ΗΠΑ : Απεβίωσε ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Λάουρι, υπέρμαχος της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων
Ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Λάουρι, συναγωνιστής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στο κίνημα για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960, πέθανε χθες, Παρασκευή, σε ηλικία 98 ετών
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Λάουρι, συναγωνιστής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στο κίνημα για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960, πέθανε χθες, Παρασκευή, σε ηλικία 98 ετών, γνωστοποίησε το Κέντρο Κινγκ για την Κοινωνική Αλλαγή με Μη Βίαια Μέσα (King Center for Nonviolent Social Change).
«Ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Ι. Λάουρι πέρασε από τη Γη στην αιωνιότητα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται στην οικογένειά του. Υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, πολέμιος της αδικίας και αγαπημένος φίλος της οικογένειας Κινγκ» υπογράμμισε το Κέντρο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Λάουρι έλαβε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την κορυφαία τιμητική διάκριση για τους πολίτες στις ΗΠΑ, από τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2009, λίγους μήνες αφότου τέλεσε αγιασμό στην τελετή ορκωμοσίας του.
Ο Λάουρι υπήρξε πρόεδρος της Συνόδου της Χριστιανικής Ηγεσίας του Νότου (Southern Christian Leadership Conference), οργάνωσης που ίδρυσε το 1957 ο Κινγκ, καθώς το κίνημα για φυλετική και κοινωνική ισότητα εισερχόταν σε νέα εποχή και οι κινητοποιήσεις του εντείνονταν, με μποϊκοτάζ των λεωφορείων.
Παρέμεινε επί είκοσι χρόνια επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταδιακή κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού, πριν εντέλει αποσυρθεί, το 1998.
Είχε ήδη πάψει να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα το 1997.
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε τον αγώνα του για φυλετική ισότητα στις ΗΠΑ, ακόμα κι αφού είχε συμπληρώσει προ πολλού τα ενενήντα.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις