Κοροναϊός: Εννέα πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον ιό
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, υπάρχουν ακόμα αρκετά σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, υπάρχουν ακόμα αρκετά σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό.
Το BBC παρουσιάζει εννέα άγνωστους παράγοντες:
Πόσοι έχουν μολυνθεί
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ανά τον πλανήτη, ωστόσο θεωρείται πως αυτό είναι μόνο κλάσμα του συνόλου. Επίσης, υπάρχει άγνωστος αριθμός ασυμπτωματικών περιπτώσεων -άτομα δηλαδή που έχουν τον ιό αλλά δεν νιώθουν άρρωστοι.
Η ανάπτυξη τεστ αντισωμάτων θα βοηθήσει στο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, και τότε θα γίνει γνωστό πόσο πολύ ή πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο ιός.
Πόσο φονικός είναι
Εφόσον δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα πόσα είναι τα κρούσματα, δεν μπορούν να είναι γνωστά με βεβαιότητα τα επίπεδα θνησιμότητας. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι γύρω στο 1% αυτών που μολύνονται, πεθαίνουν. Ωστόσο είναι πολλοί οι ασυμπτωματικοί, οπότε ίσως το ποσοστό είναι μικρότερο.
Το πλήρες εύρος των συμπτωμάτων
Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός και βήχας. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί πονόλαιμος, πονοκέφαλος και διάρροια, καθώς και απώλεια όσφρησης σε κάποιους. Επίσης, τίθεται το ερώτημα αν υπάρχουν ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή ή φτερνίσμα σε κάποιους ασθενείς.
Μελέτες έχουν δείξει πως αυτό είναι πιθανόν και ότι μπορεί να υπάρχουν μολυσματικά κρούσματα χωρίς καν να γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό.
Ο ρόλος των παιδιών στην εξάπλωση
Τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και οι θάνατοι είναι λίγοι σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.
Τα παιδιά θεωρείται γενικότερα πως εξαπλώνουν ασθένειες, εν μέρει επειδή έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, αλλά με αυτόν τον ιό δεν είναι ξεκάθαρο πόσο συμβάλλουν στην εξάπλωση.
Από πού προήλθε
Ο ιός εμφανίστηκε στην επαρχία Ουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019, όταν υπήρξε σειρά κρουσμάτων σε αγορά ζώων. Ο Sars-CoV-2 συνδέεται στενά με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες, ωστόσο εκτιμάται πως πέρασε από τις νυχτερίδες σε κάποιο άλλο ζώο και μετά από αυτό στον άνθρωπο.
Είναι άγνωστο ποιο ήταν αυτό το ζώο – και θα μπορούσε να αποτελεί πηγή μολύνσεων.
Τι θα συμβεί το καλοκαίρι
Η γρίπη και το κρυολόγημα υποχωρούν τους θερινούς μήνες, ωστόσο είναι ακόμα άγνωστο εάν ο θερμότερος καιρός θα επηρεάσει την εξάπλωση του κοροναϊού.
Κάποιοι ειδικοί έχουν εκτιμήσει πως είναι πιθανόν να μη συμβεί κάτι τέτοιο ή να είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το κρυολόγημα και τη γρίπη. Επίσης, ακόμα και αν γίνει αυτό, υπάρχει εκ νέου ο κίνδυνος να αυξηθούν τα κρούσματα τον χειμώνα.
Γιατί κάποιοι παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα
Για τους περισσότερους πρόκειται για ήπια ασθένεια, ωστόσο περίπου το 20% παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, και ίσως υπάρχουν γενετικοί παράγοντες.
Εάν αυτό γίνει κατανοητό, θα βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση της κατάστασης.
Πόσο κρατά η ανοσία
Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα αυτό, υπάρχουν πολλές εικασίες, αλλά δυστυχώς λίγα στοιχεία. Εφόσον οι ασθενείς αναρρώνουν, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους έχει αντιδράσει αποτελεσματικά. Ωστόσο η ασθένεια κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες και υπάρχει έλλειψη εκτενών δεδομένων.
Υπάρχουν αναφορές για ασθενείς που μολύνθηκαν δύο φορές, όμως ενδέχεται αυτό να οφείλεται σε λάθη στα τεστ. Το θέμα της ανοσίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για να γίνει κατανοητό τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα.
Το αν ο ιός θα μεταλλαχθεί
Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια, μα οι περισσότερες μεταβολές στον γενετικό τους κώδικα δεν φέρνουν σημαντικές διαφορές. Ως γενικός κανόνας, ισχύει ότι οι ιοί γίνονται λιγότερο φονικοί μακροπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν είναι ούτε βέβαιο ούτε εγγυημένο με κάποιον τρόπο.
Η ανησυχία είναι πως, αν ο ιός μεταλλαχθεί, το ανοσοποιητικό δεν θα τον αναγνωρίζει και το εμβόλιο παύει να είναι να είναι αποτελεσματικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις