Κοροναϊός : Σενάρια για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
Οι αυξημένες δαπάνες που προκαλούν τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον κοροναϊό, προκαλούν «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία, δεν μπορεί να καλυφθεί υπό κανονικές συνθήκες.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σενάρια για μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι.
Οι αυξημένες δαπάνες που προκαλούν τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον κοροναϊό, προκαλούν «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία, δεν μπορεί να καλυφθεί υπό κανονικές συνθήκες.
Σε ότι αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».
Μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για το πότε η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, καταρτίζοντας διάφορα σενάρια.
Ενδεικτική της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι ραγδαίες εξελίξεις είναι και η στροφή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μέσα σε λίγες εβδομάδες από την πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη φέτος, τώρα μιλά για ύφεση 3% στο βασικό σενάριο (με διάρκεια της κρίσης έως τον Ιούνιο) και μεγαλύτερη στο δυσμενές σενάριο.
Τα σενάρια για τους μισθούς
Πληροφορίες αναφέρουν υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά εκείνων που έχουν πάψει να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται και να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια στιγμή αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι άδικο να δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα να κόβουν στο μισό τις μέρες εργασίας και αυτόματα και τον μισθό και στο δημόσιο να συμβαίνει το ίδιο χωρίς όμως μισθολογικές περικοπές.
Όμως όσο οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό αυξάνονται οι πιέσεις θα εντείνονται ενώ οι όποιες αποφάσεις αναμένονται στην επόμενη αξιολόγηση τω μέτρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις