«Βόμβα» κοροναϊού για τα 300 γηροκομεία της χώρας
Στην περίπτωση που ο νέος κορωνοϊός εισβάλλει σε αυτές θα εκτυλιχτεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας
- Στον πάτο της ΕΕ οι μισθοί στην Ελλάδα
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Απίστευτο: Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ και τα μοίραζε σε συμμαθητές του
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Βραδυφλεγή βόμβα αποτελεί ο COVID-19 για τις περίπου 300 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές), δυναμικότητας έως και 30.000 κλινών, που λειτουργούν στη χώρα μας. Στην περίπτωση που ο νέος κορωνοϊός εισβάλλει σε αυτές θα εκτυλιχτεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας.
Χαρτογραφώντας την έκταση της πλέον «αδύναμης ζώνης» της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιος Προσαλίκας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», σημειώνει ότι στις δομές αυτές «φιλοξενούνται περί τους 25.000 ηλικιωμένους ενώ σε αυτές απασχολούνται 25.000 εργαζόμενοι».
Υπό τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να οχυρωθεί αυτή η ευαίσθητη ομάδα πολιτών, που επίσης κατά κανόνα «συγκεντρώνει» το μεγαλύτερο ποσοστό χρόνιων νοσημάτων συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
«Τα γηροκομεία, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή. Σε όλον τον κόσμο ένα από τα μέρη που χτυπιούνται στην κυριολεξία πιο σκληρά από τον καινούργιο ιό είναι τα γηροκομεία» επεσήμανε ο ειδικός, αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά θανάτων στις ΗΠΑ.
Και συνέχισε με την ευαισθησία που τον διακρίνει: «Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων ευγηρίας στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν εκεί αβοήθητοι οι ηλικιωμένοι και υπέργηροι ασθενείς».
Ετσι, στο πλαίσιο αυτό αναστέλλονται οι ομαδικές δραστηριότητες στις μονάδες, ενώ επιβάλλεται η καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου παρά μόνο για ιατρικούς λόγους ή ανθρωπιστικούς λόγους και από άτομα που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ακόμη, όμως, και στις περιπτώσεις αυτές η είσοδος πρέπει να γίνεται με αυστηρά μέτρα προστασίας.
Τα μέτρα
Συνεπακόλουθα, οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσαν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις οδηγίες που οφείλουν να ακολουθούν ευλαβικά οι εργαζόμενοι στις μονάδες, καθώς κατά κανόνα θα αποτελέσουν τα «οχήματα» εισόδου της νόσου COVID-19 στους ηλικιωμένους.
Ειδικότερα, το προσωπικό θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια) και να μετρά καθημερινά τη θερμοκρασία του πριν από την έναρξη της εργασίας του.
Οπως, δε, υπογραμμίζεται, το μέτρο αφορά το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Ετσι, στην περίπτωση λοίμωξης ή σε περίπτωση επαφής με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι κρίσιμο να απομακρυνθούν από την εργασία τους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην αναγκαία χρήση προστατευτικού υλικού και ειδικότερα στη χρήση χειρουργικής μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας.
Ο Προσαλίκας τονίζει από την πλευρά του ότι σε όλες τις μονάδες έχει αναγνωριστεί η κρισιμότητα της κατάστασης με αποτέλεσμα να έχουν λάβει εξαρχής τα απαραίτητα μέτρα. «Ορισμένοι έχουν και μηχανήματα απολύμανσης, ενώ στην πλειονότητά τους έχουν φοβηθεί τόσο πολύ που οι κανόνες υγιεινής τηρούνται στο ζενίθ».
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης, οι νοσηλευτές που εισέρχονται στις μονάδες είναι και εκείνοι που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους ηλικιωμένους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αιτηθεί οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπως και στα νοσοκομεία, να έχουν προτεραιότητα στα τεστ. Προς το παρόν, όταν καλούμε τον ΕΟΔΥ για πιθανή περίπτωση κρούσματος σε εργαζόμενο, η οδηγία είναι να παραμείνουν στο σπίτι τους» σημειώνει. «Ομως, οι Μονάδες εάν δεν έχουν προσωπικό δεν μπορούν να δουλέψουν. Οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από φροντίδα. Παράλληλα, είναι δύσκολο να προμηθευτούμε και το απαραίτητο προστατευτικό υλικό λόγω των ελλείψεων».
Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις