ΣτΕ : Παραμένουν στην Ελλάδα οι 2 από τις 3 Αφγανές που ζητούν άσυλο
Να απέχει η διοίκηση από την αναγκαστική επιστροφή στην χώρα από την οποία προήλθαν η εγκυμονούσα Αφγανή και μία ακόμα γυναίκα η οποία είναι σε κατάσταση λοχείας, με τα παιδιά τους, αποφάσισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Να απέχει η διοίκηση από την αναγκαστική επιστροφή στην χώρα από την οποία προήλθαν η εγκυμονούσα Αφγανή και μία ακόμα γυναίκα η οποία είναι σε κατάσταση λοχείας, με τα παιδιά τους, αποφάσισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε.
Ο κ. Ράντος έκρινε ότι οι δύο αυτές γυναίκες «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων».
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε σήμερα μερικά δεκτή την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής των 3 Αφγανών γυναικών οι οποίες ζητούσαν να «παγώσει» η από 2 Μαρτίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σε εφαρμογή της οποίας στερούνται του δικαιώματός να καταθέσουν στην χώρα μας αίτημα διεθνούς προστασίας ως μετανάστες-πρόσφυγες.
Η υπόθεση έχει εισαχθεί στην μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ και θα συζητηθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2020.
Ωστόσο, ο κ. Ράντος, έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για δύο από τις τρεις Αφγανές (μαζί με τα παιδιά τους), ενώ το απέρριψε ως προς την τρίτη.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 ΠΝΠ, «κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020) και δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα των Αφγανών γυναικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν «να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου». Και αυτό: 1) γιατί η σχετική βλάβη την οποία επικαλούνται οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ, απορρέει ευθέως από το νόμο και 2) γιατί η άρνηση παραλαβής, «ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως»
Αντίθετα, ο κ. Ράντος διέταξε -ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο- να απέχει η διοίκηση από την αναγκαστική επιστροφή στην χώρα από την οποία προήλθαν, τόσο της εγκυμονούσα Αφγανή, όσο και δεύτερη η οποία είναι σε κατάσταση λοχείας, μαζί με τα παιδιά τους, καθώς οι δύο αυτές γυναίκες «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων».
Οι τρείς Αφγανές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων-μεταναστών.
Στο ΣτΕ προσέφυγε η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η οποία εκπροσωπεί της Αφγανές γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις