Κορονο-ομολόγο : Η Γερμανία για άλλη μια φορά διακινδυνεύει τον κατακερματισμό της ευρωζώνης
Παρά τον κώδωνα κινδύνου που χτυπούν ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προειδοποιώντας για βαθιά ύφεση με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, η Γερμανία παραμένει αμετακίνητη και κατηγορηματικά αντίθετη στην έκδοση ευρωομολόγου
Δεν φαίνεται να «ιδρώνει το αφτί» της Γερμανίας παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για ενεργοποίηση όλων των όπλων εναντίον των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊου που πλήττει τον πλανήτη.
Παρά τον κώδωνα κινδύνου που χτυπούν ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προειδοποιώντας για βαθιά ύφεση με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, η Γερμανία παραμένει αμετακίνητη και κατηγορηματικά αντίθετη στην έκδοση ευρωομολόγου, που πολλοί χαρακτηρίζουν το «μπαζούκας» που χρειάζεται αυτή τη στιγμή να ενεργοποιηθεί για να κερδηθεί ο πόλεμος, πριν η βλάβη στην οικονομία και την κοινωνία καταστεί ανήκεστος.
Στις δραματικές προειδοποιήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες ότι η πανδημία προκαλεί την χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι ενισχύεται ο κίνδυνος κατακερματισμού της Ευρώπης, δεδομένης της άρνησης των χωρών του Νότου της ΕΕ να υποκύψουν για άλλη μια φορά στις γερμανικές εμμονές, η Γερμανία – με την αμέριστη στήριξη των δορυφόρων της- απαντά με δογματισμό.
Απορρίπτει κάθε ιδέα περί αμοιβαιοποίησης χρέους μέσω ευρωομολόγων και εξαντλεί την αλληλεγγύη της στη δημιουργία δυνατότητας για τις αδύναμες και δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες να συνάψουν κορονο-μνημόνια με τον ESM.
Με την Ιταλία, την Ισπανία, αλλά και τη Γαλλία να οργίζονται με τη γερμανική στάση, τη στιγμή μάλιστα που η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει με κατάρρευση, στο παιχνίδι μπήκε σήμερα και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος με τη δικαιολογία ότι η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση «κορονο-ομολόγων» μπορεί να χρειασθεί έως και τρία χρόνια, υιοθετεί την γερμανική γραμμή παρουσιάζοντας περίπου ως μονόδρομο τα «κορονομνημόνια» μέσω ESM.
Σολτς: Λανθασμένος τρόπος αλληλεγγύης τα κορονοομόλογα
Σαφώς απαιτείται αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά τα ευρωομόλογα είναι ο λανθασμένος τρόπος επίδειξής της, είπε σήμερα ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει τώρα να εξετάσουμε αν ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κινητοποιήσει κεφάλαια που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις χώρες που έχουν μεγάλες οικονομικές ανάγκες για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών τους ή για τη σταθεροποίηση της οικονομίας τους», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον χριστιανοκοινωνιστή (CSU) Ζέντερ στο Μόναχο.
«Είναι σαφές ότι απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βοήθεια και από την Γερμανία. Τα ομόλογα κοροναϊού είναι όμως ο λανθασμένος τρόπος. Αντί αυτών, ο σωστός τρόπος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ/ ESM). Νομίζουμε ότι αυτός είναι περισσότερο αποδεκτός. Σε αυτό συμφωνούμε με τον κ. Σολτς», δήλωσε ο Ζέντερ.
Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ/ ESM) έχει μια δανειοδοτική ικανότητα ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ. Υπάρχει επίσης σε αυτόν κατατεθειμένο ένα μεγάλο απόθεμα 80 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει με πολύ σταθερό τρόπο και επίσης με μια πρώτης τάξεως πιστοληπική ικανότητα εάν πρόκειται για χρηματοδότηση δανεισμού», όπως είπε.
Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις θα πρέπει να επιτρέπουν στις πληττόμενες χώρες να συνεχίσουν τα δικά τους προγράμματα ενίσχυσης. Επιπλέον, θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ίδιοι μηχανισμοί επενδύσεων, όπως αυτοί που έχουν ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια.»
» Αυτό μπορεί να το κάνει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όλους στην Ευρώπη. Ο στόχος μου είναι να καταστήσουμε εκεί εφικτό ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει μέχρι 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε όγκο δανείων και να βοηθάει ακριβώς χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν τέτοια ιδρύματα ή η απαραίτητη οικονομική ισχύς».
Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός δήλωσε επίσης ότι «μέσω των προληπτικών πιστωτικών γραμμών οι χώρες θα μπορέσουν να καταφέρουν να επιλύσουν ευκολότερα τα χρηματοδοτικά τους θέματα. Αυτό ταυτόχρονα θα οδηγήσει στο να διασφαλίσουμε το σύνολο του Ευρωσυστήματος, ώστε κάθε χώρα της Ευρώπης να είναι σε θέση να συνεχίσει να εγγυάται την κρατική χρηματοδότηση».
Ο Ζέντερ συμφώνησε μαζί του: «Όχι λοιπόν στα ομόλογα, ναι στον ΕΜΣ/ ESM και στην Τράπεζα Επενδύσεων. Νομίζω ότι αυτός είναι ο δίκαιος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ευρώπη διατηρώντας ταυτόχρονα την μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ. Αυτός είναι τούτη τη στιγμή ένας από τους μεγάλους στόχους που έχουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»