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα, αλλά…
Με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης να είναι προς το παρόν άγνωστη, πηγές με γνώση σημειώνουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει -ως όφειλε- στο τραπέζι και μελετά σενάρια για παν ενδεχόμενο.
Πληροφορίες που επικαλούνται δημοσιεύματα θέλουν μεταξύ των σεναρίων περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά εκείνων που έχουν πάψει να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται με την εφαρμογή μοντέλου ανάλογου με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.
Βεβαίως τέτοιες πρακτικές, που -εκτός των άλλων- έχουν και τεράστιο πολιτικό κόστος είναι προφανές ότι θα υιοθετηθούν ως λύσεις έσχατης ανάγκης και σε ακραίες καταστάσεις που προς το παρόν γίνονται τα πάντα για να αποφευχθούν. «Όπλο» αποτελεί δε και το μαξιλάρι ασφαλείας των 34 δισ. ευρώ.
Προς αποφυγή πανικού πάντως σημειώνεται ότι επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος ο υπουργός δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα επί του παρόντος».
- Ρομπότ ζωγράφισε πίνακα, τον πούλησε για ένα εκατ. ευρώ
- Πύρινη κόλαση η Καλιφόρνια – Στάχτη δεκάδες σπίτια κοντά στο Λος Άντζελες
- Δήμαρχος Ρόδου: Χωρίς την Αυτοδιοίκηση πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνία, κράτος δεν στέκεται
- Ενδοοικογενειακή βία: Έναν εφιάλτη βίωνε μητέρα παιδιών ΑΜΕΑ στα χέρια του συζύγου της
- Αμστερνταμ: Επειγόντως στην Ολλανδία ο ισραηλινός ΥΠΕΞ – Αναχώρησε το πρώτο αεροπλάνο για την επιστροφή των οπαδών
- Gen Z: Έρευνα δείχνει ότι το 50% δεν θέλει το TikTok