Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
COVID- 19: Τι να προσέχουν οι ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα

COVID- 19: Τι να προσέχουν οι ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα

Ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ Αττικό Νοσοκομείο μιλάει στο in.gr

Η πανδημία από τον Κορωνοϊό έχει αναστατώσει τις ζωές όλων μας. Σε ορισμένες όμως ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια η ανησυχία είναι μεγαλύτερη και τα ερωτήματα περισσότερα. Γι’ αυτό μιλήσαμε με τον κ. Στυλιανό Λουκίδη, Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ Αττικό Νοσοκομείο προκειμένου να μας λύσει όλες τις απορίες.

Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ Αττικό Νοσοκομείο

Κύριε Λουκίδη, οι ασθενείς που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι πιο ευάλωτοι στο να κολλήσουν το νέο κορωνοϊό;

«Οι ασθενείς με ΧΑΠ ανήκουν στις περισσότερο ευάλωτες ομάδες από τον COVID-19 και πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της επίπτωσης της λοίμωξης στους ασθενείς με ΧΑΠ. Σαφώς η επίπτωση οποιασδήποτε λοίμωξης είναι περισσότερο επιβαρυντική στα πιο σοβαρά στάδια της νόσου».

Οι πάσχοντες από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

«Φυσικά, με τη διαφορά ότι το ελεγχόμενο ήπιο άσθμα που αποτελεί την πλειοψηφία των ασθενών με άσθμα είναι σε δεύτερη γραμμή ευπαθής ομάδα. Το σοβαρό άσθμα και ειδικά αυτό που λαμβάνει συχνά κορτιζόνη από το στόμα ή/και μόνιμη λήψη κορτιζόνης είναι περισσότερο ευάλωτο λόγω ανοσοκαταστολής».

Οι ασθενείς αυτοί αν κολλήσουν θα νοσήσουν πιο σοβαρά;

«Για τους ασθενείς με άσθμα δεν έχει συσχετιστεί έως τώρα με αυξημένη πιθανότητα για πνευμονία από COVID-19 ή βαρύτερη έκβαση αυτής».

Τα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ πρέπει να λάβουν επιπλέον προληπτικά μέτρα από τους υγιείς; Ποια είναι αυτά και τι πρέπει να προσέχουν;

«Οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να συνεχίζουν την χρόνια αγωγή τους όπως τους έχει συνταγογραφηθεί. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι τόσο η εισπνεόμενη όσο και η από το στόμα κορτιζόνη (αφορά μόνο παροξύνσεις) θα πρέπει να αποφεύγεται στους ασθενείς με ΧΑΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η οξυγονοθεραπεία χορηγείται σύμφωνα με τις υπάρχουσες συστάσεις. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουν όλοι προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο. Για άτομα με ΧΑΠ ή οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική πάθηση, αυτά τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

* Μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας, εάν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας

* Αποφεύγετε επαφές με άρρωστα άτομα (διατηρείτε απόσταση 1-2 m)

* Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά από επαφή με επιφάνειες που ενδέχεται να είναι μολυσμένες

Τόσο για τους ασθενείς με ΧΑΠ, όσο και για τον γενικό πληθυσμό, η χρήση μάσκας συνιστάται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως ο βήχας ή ο πυρετός, ή σε περίπτωση φροντίδας ατόμου με αυτά τα συμπτώματα. Η χρήση μάσκας σε περίπτωση αναπνευστικής πάθησης δεν συνιστάται, καθώς καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή. Εάν έχετε κάποια αναπνευστική πάθηση και ανησυχείτε μήπως εμφανίσετε τη νόσο COVID-19, συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας. Είναι σημαντικό οι μάσκες να χρησιμοποιούνται μόνο εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψή τους. Όταν φοράτε μάσκα, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε με τον σωστό τρόπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό».

Πόσο σημαντικό είναι ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχει έξαρση να είναι καλά ρυθμισμένοι οι πάσχοντες;

«Πολύ σημαντικό διότι τους προστατεύει από τις παροξύνσεις και από την μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Τους διατηρεί σε επίπεδο χαμηλών συμπτωμάτων».

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να ανησυχήσουν και να κινητοποιήσουν τους εν λόγω ασθενείς (και με ΧΑΠ και με άσθμα);

«Συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού με η χωρίς συμμετοχή του γαστρεντερικού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε βήχας, απόχρεμψη με ή/και χωρίς αλλαγή του χρώματος, πυρετός, φαρυγγαλγία και πιθανά με τα νέα δεδομένα ανοσμία».

Πότε πρέπει να απευθυνθούν στο θεράποντα γιατρό τους;

«Κάθε ασθενής που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να έχει συχνή επικοινωνία με τον γιατρό του, να αξιολογεί οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα που θα του εμφανισθεί και να μην βιάζεται να πάει στο νοσοκομείο. Φυσικά ως ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία θεωρούνται η εμφάνιση ή/και η επιδείνωση προ-υπάρχουσας δύσπνοιας καθώς και η αύξηση του αριθμού των αναπνοών».

Ο κίνδυνος να νοσήσουν από Covid 19 είναι πιο υψηλός και για τους υγιείς καπνιστές και ατμιστές σε σχέση με αυτούς που δεν καπνίζουν;

«Για τα ατμίζοντα προϊόντα δεν έχουμε κάποια στοιχεία. Αν και έως τώρα δεν έχει τεκμηριωθεί στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της νόσου και του καπνίσματος στα πρώτα περιστατικά που δημοσιευτήκαν από τα δεδομένα της Κίνας, τα ποσοστά των καπνιστών με σοβαρή νόσο είναι αυξημένα σε σχέση με τους μη καπνιστές. Πιθανόν με την αύξηση του δείγματος να τεκμηριωθεί συσχέτιση καπνίσματος και σοβαρής νόσησης από COVID-19. Οι κυριότεροι λόγοι είναι ότι το κάπνισμα βλάπτει τους αμυντικούς μηχανισμούς του πνεύμονα, παρεμποδίζει τη κάθαρση των εκκρίσεων και προάγει την προσκόλληση μικροβίων στους αεραγωγούς».

Must in

Μπαρτζώκας: «Θα δούμε εάν θα παίξει ο Μενσά» – Τι είπε για Μιλουτίνοφ και Αρμάνι

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αρμάνι Μιλάνο, για την απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ, αλλά και το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του Νέιθαν Μενσά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο