Πέτσας : «Τα αυστηρά και έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού αποδίδουν» [γράφημα]
Η σύγκριση της Ελλάδας με την Ολλανδία και το Βέλγιο γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό, τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κοροναϊό.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
«Τα αυστηρά, έγκαιρα, προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού που πήρε η Ελλάδα απόδίδουν» ήταν το μήνυμα του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος παρουσίασε σχετικό γράφημα προς επίρρωση των λεγομένων του κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Στο γράφημα αποτυπώνεται συγκριτικά η πορεία του φονικού ιού σε Ελλάδα, Βέλγιο και Ολλανδία.
Η σύγκριση γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό, τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κοροναϊό. Το Βέλγιο με την Ελλάδα έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό, ενώ η χώρα μας παρουσίασε πρώτο κρούσμα κοροναϊού με μία μέρα διαφορά με την Ολλανδία.
Όπως φαίνεται, η Ελλάδα έχει σαφώς λιγότερα κρούσματα – σχεδόν 9.000 λιγότερες περιπτώσεις – αλλά και πιο λίγους θανάτους.
Δείτε το σχετικό γράφημα:
Τα αυστηρά, έγκαιρα, προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό του #κορονοιου που πήρε η Ελλάδα, αποδίδουν.
Κανένας εφησυχασμός! Εγρήγορση, πειθαρχία, πίστη. Και θα τα καταφέρουμε!#μενουμε_σπιτι #COVIDー19 pic.twitter.com/80xpaC5RyA— Stelios Petsas (@SteliosPetsas) March 30, 2020
Η ενημέρωση του Στέλιου Πέτσα
«Η κυβέρνηση αξιολογεί κάθε μέρα την πορεία της οικονομίας, την επέκταση της πανδημίας και την αποδοτικότητα των μέτρων», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας τη Δευτέρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης της οικονομίας και για μετά τον Απρίλιο.
Μιλώντας για το «μαξιλάρι» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι διαφορετική η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων και άλλο αν υπάρχει το ρευστό.
Στα δημοσιονομικά είπε πως έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όπως και κανένας περιορισμός στη χρήση μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ανέφερε ότι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 36,6 δις ευρώ εκ των οποίων τα 15,7 δις ήταν το λεγόμενο «μαξιλάρι» μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως έκτοτε η Ελληνική Δημοκρατία έχει βγει με τη νέα κυβέρνηση δύο φορές στις αγορές με 10ετες και 15ετές ομόλογο.
«Αν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειώνονταν στα 9 δις και δεν θα διατηρούνταν στο επίπεδο που είναι σήμερα. Παρότι υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αλόγιστοι στη χρήση τους, πρέπει να υπάρχει συνείδηση. Αυτά τα χρήματα δεν είναι του Σταϊκούρα σήμερα ή του Τσακαλώτου, ούτε του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα. Θα τα διαφυλάξουμε», επισήμανε.
Ερωτηθείς πότε θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού τόνισε πως είναι πρωτοφανής η κατάσταση, ανέφερε πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν είναι κανείς σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι εξετάσεις.
Επίσης για τον αριθμό των ΜΕΘ είπε ότι έχουν φτάσει τις 870. «Θα συνεχίσουμε να τις διευρύνουμε, φροντίζοντας και για το προσωπικό σε αυτές. Κλειδί για να μην τις χρειαστούμε, είναι να μείνουμε στο σπίτι και να αποφύγουμε την απότομη κορύφωση της πανδημίας», συμπλήρωσε.
Ειδικά για την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από τις περισσότερες άλλες χώρες και εξελίσσεται καλύτερα από το σενάριο που είχαν εκπονήσει στην αρχή οι ειδικοί.
«Αυτό συμβαίνει γιατί λάβαμε γρήγορα μέτρα τα οποία αρχίζουν να αποδίδουν», συνέχισε και έδωσε στη δημοσιότητα γραφήματα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων.
«Η Ελλάδα έχει καλύτερη πορεία από άλλες χώρες. Κανένας εφησυχασμός όμως. Δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Σημασία έχει να τηρούμε τα αυστηρά μέτρα για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση», πρόσθεσε.
Σχετικά με ανάρτηση του κ. Μόσιαλου για τα τεστ ταχείας διάγνωσης, είπε πως όλα είναι σε γνώση της κυβέρνησης και πως «για τέτοιου είδους αποφάσεις αρμόδιο είναι το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου υγείας το οποίο εισηγείται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει».
«Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα από το σπίτι»
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών τις ημέρες του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς. «Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα από το σπίτι. Αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να το γιορτάσουμε με τα ήθη, τα έθιμα και φυσικά την πίστη μας. Αξιολογούμε κάθε συζήτηση. Θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε αυτό το ζητούμενο μέσα στις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει περισσότερα περιοριστικά μέτρα χαρακτηρίζοντας συγκινητική την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Μιλώντας για την αντίδραση της Ευρώπης ο κ. Πέτσας είπε ότι «η εμπειρία δείχνει ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ευρώπη προχωρά πιο ισχυρή μέσα από διαρκείς κρίσεις» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε κοντά σε περισσότερες κοινές λύσεις, μία εκ των οποίων είναι η έκδοση ευρωομολόγου».
Σε ερώτηση αν εξετάζει η κυβέρνηση μείωση των μισθών στο δημόσιο, είπε ότι δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή και πως «αν υπάρξει θα σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέρα από το χρονικό ορίζοντα που έχουμε βάλει».
Αντίστοιχα για το ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας της α’ κατοικίας είπε πως είναι κάτι που εξετάζεται, συζητείται και αξιολογείται ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην αναστολή των αιτήσεων ασύλου.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται ότι η Τουρκία μπορεί να μετακυλήσει την ένταση στην Κρήτη, είπε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης, ότι το απέδειξε στον Έβρο και στα νησιά και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Τέλος, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των δυτικών Βαλκανίων και τόνισε: «Μέσα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας και συγκεκριμένα της Βόρειας Μακεδονίας η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα μέσα πίεσης για να ικανοποιηθούν τα εθνικά συμφέροντα. Τα κεφάλαια θα ανοίγουν και θα κλείνουν όταν ικανοποιούν τα συμφέροντα της Ελλάδας η οποία θα μπορεί να προβάλλει και βέτο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις