ΕΕ : Αδιέξοδο για το «Corona Bond» με γερμανικό… δάκτυλο
Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκή Ένωσης
Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς οι «27» δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος σε σημεία «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνείταται την «αμοιβαιοποίηση» του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών με την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου, του επονομαζόμενου «Κορωνο-ομολόγου» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι χώρες της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την επέλαση της πανδημίας.
Μετά τη σκλήρη στάση της Μέρκελ και των συνοδοιπόρων της, Ιταλία και Ισπανία μπλόκαραν τα αρχικά συμπεράσματα.
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κοροναϊού. Τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο.
Με τη στάση της Γερμανίας συντάχθηκαν και οι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία κ.ά., των οποίων το αξιόχρεο υπερέχει σε σύγκριση με τις χώρες του Νότου που συμβαίνει στην παρούσα φάση να είναι και εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επέλαση του κοροναϊού.
Για να σωθούν τα προσχήματα δόθηκε προθεσμία δύο εβδομάδων για να υποβάλει το Eurogroup νέες προτάσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κοροναϊού.
Επιμένει η Αθήνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη δική του πλευρά, υποστήριξε επίσης την ιδέα του «Ομολόγου Corona», αφού ούτως ή άλλως συνυπέγραψε τη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εννέα αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 57% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι στις ΗΠΑ έχει ήδη δοθεί ένα ποσό-μαμούθ ύψους 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας και τη διάσωση θέσεων εργασίας, καθώς ήδη έχουν μείνει άνεργοι περίπου 3 εκατ. Αμερικανοί.
Τα παραπάνω, όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνει την ανάγκη για τη λήψη γενναίων αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Ζήτησε, τέλος, να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η «καλοκαιρία» Elena – Πού θα εκδηλωθούν βροχές
- Συρία: Διαδηλώσεις χριστιανών μετά την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου – Η υπόσχεση των νέων αρχών
- HIIΤ ή cardio σταθερού ρυθμού; Ποια άσκηση βοηθάει περισσότερο
- Κηφισός: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων
- Ποιο είναι το must-see μέρος που πρέπει να επισκέπτεστε σε κάθε σας ταξίδι;
- Single στις γιορτές: Οδηγός επιβίωσης για να τις ζήσεις όπως πρέπει