Κοροναϊός: «Έσπασε» το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων – Οι κρίσιμες μάχες των επόμενων εβδομάδων
Στους 32 έχουν φτάσει οι νεκροί στη χώρα μας από τον κοροναϊό σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση
Τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα έσπασαν το φράγμα των 1000, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 32. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά το τελευταίο 24ωρο κατά 95 άτομα οι ειδικοί χωρίς να υποτιμούν την κρισιμότητα της κατάστασης επιμένουν ότι ακόμη βρισκόμαστε στο «καλό σενάριο» με την έννοια ότι δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην έγκαιρη επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Εφιστούν ωστόσο την προσοχή, τονίζοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες στη μάχη με το ιό και δεν επιτρέπεται ίχνος εφησυχασμού σε ότι αφορά την ευλαβική τήρηση των μέτρων, η αύξηση και αυστηροποίηση των οποίων δεν έχει ακόμη αποκλειστεί.
Άλλωστε ήδη σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τη διεύρυνση της λίστας των χωρών από τις οποίες δεν θα γίνονται πτήσεις από και προς την Ελλάδα. Γερμανία και Ολλανδία προστίθεται στη λίστα των χωρών με τις οποίες κόβεται η αεροπορική σύνδεση λόγω της υψηλής διασποράς του ιού στο έδαφός τους.
Συγκεκριμένα διακόπτονται οι πτήσεις από και προς Γερμανία και Ολλανδία από τις 3:00 π.μ. της Κυριακής έως τις 15 Απριλίου.
Ενδεικτική της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι και η πρακτική που ακολουθείται σε ότι αφορά τον επαναπατρισμό Ελλήνων. Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο και ολέθριο για τη δημόσια υγεία.
Αντιθέτως, τόνισε, επιτρέπεται η επιστροφή μόνο όσων έχουν πολύ ειδικούς λόγους.
Όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή, τόνισε ο κ. Τσίοδρας.
Προς το παρόν «είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται» σημείωσε. Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, και όπως δείχνει και το παράδειγμα της Ιταλίας «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία».
Τελευταία στοιχεία
Τέσσερις νέοι θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας στους 32 το σύνολο όσων έχουν χάσει της ζωή τους από τον κορονοϊό. 25 από τους νεκρούς ήταν άνδρες και 7 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα.
Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 69 είναι διασωληνομένοι, από τους οποίους 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.
Παράλληλα, πέντε άτομα εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 14.363 διαγνωστικά τέστ.
Πότε πρέπει να μας προβληματίζουν τα συμπτώματα
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ότι «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες».
Όσον αφορά τον θάνατο κάποιου που νοσεί από κοροναϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, γι’ αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας, όπως εξήγησε.
Κολχικίνη: Το φάρμακο που δίνει ελπίδες
Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο κος Τσιόδρας είπε ότι από ειδική επιτροπή έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς, οι οποίες θα επανεξετάζονται όσο θα αναφέρονται νέα στοιχεία για τη θεραπεία από τη διεθνή πρακτική και συμπλήρωσε: «η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Τσιόδρας στην «κάποια» όπως είπε καρδιοτοξικότητα που έχει ο κοροναϊός. Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της Κολχικίνης που χορηγείται ήδη για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει κάποια δράση στους ασθενείς με κοροναϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου».
Περιορίστε το φόβο για το δικό σας καλό
«Είναι πολύ σύνηθες και λογικό να έχουμε φόβο για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για πιθανή μόλυνση από την ασθένεια και τη μετάδοση της» συνέχισε ο εκπρόσωπος τους υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό αναφερόμενος στη θωράκιση της ψυχικής υγείας όλων μας.
Ο ίδιος συνέστησε να περιορίσουμε τη συνεχόμενη έκθεση μας σε ειδήσεις, να επικοινωνούμε με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους και να διατηρούμε το υποστηρικτικό αυτό δίκτυο, να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, επαρκή ξεκούραση και σωματική άσκηση όσο αυτό είναι δυνατό και να μην μένουμε μόνοι. «’Άλλο κοινωνική απόσταση και άλλο απομόνωση και μοναξιά» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για ύφεση της επιδημίας
Αν τα νούμερα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, ενδεχομένως σε τρεις εβδομάδες να μπούμε σε ύφεση της επιδημίας, δηλώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – μέλος της Ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .
Στην ερώτηση αν η επιτροπή του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στην κυβέρνηση να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, απαντά: «Εάν και εφόσον δούμε ότι ο κόσμος δεν τηρεί τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, είναι όντως πιθανόν να επιβληθούν και άλλα μέτρα. Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα, είναι ακόμα νωρίς για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα τους και αυτή θα φανεί σε περίπου μία εβδομάδα».
Ήδη πάντως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, κλείσιμο σχολείων και μερικώς κλείσιμο μαγαζιών εστίασης, που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες, φαίνεται πως αποδίδουν μέχρι ώρας, με την καμπύλη νοσηρότητας να μην έχει περάσει σε εκθετική αύξηση, τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης.
Όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που είναι το σημείο πίεσης του συστήματος υγείας και αποτελεί τη γέφυρα ζωής για τους ασθενείς, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι είναι κρίσιμο ο αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250 οποιαδήποτε στιγμή.
- Ρομπότ ζωγράφισε πίνακα, τον πούλησε για ένα εκατ. ευρώ
- Πύρινη κόλαση η Καλιφόρνια – Στάχτη δεκάδες σπίτια κοντά στο Λος Άντζελες
- Δήμαρχος Ρόδου: Χωρίς την Αυτοδιοίκηση πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνία, κράτος δεν στέκεται
- Ενδοοικογενειακή βία: Έναν εφιάλτη βίωνε μητέρα παιδιών ΑΜΕΑ στα χέρια του συζύγου της
- Αμστερνταμ: Επειγόντως στην Ολλανδία ο ισραηλινός ΥΠΕΞ – Αναχώρησε το πρώτο αεροπλάνο για την επιστροφή των οπαδών
- Gen Z: Έρευνα δείχνει ότι το 50% δεν θέλει το TikTok