Κοροναϊός: Η «Αστυνομία των μπαλκονιών» παίρνει το νόμο στα χέρια της με ακραίες συμπεριφορές
Τί γίνεται όμως όταν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι «παραβιάζουν» τα μέτρα προκειμένου να μεταβούν στη δουλειά τους ή συγγενείς ατόμων με ειδικές ανάγκες οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή; Σύλλογοι και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για επίδειξη έλλειψης σεβασμού που υφίστανται από γείτονες που πιστεύουν ότι δεν βρίσκονται σε περιορισμό
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Την ώρα που η Ισπανία ζει το δράμα της, με τους νεκρούς από τον κοροναϊό να αυξάνονται διαρκώς -μάλιστα το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 832 ασθενείς με COVID-19, κάποιοι συνεχίζουν να παραβιάζουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να γίνονται δέκτες λεκτικής επίθεσης από πολίτες που βγαίνουν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους.
Τί γίνεται όμως όταν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι «παραβιάζουν» τα μέτρα προκειμένου να μεταβούν στη δουλειά τους ή συγγενείς ατόμων με ειδικές ανάγκες οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή; Σύλλογοι και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για επίδειξη έλλειψης σεβασμού που υφίστανται από γείτονες που πιστεύουν ότι δεν βρίσκονται σε περιορισμό.
Αυτή την κατάσταση ακραίας συμπεριφοράς στην Ισπανία καταγράφει η εφημερίδα El Pais, περιγράφοντας την καθημερινότητα στη χώρα.
«Δεν παίρνω τον γιο μου μαζί μου από προσωπική ιδιοτροπία…»
Όταν η Victoria Vivancos βγήκε να αγοράσει ψωμί την Κυριακή, επέστρεψε σπίτι δακρυσμένη. Καθώς η ίδια και ο γιος της ήταν στο δρόμο για το φούρνο, μια διαδρομή 20 λεπτών, αρκετοί κάτοικοι κοντινών κτιρίων βγήκαν στα μπαλκόνια τους και της φώναζαν «Είσαι τρελή» και «Σταματήστε να κάνετε βόλτες».
Η Vivancos και ο 22χρονος γιος της, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο Phelan-McDermid που προκαλεί αναπτυξιακή καθυστέρηση, ήταν οι μόνοι δύο άνθρωποι που περπατούσαν στο δρόμο εκείνο το πρωί στη Μούρθια, μια πόλη στη νοτιοανατολική Ισπανία.
Παρόλο που η Ισπανία βρίσκεται σε καραντίνα από τις 14 Μαρτίου ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, υπάρχουν εξαιρέσεις για κυκλοφορία, όπως η μετακίνηση για σούπερ μάρκετ και φαρμακείο. Τα άτομα που φροντίζουν μέλη της οικογένειάς τους, μπορούν να βγουν έξω με τη συνοδεία ανηλίκων, ηλικιωμένων και άλλων ομάδων που δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι.
«Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι ανησυχούν, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν παίρνω τον γιο μου μαζί μου από προσωπική ιδιοτροπία. Ο νόμος μου επιτρέπει να το πράξω, επειδή με έχει ανάγκη» υποστηρίζει η Vivancos, 52 ετών.
Los niños con TEA y otros trastornos de conducta, PUEDEN salir a la calle cumpliendo unas condiciones.
Algunos vecinos, desconociendo esto, increpan a los acompañantes sin motivo. Antes de faltar el respeto a nadie, mejor llámarnos y nosotros lo comprobaremos. #Respeto pic.twitter.com/qbHrgD4Zii
— Policía Local Pinto #PintoVuelve (@policiapinto) March 23, 2020
Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους
Δεν είναι μόνο άνθρωποι με εξαρτώμενα μέλη που υποφέρουν από αυτή τη νέα μορφή παρενόχλησης. Οι πολίτες που δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πάνε στην εργασία τους, όπως οι ταμίες των σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό καθαρισμού, χρησιμοποιούν το Twitter για να εκφράσουν το θυμό τους για την «αστυνομία των μπαλκονιών».
Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός από προσβολές, κάποιοι έχουν φτύσει κόσμο από τα μπαλκόνια τους ή έχουν ρίξει ακόμη και αυγά σε περαστικούς.
Η δημοτική αστυνομία στο Πίντο, περιοχή της Μαδρίτης, επισημαίνει ότι τα παιδιά με αυτισμό και άλλα προβλήματα υγείας μπορούν να βγουν σε εξωτερικούς χώρους και ζητά από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί πριν προσβάλλουν κάποιον. Ωστόσο η Vivancos λέει στην El Pais: «Είμαστε ήδη αρκετά στιγματισμένοι, δεν έχω καμία επιθυμία να μαρκαριστώ έτσι. Οι γείτονες δεν έχουν καμία εξουσία να παίρνουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους».
Την ίδια ώρα, η Lora, που εργάζεται σε σούπερ-μάρκετ, αποφάσισε να βγαίνει έξω φορώντας πάντα τη στολή της. Το περασμένο Σάββατο ενώ κατευθυνόταν στο αυτοκίνητό της, μια γυναίκα ξαφνικά φώναξε έξω από το παράθυρό της: «Πήγαινε πίσω στο σπίτι, είσαι ξεδιάντροπη!»
Η Lora άνοιξε το παλτό της για να αποκαλύψει την στολή της και είπε στη γυναίκα να κοιτά τη δουλειά της. «Ο σύζυγός μου και εγώ εργαζόμαστε σε αγορές και πρέπει να πηγαίνουμε στην εργασία κάθε μέρα. Είναι ωραίο να βγαίνουν στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουν το έργο μας στις 8 μ.μ., αλλά θα προτιμούσα να μην μας προσβάλλουν» λέει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Mari, 22 ετών, η οποία είναι υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ της πόλης Alcampo, υποστηρίζει ότι αδιαφορεί πλέον για τις κραυγές. «Είμαι τόσο κουρασμένη στο τέλος της ημέρας που απλά δεν με νοιάζει πια».
Η Cristina μια άλλη εργαζόμενη, περιγράφει πως μετά από οκτώ ώρες σε νοσοκομείο στο Lugo όπου εργάζεται ως τεχνικός εργαστηρίου δέχθηκε χυδαίες ύβρεις μιας γυναίκας η οποία μάλιστα έφτυνε με καλαμάκι σαλιωμένα χαρτάκια εναντίον της. «Μετά τη σύγχυση, προσπάθησα να βρω δικαιολογίες για τη συμπεριφορά της: ότι ίσως δεν είναι καλά, ότι όλοι είμαστε πολύ απογοητευμένοι … Για χάρη της δικής μου ψυχικής υγεία, το τελευταίο πράγμα που ήθελα είναι να κάνω ήταν να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί της».
Τοξική αντίδραση
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα El Pais η Laura García, ψυχολόγος που ειδικεύεται σε εφήβους και ενήλικες, ο φόβος που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, εκφράζεται με τοξικό τρόπο. Αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να οφείλεται σε «κακή συναισθηματική διαχείριση».
Προσθέτει, δε, πως είναι πολύ πιθανόν η πρόθεση που αποτελεί τη βάση αυτών των στάσεων, να είναι θετική. «Όλοι προσπαθούν να συνεισφέρουν κάπως και να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο. Αλλά, αυτός ο φόβος που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε ένα τόσο δύσκολο σενάριο εκφράζεται με τοξικό τρόπο».
Η ειδικός συνιστά να επικεντρωθεί ο καθένας μας στις δικές του προσωπικές πράξεις. «Δεν μπορούμε να είμαστε κριτές των άλλων ανθρώπων. Πρέπει να δείξουμε κατανόηση, ειδικά σε μια τέτοια ακραία κατάσταση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις