Κοροναϊός: Στους 46 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξαν τρία άτομα μέσα σε λίγες ώρες
Σε Ευαγγελισμό, Σωτηρία και Πτολεμαϊδα.
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα.
Πρόκειται για έναν 79χρονο από την Κοζάνη, ο οποίος νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, για έναν άνδρα 78 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», και μια 82χρονη γυναίκα που έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι τους είχαν νοσήματα.
Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης έγινε πρώτα γνωστός ο θάνατος του 79χρονου από την Κοζάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 79χρονος άνδρας κατέληξε τα ξημερώματα και καταγόταν από την Εορδαία.
Πρόκειται μάλιστα για τον 6ο νεκρό από την περιοχή της Κοζάνης. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τρία θύματα από τα δύο χωριά σε καραντίνα (Δαμασκηνιά, Δραγασιά) και δύο από τη Σιάτιστα.
Η «ακτινογραφία» του κοροναϊού στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα
Η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας συνεχίζεται, με τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 56 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.212, ενώ πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο.
Παράλληλα, 72 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Μέση ηλικία είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα.
Τα κρούσματα
Ειδικότερα, ο Νομός Αττικής παραμένει στην κορυφή των κρουσμάτων από κοροναϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που συγκεντρώθηκαν ως τις 29 Μαρτίου. Συνολικά 758 έχουν καταγραφεί στην Αττική, με τα 641 να αφορούν την Αθήνα, τα 57 την Ανατολική Αττική, τα 56 τον Πειραιά και μόλις 4 στην Δυτική Αττική.
Εκτός πρωτεύουσας, η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 55 κρούσματα και μετά η Ηλεία με 46, η Καστοριά με 29, η οποία έχει θρηνήσει και ανθρώπινες απώλειες και η Πάτρα με 19. Αρκετά είναι τα κρούσματα και στην Κοζάνη (16), την Ξάνθη (12) και τον Έβρο (11), ενώ ακολουθούν Σέρρες (8), Πιερία (5), Κιλκίς (4), Ημαθία (3), Καβάλα (3), Πέλλα (2), Ροδόπη (1), Φλώρινα (1).
Σε Κεφαλλονιά, Κυκλάδες, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σάμος, Τρίκαλα και Χανιά έχουν διαγνωστεί από ένα κρούσμα. Χωρίς κρούσματα είναι οι περιοχές Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Β.Τ. Αθήνας, Δυτ. Τομέα Αθήνας, Ν. Τομέα Αθήνας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Σποράδων, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Δράμας, Θάσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιθάκης, Κέρκυρας και Κορινθίας.
Τα χαρακτηριστικά των ασθενών
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα, από τα 1.146 κρούσματα (δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία) 1.080 αφορούν Ελληνες και 66 αλλοδαπούς. Οι άνδρες συγκεντρώνουν το 56% των ασθενών, καθώς είναι 646, με τις γυναίκες που έχουν καταγραφεί με κοροναϊό, να είναι 504 (43%).
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, ενώ συνολικά η πλειοψηφία είναι 40 με 64 ετών.
Όσον αφορά τους Έλληνες που διαγνώστηκαν με κοροναϊό, οι 250 ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων, οι 514 ήταν ηλικίας 40-64 χρόνων, ενώ 292 είναι νεότερης ηλικίας (18-39 ετών) και 32 είναι κάτω των 18 ετών.
Να εμβολιαστούν τα παιδιά
Ο κ. Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να εμβολιαστούν τα παιδιά αυτή την περίοδο.
«Σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά αυτή την κρίσιμη περίοδο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ομόφωνη απόφαση της τονίζει ότι η διακοπή του εμβολιασμού ακόμη και για βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα υγείας», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
«Θυμάστε όλοι τι ζήσαμε πριν από δυο χρόνια με την επιδημία της ιλαράς», τόνισε.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα καθώς επίσης και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο έτη χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο», συνέχισε.
«Ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμοφίλου της ινφλουέντζας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στην χορήγηση πολυδύναμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:
«Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο ιατρείο σε καθορισμένη μέρα και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρέπει να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν μόνο γονέα, ενώ για τα παιδιά ηλικίας άνω των δυο ετών θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά το τέλος του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις. Έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες γι’ αυτό το θέμα».
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις