Κοροναϊός : Ανακοινώνεται απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι το Πάσχα
Η κυβέρνηση φοβάται διασπορά του κοροναϊού σε περίπτωση που φύγει κόσμος για το Πάσχα στην επαρχία ή με μαζική προσέλευση πιστών στις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Ύποπτοι ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συνελήφθησαν στη Γερμανία και την Πολωνία – Τι σχεδίαζαν
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου που λήγει η πρώτη περίοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί από την Πολιτική Προστασία -ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με νέο διάγγελμα- η συνέχιση των μέτρων του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι μέχρι και μετά το Πάσχα που φέτος είναι στις 19 Απριλίου.
Η ανακοίνωση αναμένεται να κάνει λόγο για απαγόρευση κυκλοφορίας ως τις 20 ή 21 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα, αλλά με ανοικτό το παράθυρο να υπάρξει και νέα παράταση που θα πιάνει και τον Μάιο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην υπόθεση του κοροναϊού.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα: Μπορεί να υπάρξει αυστηροποίηση με τα τελευταία όπλα που έχει η κυβέρνηση προκειμένου να μην επεκταθεί παντού ο ιός.
Πιο σκληρά μέτρα
Αν δηλαδη καταγραφεί τις επόμενες δύο εβδομάδες του peak της κρίσης, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, τότε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει πιο σκληρά μέτρα. Όπως π.χ. αυτό της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ούτε και με τις σχετικές άδειες, για ορισμένες ώρες της ημέρας.
Για παράδειγμα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς, δηλαδή γενική απαγόρευση, τις νυκτερινές ώρες ή ώρες που παρατηρείται αιχμή της κίνησης με διάφορα προσχήματα.
Στην Πολιτική Προστασία, αλλά και στους επιστήμονες, δεν άρεσε καθόλου η χαλάρωσης της καραντίνας από την πλευρά των πολιτών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ειδικά χθες, λόγω της ηλιοφάνειας, πολύς κόσμος πήγε στις παραλίες και σε πάρκα για να… ασκηθεί, έστω και φορώντας κάποιοι μάσκες.
Η παράταση της απαγόρευσης μέχρι το Πάσχα αποφασίστηκε γιατί στην κυβέρνηση φοβούνται ότι σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων ο κόσμος θα σπεύσει να φύγει για την επαρχία με αποτέλεσμα να «ξεφύγει» ο κοροναϊός.
Ή θα θελήσει να επισκεφτεί τις εκκλησίες και τα μοναστήρια με αφορμή την κορύφωση του Θείου Δράματος τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση στην Πολιτική Προστασία να προκαλέσουν συνωστισμό, τόσο στα χωριά όπου διαμένουν κυρίως ηλικιωμένοι, όσο και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
Χαλάρωση με έλεγχο
Ο κύριος φόβος τους είναι μήπως η διασπορά του κοροναϊού επιταχυνθεί λόγω του συγχρωτισμού του κόσμου και τα κρούσματα δεν είναι πλέον ελεγχόμενα.
Αν οι επόμενες τρεις εβδομάδες κυλήσουν με κοντρολαρισμένο τον ιό, τότε επικρατεί αισιοδοξία για πορεία προς την ύφεση της επιδημίας ώστε από τον Μάιο να υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων.
Την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας ενώ η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για καταστήματα και λατρευτικούς χώρους είναι προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει.
Ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι στις 15 Απριλίου θα γίνει ο πρώτος… απολογισμός. Ερωτηθείς για δημοσίευμα εφημερίδας, ότι ορόσημο για τα μέτρα είναι η 10η Μαΐου, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «στις 15 Απριλίου θα δούμε αν αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει και μετά θα δούμε τι θα ακολουθήσει».
Στο πλαίσιο της ανάσχεσης ενός κύματος εκδρομέων του Πάσχα με διάφορα προσχήματα ή κόλπα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τα διόδια και τους παράπλευρους δρόμους των εθνικών οδών προκειμένου να μη φεύγει κανείς χωρίς σημαντική αιτία (κηδεία, εμπορική δραστηριότητα κ.λπ.)
Φανερός ήταν ο εκνευρισμός του υφυπουργού, Ν. Χαρδαλιά, όταν ρωτήθηκε για εκδρομείς του Πάσχα. «Δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων», είπε ενώ δύο ακόμη υπουργοί, οι κ. Γεωργιάδης και Θεοδωρικάκος έστειλαν μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι φέτος θα πρέπει να ξεχάσουμε το Πάσχα στο χωριό και να προετοιμαστούμε για το Πάσχα στο… σπίτι.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Με υπομονή, με καρτερικότητα, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο παραπάνω. Ασφαλώς και μπορούμε να πάμε και μέχρι τον Μάιο με μέτρα. Αυτές οι αποφάσεις παίρνονται από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί. Που να πάμε το Πάσχα; Θα συνεχίζεται η καραντίνα. Αν φύγουμε από την πόλη να πάμε σε χωριά θα επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας, θα μεταφέρουμε τον ιό. Θα κάνουμε ένα ξεχωριστό Πάσχα στα σπίτια μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη μεγάλος φόβος να διασπαρεί ο κοροναϊός στην επαρχία και να τιναχθεί στον αέρα όλη η προσπάθεια που έγινε μέχρι σήμερα, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τα υπόλοιπα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που έχει ακόμη η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει είναι:
· Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.
· Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα.
· Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Εφαρμόζεται στην Ιταλία με εξαίρεση περιπτώσεις «απολύτου ανάγκης» και για «λόγους υγείας».
· Διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζεται ήδη στη Σερβία, είχε εφαρμοστεί και σε κάποιες πόλεις της Κίνας.
· Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες το κόσμου, όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γαλλίας.
· Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πρόστιμο είναι 135 ευρώ και 1.500 ευρώ για κατ’ επανάληψη παραβάτες, με σκέψεις να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις