Κοροναϊός : Μικρές νίκες κάθε μέρα μας δίνουν δύναμη – Ο πόλεμος συνεχίζεται
Μικρές καθημερινές νίκες μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά του κοροναϊού.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
«Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», είναι τα λόγια του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, για τον κοροναϊό Σωτήρη Τσιόδρα που κάνουν σαφή την ανάγκη για πιο αποφασιστική τήρηση των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της φονικής νόσου.
Οι μικρές νίκες
Οι νίκες αυτές μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε, το μέλλον εξαρτάται από όλους, είπε ο κ, Τσιόδρας και ανάφερε ως μία από αυτές τις νίκες το γεγονός πως ήδη 4 ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί.
Οι ασθενείς που αποσωληνώθηκαν είναι ηλικίας από 52 έως 67 ετών, οι δυο από τους τέσσερις 4 είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας. Όλοι έπαιρναν κατάλληλη αντιϊκή θεραπεία.
Ως ακόμη μία μικρή νίκη αποτιμάται, το εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, μετά από ημέρες πάλης με τον κοροναϊό και η πρώτη μητέρα που γέννησε, μαζί με το μωρό της.
Μικρή νίκη στη μάχη με το φονικό ιό, είναι και η περίπτωση του ηλικίας 101 ετών Ιταλού που γεννήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1919, πάλεψε και νίκησε τον κοροναϊό και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
«Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται από όλους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Φάρμακα και κοροναϊός: Υπάρχουν ελπίδες
Ελπίδες γεννιούνται και από δοκιμές φαρμάκων που φαίνεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτική αγωγή για τον κοροναϊό.
Μεγάλη ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Σπύρο Δευτεραίο, κατέθεσε ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ που αφορά τη χρήση γνωστού φαρμάκου, της κολχικίνης, για τη θεραπεία ασθενών από την νόσο του κοροναϊού.
Πρόκειται για ένα φάρμακο πάμφθηνο που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα το αποκαλούμενο και φάρμακο του φτωχού. που κοστίζει περίπου 3 ευρώ.
Τις πρώτες ενδείξεις θα τις έχουμε σε έναν μήνα, εκτιμά ο κ. Δευτεραίος, λεγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενδείξεις και ελπίδες για αποδείξεις».
Τσιόδρας : Ελέγχεται η χρήση φαρμάκων
Σχετικά με τα φάρμακα ο κ. Τσίοδρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται η χρήση φαρμάκων που έχουν αποτελεσματικότητα με βάση μοντέλα από εργαστηριακά πειράματα και προκρίνεται και στην πατρίδα μας η χρήση τους για ανθρώπους που είναι στα νοσοκομεία.
Ειδικότερα, γίνεται χρήση των ουσιών ρεμντεσιβίρη όταν είναι διαθέσιμη, χλωρικίνη που υπάρχει και ακολουθούν όλες οι άλλες ουσίες σε συνδυασμούς.
Επίσης, τόνισε ότι θα γίνει και χρήση φαρμάκων με καρδιοπροστατευτική δράση. «Περιμένουμε και παρακολουθούμε όλες τις επιστημονικές εξελίξεις για τα θεραπευτικά σχήματα» είπε.
ΠΟΥ: Σε 18 μήνες το εμβόλιο – Δοκιμές τεσσάρων φαρμάκων
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ασθενείς σε Νορβηγία και Ισπανία, έχουν εγγραφεί ώστε να δοκιμάσουν θεραπείες για τον κοροναϊό. Δοκιμάζονται τέσσερα από τα πιο πολλά υποσχόμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων με χλωροκίνη και του Remdesivir.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα εμβόλιο για την πρόληψη του κοροναϊού εξακολουθεί να είναι πιθανό σε 12 έως 18 μήνες από σήμερα.
Ανοσία για 2 με 3 χρόνια όσοι αναπτύξουν αντισώματα
Μια μικρή ανακούφιση προκαλεί εξάλλου και το γεγονός ότι από τους ασθενείς που έχουν περάσει τον κοροναϊό και τα συμπτώματά του στο σπίτι, ελάχιστοι είναι αυτοί που εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εξάλλου όσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα στο νέο ιό, θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις