Μαθαίνουμε στα παιδιά να τρώνε υγιεινά
Μαθαίνουμε στα παιδιά, από νωρίς, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, που θα τα βοηθά στην κάθε τους ημέρα.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η καθημερινή διατροφή των παιδιών αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο τομέα που θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, διατηρώντας τα παιδιά υγιή. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει ποικίλες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, το κρέας αλλά και τα γαλακτοκομικά. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, αυξάνονται και οι ανάγκες τους σε φαγητό, αφού το σώμα τους αναπτύσσεται ταχύτατα και οι ενεργειακές τους ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί έφηβοι, όπως εξάλλου και αρκετοί ενήλικες, τείνουν να επιλέγουν θερμιδικές τροφές, με περισσότερα λίπη ή και ζάχαρη. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει, μιας και από μόνο του τίποτα δεν βλάπτει. Αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί, από μικρή ακόμη ηλικία, να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη στάση σε οτιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό και να ακολουθεί τον «χρυσό» κανόνα του μέτρου, είναι τα εξής:
Βάλτε πρόγραμμα
Ξεκινήστε από το να κάνετε ένα χρονοδιάγραμμα μαζί με το παιδί, οργανώνοντας τα γεύματά του. Τα παιδιά είναι καλό να τρώνε ανά τρεις έως και τέσσερις ώρες, τρία γεύματα, δύο σνακ και πολλά υγρά ημερησίως. Αν σχεδιάσετε μαζί την διατροφή του με τέτοιο τρόπο, θα καταφέρετε να διατηρήσετε την διατροφή του ισορροπημένη ενώ και εκείνο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέξει σε αυτήν ώστε να δει τι μπορεί να φάει και τι χρειάζεται,
Τα γεύματα «θέλουν» στρατηγική
Αν ο εβδομαδιαίως προγραμματισμός σας φαίνεται δύσκολος, δοκιμάστε να προγραμματίσετε τα γεύματα μίας ή δύο ημερών. Ένα καλό και ισορροπημένο δείπνο δεν χρειάζεται να έχει σπέσιαλ συστατικά, αρκεί να έχει «λίγο από όλα»: ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι ή ζυμαρικά, ένα φρούτο ή ένα λαχανικό και μια πηγή πρωτεϊνών, όπως είναι το άπαχο κρέας, το τυρί ή τα φασόλια. Μπορείτε λοιπόν από το προηγούμενο βράδυ να έχετε προετοιμάσει το μεσημεριανό ή το βραδινό σας και την επόμενη ημέρα απλώς να το βγάλετε από το ψυγείο και να το ζεστάνετε. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί τρώει υγιεινά και ισορροπημένα και εσείς γλιτώνετε πολύτιμο χρόνο.
Προσέξτε τα λόγια σας
Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, προσπαθήστε να μην σχολιάσετε τι ή πόσο τρώει το παιδί σας. Θα ήταν καλό να παραμείνετε όσο πιο ουδέτεροι μπορείτε γιατί δεν είναι σωστό να ασκείται πίεση στο παιδί. Θυμηθείτε ότι η δουλειά σας ως γονιός είναι να το ωθήσετε προς την σωστή κατεύθυνση, παρέχοντας ισορροπημένα και υγιεινά γεύματα. Τα παιδιά, ειδικά μεγαλώνοντας, θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για το φαγητό τους. Εάν γίνετε παρεμβατικοί και το πιέσετε, πιθανότατα απλά να αντισταθεί σε όσα του λέτε. Αν παρατηρήσετε ότι ξαφνικά έχουν αλλάξει οι διατροφικές του επιλογές ή και οι ώρες που επιλέγει να φάει, μπορείτε με ήπιο τόνο να το ρωτήσετε που οφείλεται η εν λόγω αλλαγή, δίνοντάς του το περιθώριο να σας απαντήσει όταν το ίδιο θελήσει και νιώσει άνετα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις