Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ανοιχτές πληγές και μαύρες τρύπες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας

Κοροναϊός : Ανοιχτές πληγές και μαύρες τρύπες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή πέραν της επικρότησης των κυβερνητικών μέτρων με συντριπτικά ποσοστά, υπάρχει μια σοβαρή μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση.

Η μέχρι στιγμής κυβερνητική διαχείριση της κρίσης, που προκαλεί η πανδημία, δεν μπορεί να αξιολογηθεί με ακρίβεια ως προς τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία, λόγω της ιδιαιτερότητας του «Μένουμε Σπίτι».

Για την ώρα η διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα φαντάζει ελεγχόμενη σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ όπου η μακάβριες λίστες μοιάζουν με προσκλητήρια νεκρών ωσάν οι χώρες αυτές να βρίσκονται σε κανονική εμπόλεμη κατάσταση.

Ωστόσο υπάρχουν ανοιχτές πληγές και μάλιστα πολύ σοβαρές όσον αφορά τα μέτρα ή τις ολιγωρίες της κυβέρνησης.

Πίσω από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες

Το σημαντικότερο μέχρι στιγμής ανοιχτό μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται με βάση τις απαιτήσεις είναι η θωράκιση του ΕΣΥ.

Οι προσλήψεις σε ιατρικό κυρίως προσωπικό, αλλά και νοσηλευτικό που έχουν ανακοινωθεί απέχουν πολύ από αυτές που ζητούν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, για να μπορέσει να αντέξει το σύστημα Υγείας.

Μάλιστα το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας αν κανείς κάνει μια διαδικτυακή βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαπιστώσει πως είναι πάνδημο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή πέραν της επικρότησης των κυβερνητικών μέτρων με συντριπτικά ποσοστά, υπάρχει μια σοβαρή μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση.

Αυτή η μαύρη τρύπα ακούει στην έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου για την αντοχή του ΕΣΥ αν αυξηθούν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Οι δύο στους τρεις πολίτες δηλώνουν πως φοβούνται την αντοχή του συστήματος Υγείας σε μια έξαρση των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχεται διότι με βάση τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας λείπει βασικός εξοπλισμός και υποδομές (ΜΕΘ, κλίνες κλπ) ακόμα και μέσα αυτοπροστασίας των ίδιων των υγειονομικών.

Μέχρι στιγμής οι τεράστιες ποσότητες του σχετικού υλικού που έχουν έρθει από την Κίνα και κάποιες άλλες χώρες δεν έχει ανακοινωθεί πως και που διανέμονται.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης απλήρωτοι και απολυμένοι

Είναι αποκαλυπτικές οι έρευνες του MEGA για αυτές τις ελλείψεις. Ενώ παράλληλα έρχονται στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία σε διάφορες ειδικότητες (πχ τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ) που ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης –καθότι είναι διαφόρων ειδών συμβασιούχοι- ή δεν τους καταβάλλονται δεδουλευμένα μηνών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησαν διαμαρτυρία.Ανάλογη ατμόσφαιρα επικρατεί και ανάμεσα στα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ επισημαίνουν τον επικίνδυνο για ασθενείς και προσωπικό τρόπο με τον οποίο εργάζονται και ζητιανεύουν, στην κυριολεξία, μάσκες.

Συχνά οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα στους ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς μάσκες υψηλής προστασίας. Αναγκάζεται το προσωπικό να μπαίνει σε θαλάμους περιστατικών με τον ιό με απλές μάσκες που και αυτές είναι πια είδος πολυτελείας.

Κερδοσκόποι και αισχροκέρδεια

Μάλιστα αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει και η ΠΟΕΔΗΝ η οποία αναδεικνύει και μια ακόμα παράμετρο. Το πάρτι αισχροκέρδειας που γίνεται από τους κερδοσκόπους για την προμήθεια με τα αναγκαία μέσα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ μάσκες υψηλής προστασίας που τα νοσοκομεία προμηθεύονταν από 0,40 έως 0,80 λεπτά του ευρώ, τις αγοράζουν τώρα προς 21 ευρώ, δηλαδή έως και 52 φορές ακριβότερα (5000% πάνω)!

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ράβουν μόνοι τους μάσκες και στολές προστασίας, ενώ μεγάλη έλλειψη υπάρχει και στα γάντια.
«Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αξίζει να επισημανθούν ανάλογες καταγγελίες για αισχροκέρδεια από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στο ζήτημα των διαγνωστικών τεστ που καταγγέλλει τις τελευταίες μέρες και η ΟΕΝΓΕ ζητώντας την επίταξη του ιδιωτικού τομέα και την διενέργεια των τεστ με απόλυτο κρατικό έλεγχο και δωρεάν.

Το θέμα της αισχροκέρδειας βέβαια ή των ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης στην πανδημία όπως πχ τα αντισηπτικά αφορούν ευρύτερα την αγορά και εδώ η κυβέρνηση προς ώρας δεν έχει επιδείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά.

Παρατηρητήριο Υγείας – ελλείψεις και ανεπάρκειες

Σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις διαπιστώνει, εκ νέου, το Παρατηρητήριο Υγείας που συγκρότησε η αξιωματική αντιπολίτευση, για την συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας του δημόσιων δομών υγείας.

Στη από την έναρξη της πανδημίας αναφορά σημειώνει:

«Συνεχίζεται η ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές, στολές κλπ) των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας.

Είναι πολύ καθυστερημένη και ανεπαρκής η ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχει ακόμα εικόνα για την κατανομή ανά ιατρική ειδικότητα, κλάδο, νοσοκομείο και κλινική ή τμήμα, των εργαζομένων (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) που ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία.

Χρειάζεται αναλυτική ενημέρωση σε καθημερινή βάση για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό ανά ΥΠΕ, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και ΜΕΘ, καθώς και συστηματική αναφορά για το πόσα νέα δημόσια κρεβάτια εντατικής θεραπείας έχουν ενεργοποιηθεί στο ΕΣΥ.

Κραυγαλέα έλλειψη σχεδιασμού

Είναι κραυγαλέα πλέον η έλλειψη σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις. Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Είναι λάθος η μη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να μην αξιοποιούμε αποδοτικά στη μάχη κατά του κοροναϊού όλο το διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό του ΕΣΥ, όλους τους ειδικευμένους γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας Αστικού και Αγροτικού τύπου, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τις ΤΟΜΥ.

Είναι επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα (υγειονομική και ψυχοκοινωνική). Τα περιστατικά συμπολιτών μας που πέθαναν αδιάγνωστοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, ήταν μια τραγική προειδοποίηση.

Απαιτείται άμεσα και σχεδιασμένα η συνεργασία των δομών ΠΦΥ (Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ) που έχουν ήδη τεχνογνωσία και εμπειρία κοινοτικής φροντίδας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των τμημάτων των νοσοκομείων που ήδη παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες (πχ σε ογκολογικούς ασθενείς), του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ή άλλων κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.

Η ενεργοποίηση ενός ευρύτατου δικτύου Κινητών Μονάδων ΠΦΥ και Ψυχικής Υγείας είναι η απάντηση στην ανάγκη φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας αυτών των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης και πρόσβασης σε δημόσιες δομές ή ακόμα και σε επαγγελματίες υγείας του ιδιωτικού τομέα. Δεν πρέπει η αναγκαία εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών με κοροναϊό να οδηγήσει σε υποχώρηση της φροντίδας προς τις υπόλοιπες ομάδες ασθενών και σε ανεπαρκή ανταπόκριση του ΕΣΥ σε άλλα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Δεν μπορεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου για «κατ’ οίκον φροντίδα» να περιορίζεται μόνο σε συνεργεία που θα κάνουν δειγματοληψίες για τον κοροναϊό.

Είναι επίσης προβληματική η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια των διαγνωστικών tests για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κοροναϊό σε όσους ασθενείς, ύποπτα κρούσματα, επαγγελματίες υγείας ή άτομα από το γενικό πληθυσμό απαιτείται, με βάση τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Απαιτείται να τεθεί υπό τον κεντρικό έλεγχο του Υπουργείου Υγείας η διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτύπωση των δυνατοτήτων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία κοινών κανόνων και κριτηρίων για τη διενέργεια τους.

Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται η ενίσχυση και αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, του ΕΚΕΑ κλπ που έχουν πιστοποιημένη εμπειρία στις μοριακές τεχνικές, διασφαλίζοντας την επάρκεια αντιδραστηρίων (με κεντρική προμήθεια από την ΕΚΑΠΥ) και τη δυνατότητα ανάπτυξης αξιόπιστων εργαστηριακών πρωτοκόλλων (με in house δοκιμασίες), με στόχο τη μέγιστη δυνατή διενέργεια αξιόπιστων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και την επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας μέσα από το Δημόσιο Τομέα (ΕΣΥ-Πανεπιστήμιο-Ερευνητικά Ιδρύματα).

Για όσες εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να συνταγογραφούνται από τον θεράποντα γιατρό με τις ίδιες ενδείξεις που ισχύουν και στο ΕΣΥ και φυσικά να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση την κοστολόγηση που έχει γίνει από το ΚΕΣΥ, χωρίς κανένα περιθώριο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης των πολιτών.

Έλλειψη αίματος

Η έλλειψη αίματος για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα των πολυμεταγγιζομένων ατόμων, λόγω της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών αυτή την περίοδο.

Η ενίσχυση των αποθεμάτων σε αίμα πρέπει να γίνει μέσα από τη συνεχή ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αξιοποίηση χώρων που μπορεί να διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός των Αιμοδοσιών των νοσοκομείων.

Εδώ οφείλουμε να καταγγείλουμε την πρόωρη και ευσπευσμένη αντικατάσταση της Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), της αιματολόγου κας Χ. Ματσούκα, με αναγνωρισμένη θετική θητεία και συμβολή στην κεντρικοποίηση της διαχείρισης του αίματος και στην ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτή η κυβερνητική πρακτική, που συναντάται και σε άλλες περιπτώσεις ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης του ΕΣΥ ειδικά τώρα, προκαλεί και αποδεικνύει ότι η διάθεση ασφυκτικού κομματικού ελέγχου στο Σύστημα Υγείας δεν υποχωρεί ούτε εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Χρειάζεται επίσης ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση για τους ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικούς (κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς, οδοντιάτρους, κλπ ) και για τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επικουρικά προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχοντας στη διάθεση τους επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.
Είναι επίσης απαράδεκτη η έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας και στοχευμένων μέτρων για ομάδες του πληθυσμού ειδικής ευαλωτότητας, όπως είναι οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι φιλοξενούμενοι σε ψυχιατρικές κλινικές, γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα, που ζουν σε συνθήκες μαζικής διαβίωσης και συγχρωτισμού ή ανεπάρκειας μέσων προστασίας και τήρησης στοιχειωδών κανόνων ατομικής υγιεινής. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον «κοινωνικό δαρβινισμό», με αφορμή την πανδημία».

Κοροναϊός και πρόσφυγες

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα που αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στα ΚΥΤ.

Μέχρι σήμερα και με βάση τα όσα έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κοροναϊού. Ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πρώτον αν γίνονται έλεγχοι και τεστ, αν υπάρχει επαρκής ιατρική παρακολούθηση αυτών των δομών και κατά δεύτερον τι θα συμβεί αν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τέτοια δομή τόσο πολυπληθή.

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για δραματικές συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο επεσήμανε από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα που ήταν αναγκαία, προκειμένου να ελέγξει την εξάπλωσή του στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης πρόσθεσε ότι 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα το τελευταίο τρίμηνο.

Πάντως υπενθυμίζεται ότι η επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προβάλλει αντιρρήσεις στη μεταφορά στην ενδοχώρα των προσφύγων από τα ΚΥΤ των νησιών που ασφυκτιούν, με την αιτιολογία την απουσία κρουσμάτων κοροναϊού στα κέντρα φιλοξενίας, την ώρα που ο Covid-19 εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Must in

Χούπης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: Μην λιποτακτήσετε από τα όνειρά σας

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, στη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στις θυσίες των στελεχών αλλά και στο γεωπολιτικό περιβάλλον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024