Κοροναϊός : Τα 2+1 φάρμακα κατά του ιού – Τι γίνεται με το εμβόλιο
Τρία είναι τα πολλά υποσχόμενα φάρμακα για την καταπολέμηση του κοροναϊού: Remdesivir, χλωροκίνη και κολχικίνη.
Τις ελπίδες τις έχει εναποθέσει η διεθνής κοινότητα σε δύο φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί κατά του κοροναϊού και που έχουν δείξει μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα, μιας και το εμβόλιο φαίνεται να αργεί αρκετά ακόμα.
Πρόκειται για το Remdesivir και φάρμακα με κύρια δραστική ουσία τη χλωροκίνη (όπως το Plaquenil), τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό και στην Ελλάδα.
Μελέτες γίνονται επίσης τόσο από Έλληνες όσο και από Καναδούς επιστήμονες για την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης.
Πάντως, μιας και τα τρία παραπάνω φάρμακα βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών και μελετών, ξεκάθαρη απάντηση θα έχουμε προς το καλοκαίρι. Ακόμα περισσότερο, όμως, αργεί το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Remdesivir: Η καλύτερη ελπίδα για τον κοροναϊό
Το Remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση.
Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους.
Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορoναϊοί και μοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2.
Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορoναϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.
Εντός του Μαρτίου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του Remdesivir, κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της αμερικάνικης φαρμακοβιομηχανίας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο.
Στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα έγιναν δοκιμές ενός παρόμοιου φαρμάκου, του Favipiravir από την ιαπωνική Fujifilm, με επιτυχημένα αποτελέσματα.
Τι γίνεται με τη χλωροκίνη
Η χλωροκίνη είναι ένα παλαιό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για την εξάλειψη της ελονοσίας.
Σκευάσματα που περιέχουν χλωροκίνη, όπως η τολαποκίνη και η τοξικοχλωροκίνη, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ερυθηματώδης λύκος.
O καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλ (Didier Rault), ανακάλυψε πως σχήμα φαρμάκων με βάση την ουσία χλωροκίνη βελτιώνει πολύ τους ασθενείς με κοροναϊό.
Η χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση των ελέγχων για τον ιό στο 90% των ασθενών, σε σχέση με μια άλλη ομάδα στην οποία δε χορηγήθηκε το σχήμα. Από την τελευταία ομάδα το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ήδη έχει έρθει ποσότητα χλωροκίνης στην Ελλάδα κι έχει ξεκινήσει η παραγωγή φαρμάκου στη χώρα μας.
Κολχικίνη: Η «ελληνική απάντηση» στον κοροναϊό
Μεγάλη ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Σπύρο Δευτεραίο, κατέθεσε ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ που αφορά την χρήση γνωστού φαρμάκου, της κολχικίνης, για τη θεραπεία ασθενών από την νόσο Covid-19.
H κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και άλλες μοναδικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και άλλες.
Mελέτη για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κοροναϊό έχουν ξεκινήσει και Καναδοί επιστήμονες.
«Aυτή τη στιγμή έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κολχικίνη βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν οξεία στεφανιαία νόσο να θεραπευτούν πιο γρήγορα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ιδέα ήταν οι ασθενείς να ξεκινήσουν τη χορήγηση της κολχικίνης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών έχουν προσβολή του μυοκαρδίου», ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου.
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο
Τα κακά νέα για την καταπολέμηση του κοροναϊού είναι ότι ένα εμβόλιο αργεί ακόμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά στάδια στην παρασκευή και στη δοκιμή ενός εμβολίου πριν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εξάλλου ότι ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού βρίσκεται ακόμα τουλάχιστον 18 μήνες μετά.
Περίπου 35 εταιρίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα βρίσκονται σε έναν αγώνα για να φτιάξουν το εμβόλιο, 4 εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες και έχουν κάνει δοκιμές ήδη σε ζώα.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας Kaiser Permanent στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον ξεκίνησε δοκιμές σε 45 εθελοντές.
Πάντως, όπως σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι επιστήμονες ανά τον κόσμο, στην καλύτερη περίπτωση πρώτα αποτελέσματα από τις μελέτες αυτές θα έχουμε το καλοκαίρι, ενώ από το φθινόπωρο και μετά θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το εμβόλιο.
- Λίβανος: Ηλικιωμένος κάθεται ατάραχος την ώρα των βομβαρδισμών στην Βηρυτό
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – Παππάς: Aπό σήμερα το βράδυ θα μιλάμε για μία καινούρια πολιτική κατάσταση
- Φερστάπεν: «Αυτός ο τίτλος είναι διαφορετικός από τους άλλους»
- Τροχαίο στις Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος – Το όχημα που οδηγούσε προσέκρουσε σε κολώνα
- Αμαλιάδα: Πολύωρη ήταν η κατάθεση της μητέρας της Ειρήνης – «Να βγει η αλήθεια για τα παιδάκια»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Προκηρύξεις παλιών τρομοκρατικών χτυπημάτων είχε σπίτι του ο 49χρονος φιλόλογος