Κοροναϊός: Γιατί τα μαζικά τέστ είναι τόσο απαραίτητα –Τι λένε οι επιστήμονες, πότε θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα
Θα αγοράσουμε μαζικά τεστ; Θα κάνουμε μετά η κατά τη διάρκεια του lockdown και τι υποστηρίζουν γι΄αυτά οι στρατηγοί κατά του κοροναϊού;
Όλο και περισσότερος λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα μαζικά τεστ κατά του κοροναϊού.
Ήδη σε χώρες όπως Πορτογαλία και Σερβία ακολουθούν το πρότυπο της Νότιας Κορέας, η οποία με μαζικά τεστ και ταυτόχρονη απομόνωση των ασθενών κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό σχετικό έλεγχο.
Προς τον ίδιο δρόμο οδεύει και η Γερμανία και η Βρετανία, η οποία μάλιστα αγοράζει μαζικά τεστ που θα γίνονται στο σπίτι και θα έχουν διάρκεια μόνο 15 λεπτά.
Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση της Ελλάδας;
Θα αγοράσουμε μαζικά τεστ; Θα κάνουμε μετά η κατά τη διάρκεια του lockdown και τι υποστηρίζουν γι΄αυτά οι στρατηγοί κατά του κοροναϊού;
Tσιόδρας: Δεν έχουν τώρα νόημα τα μαζικά τεστ
Σε ερώτηση γύρω από την επιλογή να μην πραγματοποιηθούν σε αυτή τη φάση μαζικά τεστ, αλλά στοχευμένοι έλεγχοι, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει.
«Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.
O εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό εξήγησε ότι «έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη στρατηγική (σ.σ.: των μαζικών τεστ). Ας μιλήσουμε ακόμα μία γιατί περισσότερα από 15.000 τεστ είναι λίγα ή δεν έχουμε ακριβή εικόνα αυτή τη στιγμή για το τι γίνεται στη χώρα μας; Ή αν πηγαίναμε και ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες ή 10.700.000, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας οι οποίες ήταν έτοιμες για αυτή τη στρατηγική, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική.
Μόσιαλος: Απαραίτητα τα μαζικά τεστ για την επιστροφή στην κανονικότητα
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο επιστήμονας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος τόνισε πως τα μαζικά τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή μας στην κανονικότητα είναι να γίνουν μαζικά τεστ για τον κορονϊό στον πληθυσμό. Όσοι επιστρέφουν δηλαδή στις δουλειές τους να γνωρίζουμε εάν έχουν περάσει κοροναϊός. Γιατί εάν έχεις περάσει κοροναϊός και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει το καλό σενάριο της ανοσίας, όσοι νόσησαν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν πλέον τον ιό στους φίλους τους και τις οικογένειές τους.
“Αν αυτό το τεστ μπορεί να είναι ακριβές για να έχεις αξιόπιστα αποτελέσματα, στην τρίτη φάση της καταστολής θα μπορούμε πολύ γρήγορα να κάνουμε τη διάγνωση και την απομόνωση των περιστατικών”, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ καθηγητής του LSE.
Να αγοράσουν τα κράτη τις πατέντες των διαγνωστικών τεστ του κορονοϊού
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό κατέθεσε μάλιστα μέσα από μία εκτενέστατη ανάρτησή του τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ο κ. Μόσιαλος, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσα σε ελάχιστο διάστημα στην διάγνωση του ιού, προτείνει τις πατέντες των διαγνωστικών τεστ να τις αγοράσουν τα κράτη ώστε να μπορέσουν να παραχθούν μαζικά και τοπικά σε κάθε χώρα, προς όφελος όλων των πολιτών του κόσμου
Δείτε την ανάρτησή του
Η σημασία των μαζικών τεστ
Πρώτον, όσο πιο πολλοί έλεγχοι γίνουν, τόσο πιο πολλά κρούσματα θα εντοπιστούν και θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρξει παραπέρα διασπορά μέσα στην κοινότητα. Γιατί κάποιος που γνωρίζει ότι είναι θετικός θα μπορεί να εφαρμόσει πολύ πιο αυστηρά του κανόνες «αυτο-απομόνωσης», αλλά και να νοσηλευτεί σε συνθήκες απομόνωσης. Αντίστοιχα, θα μπορούν να ελεγχθούν και οι στενές επαφές του και άρα επίσης να εντοπιστούν ακόμη περισσότερα κρούσματα και επίσης να απομονωθούν.
Διαφορετικά, ακόμη και με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και της κίνησης και τον περιορισμό των συναναστροφών θα συνεχίζει να υπάρχει διασπορά, έστω και σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι εάν δεν είχαν ληφθεί καθόλου μέτρα. Χωρίς ριζικό περιορισμό της διασποράς που μπορεί να γίνει ακόμη και εντός των μέτρων περιορισμού, π.χ. εντός των οικογενειακών συναναστροφών ενός νοικοκυριού, θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και μάλιστα με αυξημένη έκθεση σε κίνδυνο των ευάλωτων μελών των νοικοκυριών όπως είναι οι ηλικιωμένοι.
Δεύτερον, γιατί όσο πιο πολλά τεστ γίνουν τόσο καλύτερη εικόνα θα αποκτήσουμε για την πραγματική δυναμική της πανδημίας και ως προς το πόσο μεταδοτική είναι και ως προς το πόσο θανατηφόρα. Και αυτά δεν είναι απλώς στατιστικά μεγέθη. Είναι παράμετροι που ορίζουν και κατευθύνεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ι. Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford, «χωρίς να έχουμε κάποια δεδομένα από την πραγματική συχνότητα της λοίμωξης στον γενικό πληθυσμό, δεν ξέρουμε καν αν η καραντίνα απέδωσε, για πόσο πρέπει να την κρατήσουμε, και αν το πρόβλημα θα επανέλθει αν άρουμε την καραντίνα. Πάμε στα τυφλά.»
Προς το παρόν η σημασία των εκτεταμένων ελέγχων σε συνδυασμό με ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων δείχνει να αποδίδει σε χώρες όπως π.χ. η Νότια Κορέα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις