Η θρυλική διάβαση στην Abbey Road ξαναβάφτηκε εν μέσω πανδημίας
Με την ευκαιρία του lockdown η εμβληματική διάβαση πεζών στην Αμπεϊ Ρόουντ, που έγινε διάσημη μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ των Beatles, ξαναβάφτηκε
Η βρετανική πρωτεύουσα ερήμωσε μετά την επιβολή των αυστηρών μέτρων που καθυστερημένα επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα.
Με την ευκαιρία αυτή ξαναβάφτηκε η εμβληματική διάβαση πεζών στην Αμπεϊ Ρόουντ, που έγινε διάσημη μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ των Beatles το 1969.
Μια ομάδα συντήρησης αυτοκινητοδρόμων του δήμου έβαψε την συνήθως πολυσύχναστη διάβαση πεζών στις 24 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον, που επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στους συμπολίτες του σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με τον Guardian ένας εκπρόσωπος του Δήμου του Γουέστμίνστερ δήλωσε:
«Πρόκειται για μια διάβαση πεζών με μεγάλη πολυκοσμία και επιδιορθώσαμε τις γραμμές για να εξασφαλίσουμε ορατότητα και αυξημένη ασφάλεια για τους οδηγούς και τους πεζούς.
Οι εργολάβοι μας ακολουθούν τις κυβερνητικές συμβουλές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απομάκρυνσης και του πλυσίματος των χεριών».
Η ιστορία της θρυλικής φωτογράφησης
Είναι μια από τις πλέον θρυλικές μουσικές φωτογραφίες όλων των εποχών: το εξώφυλλο του άλμπουμ «Abbey Road» των Beatles που δείχνει τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να διασχίζουν μια διάβαση πεζών μπροστά από τα ομώνυμα στούντιο που βρίσκονται στη συνοικία Σεν Τζονς Γουντ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο.
Ο Τζον Λένον προπορεύεται στα λευκά, ακολουθούμενος από τον Ρίνγκο Σταρ, τον ξυπόλητο Πολ Μακάρτνι και πίσω πίσω τον Τζορτζ Χάρισον.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 11:35 στις 8 Αυγούστου 1969 από τον σκωτσέζο φωτογράφο Ιαν Μακμίλαν. Επελέγη αυτή η ώρα της ημέρας προκειμένου να αποφευχθούν οι φαν που ήξεραν ότι γενικά το συγκρότημα φθάνει στο στούντιο το μεσημέρι για να ηχογραφήσει.
Ακουμπώντας σε ένα σκαμπό καταμεσής του δρόμου, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί από έναν αστυνομικό, ο Μακμίλαν τράβηξε έξι στιγμιότυπα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο το πέμπτο, εκείνο όπου τα τέσσερα «Σκαθάρια» περπατούν μαζί. Η συνολική διάρκεια της φωτογράφησης ήταν περίπου δέκα λεπτά. Πηγή: Protagon.gr
Το 2010 η κυβέρνηση χαρακτήρισε τη διάβαση «τοποθεσία εθνικής σημασίας» και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με την έγκριση των τοπικών αρχών.
«Αυτή η διάβαση του Λονδίνου δεν είναι κάστρο ή καθεδρικός ναός, αλλά χάρη στους Beatles και μια δεκάλεπτη φωτογράφηση ένα πρωί του Αυγούστου του 1969, είναι εξίσου σημαντική με κάθε άλλο μνημείο και πρέπει να θεωρείται μέρος της κληρονομιάς μας», είχε δηλώσει τότε ο Τζον Πενρόουζ, υπουργός Τουρισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ, μέλη των Beatles, που εξακολουθούν βρίσκονται εν ζωή, γιόρτασαν την 50ή επέτειο του «Abbey Road» με μια πολυτελή επανέκδοσή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.