«’Οχι» στο voucher των 600 ευρώ λένε οι δικηγόροι – Αντιδράσεις για την εξαίρεση από τα 800 ευρώ
Την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher αξίας 600 ευρώ έκαστο, αντί της χορήγησης του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ.
Την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher αξίας 600 ευρώ έκαστο, αντί της χορήγησης του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ.
Ο Δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, αποφάσισε να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης που εξαιρεί τους δικηγόρους από την υπαγωγή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα χορήγησης των 800 ευρώ. Παράλληλα διεκδικεί έντεκα ευνοικά μέτρα υπέρ των δικηγόρων και των πολιτών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού.
Η ανακοίνωση του ΔΣΑ
«Το ΔΣ του ΔΣΑ καταδικάζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ.
Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα διαβεβαιώνουν ότι οι δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα και αμέσως μετά αναιρούν εαυτούς, δεν πρόκειται απλώς περί πολιτικής ασυνέπειας, αλλά περί απαξίωσης και ονειδισμού ενός ολόκληρου κλάδου, που στις παρούσες έκτακτες συνθήκες στερείται πλήρως του εισοδήματός του.
Είναι, άλλωστε, αναντίλεκτο ότι οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, οι δικαστικοί επιμελητές έχουν κηρύξει αποχή και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, που κατ’ αποτέλεσμα, δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες.
Μπροστά στην υπαρξιακή αγωνία ενός χειμαζόμενου κλάδου, μεγάλη μερίδα του οποίου αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να καλύψει τις ανάγκες του, η σημερινή εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 € έκαστο), συνιστά προκλητικό εμπαιγμό, που υποτιμά τη νοημοσύνη όλων.
Υπό το φως των ανωτέρω, το ΔΣ του ΔΣΑ κάνει δεκτό το περιεχόμενο της από 25.3.2020 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και το προτεινόμενο πλαίσιο δράσης.
Διεκδικητικό πλαίσιο
Περαιτέρω, το ΔΣ του ΔΣΑ διεκδικεί άμεσα από την Πολιτεία:
1. Την υπαγωγή, έστω την ύστατη ώρα, στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ, καθώς πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, αλλά και αξιοπρέπειας, του δικηγορικού σώματος,
2. Την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης,
3. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος,
4. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους,
5. Την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011, καθώς και την ενημέρωση – λογοδοσία από τα αρμόδια όργανα για τη διαχείρισή του μέχρι σήμερα,
6. Την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών,
7. Την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, που θα οριστεί, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα,
8. Την αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, για όλους τους πολίτες που τυχόν έχουν οφειλές.
9. Την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας,
10. Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και
11. Τη διασφάλιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης της δήλωσης για τη διεξαγωγή της δίκης χωρίς παράσταση δικηγόρου και διαδίκου, όπου αυτό προβλέπεται δικονομικώς.
Πλαίσιο δράσης του δικηγορικού σώματος
Πέραν των μέτρων που έχει ήδη προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε τα εξής πρόσθετα μέτρα:
1. Να ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως κατά των εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων, κατά το μέτρο που εξαιρούνται οι δικηγόροι από υπαγωγή στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ.
2. α) Να διατεθεί ποσό 1.000.000 ευρώ από το λογαριασμό αλληλεγγύης του ΔΣΑ για την καταβολή στους συναδέλφους ειδικού οικονομικού βοηθήματος, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Τα κριτήρια και το ύψος του καταβληθησομένου ποσού θα εξειδικευθούν από ad hoc επιτροπή συμβούλων, αποτελούμενη από τη Σύμβουλο – Ταμία Μαρινέττα Γούναρη, και τους Συμβούλους Ιωάννη Κάπο, Γεώργιο Κλεφτοδήμο, Βενιαμίν Μπατή, και Ζώη Σταυρόπουλο.
β) Να διανεμηθεί άμεσα το ήδη συγκεντρωθέν ποσό του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων στους δικαιούχους του.
3. Να παύσει από τούδε και στο εξής η συμμετοχή των δικηγόρων σε κάθε διοικητική επιτροπή του Δημοσίου και φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
4. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν στους δικηγόρους επιδόματα από τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, θα ζητηθεί από τους συναδέλφους να παύσουν την καταβολή της σχετικής ετήσιας εισφοράς (120 ευρώ).
5. Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης κοινωνικής αλληλεγγύης να διοργανώσει ο ΔΣΑ εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και δίνει προμήθεια 2 αναπνευστήρων για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.
Τσίπρας προς κυβέρνηση: Aιδώς Αργείοι
Το θέμα απασχόλησε, τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την «απαράδεκτη» ρύθμιση περί προγραμμάτων κατάρτισης και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία εξαίρεση στο επίδομα των 800 ευρώ.
Μάλιστα χαρακτηρίζει «αδιανόητο τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί από την ΕΕ στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο σε μια σειρά από κρίσιμους επαγγελματικούς κλάδους».
«Αν βέβαια επρόκειτο για τίποτα golden boys διοικήσεων ΔΕΚΟ που η ίδια πρόσφατα διόρισε, δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού οι ίδιοι αποφάσισαν τις μέρες αυτές να διπλασιάσουν τους μισθούς τους εν μέσω της πανδημίας και της κρίσης. Αιδώς Αργείοι…».
«Ολική και πρωτοφανής η εξαπάτηση των δικηγόρων»
Σε ανακοίνωσή του εξάλλου, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αναφέρει ότι «η εξαπάτηση των δικηγόρων είναι ολική και πρωτοφανής!».
Οπως αναφέρει η «παλινωδία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών δεν έχει όρια» και προσθέτει : «Έτσι ζήσαμε την εξαπάτηση, την κοροϊδία, αλλά κυρίως, την περιφρόνηση σε ένα κλάδο ελεύθερων επαγγελματιών που δηγήθηκε ακουσίως σε ολοσχερή, ουσιαστική και διαρκή αναστολή άσκησης οιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, και κατά συνέπεια σε απόλυτη και εξοντωτική αδυναμία εξεύρεσης πηγών εισοδήματος, αφού χωρίς δική τους επιθυμία και απόφαση έχει σφραγιστεί ερμητικά κάθε τέτοια πηγή εξεύρεσης εισοδήματος, ακόμα και η ελάχιστη χαραμάδα.
Αφού δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία είναι κλειστά, ενώ όλες οι δομές, φορείς και υπηρεσίες της αγοράς και της οικονομίας είναι σε αναστολή, κάτι που σημαίνει ότι οι συναλλαγές είναι στο ναδίρ. Δηλαδή το δικηγορικό επάγγελμα που είναι το επάγγελμα των συναλλαγών είναι «ΚΛΕΙΣΤΟΝ».
Και αντί να εντάξει και τους δικηγόρους η κυβέρνηση στους δικαιούχους της ενίσχυσης των 800 ευρώ, όπως προέβλεπε η ΠΝΠ και δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνει χθες ότι οι δικηγόροι, αντί ενίσχυσης, θα γίνουν μαζί με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες δικαιούχοι κουπονιού τηλε -εκπαίδευσης.
Η απόλυτη κοροϊδία για έναν επιστημονικό κλάδο επαγγελματιών που διακονούν τη δικαιοσύνη σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 20 χρόνια βαρύνονται με μέτρα περιορισμού του εισοδήματός τους. Η απόλυτη εξαπάτησή τους, που τώρα καλούνταν να επιμορφωθούν με 100 διδακτικές ώρες από τα ΚΕΚ αντί του τιμήματος των 6 ευρώ ανά εκπαιδευτική ώρα.
Δηλαδή η κυβέρνηση αντί να χορηγήσει την ενίσχυση των 800 ευρώ, όπως προβλέφθηκε ρητά στην ΠΝΠ και δημόσια επανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποφασίζει να «μεριμνήσει» για τον πολύπαθο, ευπαθή και ευάλωτο κλάδο των δικηγόρων υπό τη μορφή της ….επιμόρφωσής τους!!! Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί την επιτομή της εξαπάτησης εκ μέρους της κυβέρνησης και του απόλυτο ευτελισμού του δικηγορικού επαγγέλματος, ως λειτουργήματος.
Η κυβέρνηση έχει πολλά στελέχη που έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου, δεν αντιλαμβάνονται την βαρύτατη προσβολή, στα όρια της διαβολής, που επιχειρείται σε βάρος του δικηγορικού κλάδου;
Aναφέρεται σε επιστήμονες, και οι μεθοδεύσεις γίνονται αντιληπτές άμεσα και δια …γυμνού οφθαλμού, όμως ο δικηγορικός κλάδος θα αντιδράσει με ιδιαίτερη ένταση, διότι στην άρνηση της χορήγησης της ενίσχυσης προστίθεται, και αυτό κυρίως δεν είναι ανεκτό, η βαρύτατη προσβολή της αξιοπρέπειας και του κύρους των δικηγόρων, ως άμισθων λειτουργών της δικαιοσύνης, που σήμερα πλήττεται βαρύτατα και βίαια, αφού δεν υπάρχει πηγή εξεύρεσης εισοδήματός τους, με άμεσο κίνδυνο για τη μεγάλη πλειοψηφία τους να κινδυνεύει και αυτή ακόμα η βιοποριστική ασφάλεια των ιδίων και των οικογένειών τους.
Οι δικηγόροι δεν είναι επαίτες, είναι οι εγγυητές λειτουργίας του κράτους δικαίου και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας, Μήπως αυτός είναι ο λόγος, ή και αυτός, για την παλινωδία, την εξαπάτηση και την προσβολή των δικηγόρων εκ μέρους της κυβέρνησης; Αλήθεια πόση αξία έχει μία δημόσια, σε διάγγελμα μάλιστα, συμπερίληψη των δικηγόρων στους δικαιούχους από τον ίδιο των πρωθυπουργό; Καμία!», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Λάππα.
Γεννηματά: Η κυβέρνηση εμπαίζει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας
«H κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση της και να εντάξει τους δικηγόρους όπως και όλους τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ» , ανέφερε σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά , μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών – Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Δ. Βερβεσό, Γ. Σταματογιάννη και Ε. Κουτσοχήνα.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η καταβολή επιδόματος δήθεν κατάρτισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δικηγόρους, δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες των έκτακτων συνθηκών, καθώς με κυβερνητική απόφαση έχουν οδηγηθεί σε αναστολή κάθε επαγγελματικής τους δραστηριότητας».
«Τι άλλαξε και η κυβέρνηση εμπαίζει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας – και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους ; Δεν είναι ώρα για τέτοιες μεθοδεύσεις. Με τον τρόπο που θα γίνουν τα δήθεν προγράμματα κατάρτισης, κάποιοι θα ωφεληθούν εις βάρος του Ελληνικού λαού», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά .
- Την αποκατάσταση των πληγέντων και τη αντιμετώπιση των ζημιών σε υποδομές, ζήτησε η Δήμαρχος Λήμνου
- Συρία: Στη χώρα διπλωμάτες των ΗΠΑ για επαφές με τη νέα ηγεσία
- Ελένη Βιτάλη: Τι κρύβεται πίσω από την ιστορία του τραγουδιού το «Χειμωνιάτικο πρωί»
- Βγαίνει στην αγορά ο Παναθηναϊκός μετά τον τραυματισμό του Λεσόρ: Ο Καμπόκλο, οι… Ευρωλιγκάτοι και το ΝΒΑ
- ΑΔΜΗΕ: Τι φέρνει η είσοδος της Meridiam στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
- Hellenic Train: Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι