Μανώλης Γλέζος: Η γνωριμία με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα
Ο Γλέζος συνάντησε τον Αραφάτ, τον Μαο, τον Πικάσο, τον Τζάβεζ, αλλά σίγουρα η γνωριμία που εκείνος ξεχώριζε ήταν αυτή με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα.
Ο Μανώλη Γλέζος είχε την τύχει να γνωρίσει και να συναναστραφεί με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.
Ονόματα που άλλαξαν του ρου της ιστορίας, άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους, πολιτικούς και καλλιτέχνες που λατρεύτηκαν από χιλιάδες. Όπως ακριβώς και ο ίδιος.
Ο Γλέζος συνάντησε τον Αραφάτ, τον Μαο, τον Πικάσο, τον Τζάβεζ, αλλά σίγουρα η γνωριμία που εκείνος ξεχώριζε ήταν αυτή με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα.
«Είχα γνωρίσει τον Φιντέλ και τον Τσε το 1963, όταν είχα πάει στην Κούβα» αναφέρει ο ίδιος σε μια συνέντευξη του στο Vice και συνεχίζει: «Τον Φιντέλ μάλιστα, τον γνώρισα σε ένα παιχνίδι baseball. Με ήξερε ήδη. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ήμουν τόσο γνωστός στην Κούβα».
Η συνάντησή τους αυτή δεν κράτησε απλώς λίγα λεπτά αλλά επεκτάθηκε και σε μια μεγάλη κουβέντα για τον αποκλεισμό της Κούβας, την υπερδύναμη Αμερική αλλά και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η Ελλάδα.
«Παρακολούθησα τη μεγάλη του ομιλία των 7 ωρών. Ήμουν ακριβώς πίσω του. Μετά, συζητήσαμε για τη διεθνή κατάσταση. Θυμάμαι πως την ώρα που κουβεντιάζαμε, μου λέει, «Κοίταξε Μανώλη» . Τράβηξε την κουρτίνα και φάνηκε απ’ έξω ένα αμερικάνικο καράβι. «Εσείς», λέει, «είστε σε καλύτερη κατάσταση απ᾽ό,τι εμείς» – και είχε δίκιο» ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηριστικά.
Οι δύο αγωνιστές συζήτησαν όμως και για το πότε πρέπει να γίνει μια επανάσταση. «Όταν είναι ώριμες οι συνθήκες» έλεγε ο Φιντέλ, «με το ζόρι επανάσταση δεν πρέπει να κάνουμε» και ο Γλέζος συμφωνούσε απόλυτα.
«Εκεί, στην Κούβα, τους γνώρισα όλους, τον Τσε που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών. Γνώρισα όσους ξεκίνησαν την πορεία προς την Αβάνα, όσους κατέβηκαν από το «Granma». Δεν ήταν κανένας στρατός που ήρθε να επιβάλλει κάτι. Ήταν μία επανάσταση που εξελίσσονταν. Δηλαδή, από όπου περνούσε κέρδιζε δυνάμεις, εξαιτίας των δίκαιων αιτημάτων που είχε» θυμάται ο Γλέζος από εκείνη την συγκλονιστική κουβέντα.
«Για να καταλάβεις, οι ταξιτζήδες έξω από το ξενοδοχείο που μέναμε, ήταν ένοπλοι. Όταν ένα καθεστώς δεν φοβάται τον οπλισμένο λαό του, δεν είναι δικτατορικό. Πώς είναι δυνατό να είναι δικτάτορας, όταν αποφάσιζαν οι κάτοικοι σε συνελεύσεις τι θα γίνει; Αυτοί οι ίδιοι αποφασίζουν. Πού είναι η δικτατορία;» καταλήγει.
Με μήνυμα στον Ραούλ αποχαιρέτησε τον Φιντέλ ο Γλέζος
Με ένα μήνυμα προς τον αδελφό του εκλιπόντα ηγέτη, τον Ραούλ Κάστρο, αποχαιρέτησε τον Φιντέλ Κάστρο ο Μανώλης Γλέζος.
Οπως γράφει: «Viva Cuba, Vica Cuba, Viva Cuba. Ο Φιντέλ, ο Τσε Γκεβάρα, εσύ και οι Κουβανέζοι μου έμαθαν, όταν είχα έλθει στην Κούβα πριν από μισό αιώνα, γιατί το είχατε κάνει πράξη με τους αγώνες και τις θυσίες σας. Το όραμα για μια ελεύθερη Λατινική Αμερική και ελεύθερη ολόκληρη την ανθρωπότητα παραμένει όραμα, ζωντανεύει και θεριεύει, με τη βιολογική αποχώρηση του Fidel, γιατί ο Fidel ως όραμα, ως ιδέα δεν πέθανε, ζει και εμψυχώνει όλους τους σκλάβους, όλους τους αγωνιστές».
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία