Κοροναϊός : Πανδημία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας – Τα lockdown του εφιάλτη
Αύξηση κατά 20% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, 32% στο Παρίσι και 40% στη Νέα Νότια Ουαλία
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Η καραντίνα στο πλαίσιο περιορισμού της πανδημίας του κοροναϊού μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, προειδοποιούν ειδικοί.
Οι αυστηροί κανόνες που ζητούν να παραμείνουμε σπίτια μας, για να σταματήσει η διάδοση του κοροναϊού, είναι «πιθανό»να προκαλέσουν άνοδο στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως αναφέρουν επιζώντες και ειδικοί.
Υπολογίζεται ότι 1,6 εκατομμύρια γυναίκες και 786.000 άντρες υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία στην Αγγλία και την Ουαλία εντός του 2019.
Οι ειδικοί λένε ότι το άγχος για την υγεία αλλά τα οικονομικά θα μπορούσαν να αυξήσουν το άγχος και να αυξήσουν τον κίνδυνο να σημειωθεί ένα τέτοιο περιστατικό.
Τα θύματα υποφέρουν στη σιωπή
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκουέντ, Pam Kelly, εξέφρασε την ανησυχία της ότι τα θύματα «υποφέρουν στη σιωπή» αφού τα τηλεφωνήματα προς την αστυνομία μειώθηκαν.
Η Rev Jill-Hailey Harries, επικεφαλής μιας οργάνωσης για περιστατικά οικογενειακής βίας, δήλωσε ότι ανησυχούσε ότι οι χρήστες θα εκμεταλευτούν το lockdown ώστε οι σύντροφοί τους να μην έχουν καμία ελευθερία.
«Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, αν κάποιο θύμα ενδοοικογενειακής βίας αρρωστήσει, ανησυχούμε ότι ο κακοποιός θα μπορούσε να πετάξει το θύμα έξω από το σπίτι και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».
Ο Nazir Afzal, σύμβουλος για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ουαλία, δήλωσε ότι τα περιστατικά έχουν ήδη αυξηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν ξεκίνησαν τα lockdown, λέγοντας ότι το ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Since Lockdown:
Domestic Abuse up 32% in Paris, 40% in Australia
Similar increases everywhereIf you’re a victim:
Police will always attend your home
A place of safety will be found
Legal steps taken to protect youThe pandemic will not stop the epidemic of abuse
We all will— nazir afzal (@nazirafzal) March 27, 2020
«Υπήρξε αύξηση κατά 20% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, 32% στο Παρίσι και 40% στη Νέα Νότια Ουαλία – και είναι σημαντικές αυξήσεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει άνοδος στην Ουαλία».
Είμαι όλη μέρα στο μπαλκόνι για να ξεφύγω
Ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο μίλησε στον Guardian χρησιμοποιώντας στο όνομα Alison, ανέφερε πως περνά όλη της τη μέρα στο μπαλκόνι για να ξεφεύγει από τον θύτη. « Είμαι τυχερή που έχω μπαλκόνι» λέει.
Το μπαλκόνι της της προσφέρει μια μικρή απόσταση από τον σύντροφό της, η συμπεριφορά του οποίου έχει γίνει όλο και πιο ασταθής από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κοροναϊού.
Η ίδια ωστόσο δείχνει σίγουρη ότι ο σύντροφός της δε θα της επιτεθεί.
«Είχε αυτά τα επεισόδια πριν» αναφέρει, «αλλά είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά εδώ και πολύ καιρό».
Η πίεση της διαχείρισης της κατάστασης έχει προκαλέσει στην Άλισον τρομερό άγχος. Ακόμα και το να μιλήσει με τους αγαπημένους της ανθρώπους της φαίνεται δύσκολο, καθώς δε θέλει να τους ανησυχήσει. «Χρειάζομαι πραγματικά συναισθηματική υποστήριξη», λέει. «Μου ραγίζει την καρδιά».
Φοβούνται να καλέσουν για βοήθεια
Πολλά θύματα φοβούνται να καλέσουν, καθώς αν γίνουν αντιληπτά από τους βασανιστές τους θα υπάρξουν «συνέπειες», σε μια περίοδο που δεν μπορούν καν να βγουν από το σπίτι. Ενδεικτικό είναι πως στην Ιταλία, ενώ οι κλήσεις έχουν μειωθεί απότομα, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα SMS και τα emails γυναικών που ζητούν βοήθεια – επειδή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους δράστες και ο κίνδυνος να τις καταλάβουν είναι σημαντικά υψηλότερος αν ρισκάρουν να μιλήσουν.
«Ένα μήνυμα ήταν από μια γυναίκα που είχε κλειδωθεί στο μπάνιο και μας έγραψε ζητώντας για βοήθεια», λέει η Λέλα Παλαντίνο, πρόεδρος του D.i.RE, του Δικτύου Γυναικών κατά της Βίας.
«Είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας ξεπερνά. Και υπάρχει μεγαλύτερη απόγνωση καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν έξω». Η Παλαντίνο λέει πως περίμενε να δει αυτή την εκρηκτική αύξηση.
Στην Ρώμη, όλα τα καταφύγια ήταν ανοικτά και ακτιβιστές του «Casa Lucha y Siesta» όπως η Μάρα Μπεβιλάκουα, αναζητούν γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια.
Δολοφονήθηκε μπροστά στα παιδιά της
Στην Ισπανία, όπου οι κανόνες του lockdown είναι εξαιρετικά αυστηροί και επιβάλλονται πρόστιμα για τους παραβάτες, η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως εξαιρούνται από τις ποινές όσες γυναίκες φύγουν από το σπίτι τους για να γλιτώσουν και να καταγγείλουν ενδοοικογενειακή βία. Όμως στις 19 Μαρτίου, πέντε ημέρες μετά την επιβολή καραντίνας, μία γυναίκα δολοφονήθηκε μπροστά στα παιδιά της, από τον σύζυγό της στη Βαλένθια.
Η «έκρηξη» της κακοποίησης στο σπίτι είναι μία κατάσταση που φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας – είτε πρόκειται για οικονομική κρίση, είτε για διαμάχη – αλλά η καραντίνα αποτελεί ένα ξεχωριστό, ακόμα μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου.
«Συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις», λέει η Μάρσι Χερς της ανθρωπιστικής οργάνωσης Women Deliver.
«Αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι πως ενώ τα περιστατικά πληθαίνουν, η δυνατότητα των γυναικών να αναζητήσουν βοήθεια σε υπηρεσίες θα μειώνεται. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις