Κοροναϊός: Δώδεκα νεκροί στην Ελλάδα τις τελευταίες 48 ώρες – Γιατί αν «χαλαρώσουμε» θα πληρώσουμε το τίμημα
Καμπανάκι επιστημόνων για τις επόμενες δύο εβδομάδες
Τους 49 έφτασαν συνολικά οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κοροναϊό, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και επτά νέοι θάνατοι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, την Τρίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε ότι συνολικά στην Ελλάδα, τα κρούσματα κοροναϊού είναι πλέον 1.314 και σε μια ημέρα τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι 82 και ακόμα 20 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο. Επίσης, οι νεκροί στη χώρα μας είναι πλέον 49 με επτά ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες. Μέση ηλικία των θανόντων είναι 72 ετών και οι 37 άνδρες.
Από όσους νοσηλεύονται, οι 85 είναι διασωληνωμένοι και 57% από αυτούς έχουν υποκείμενο νόσημα, ενώ 6 συμπολίτες μας έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Τονίστηκε επίσης ότι έχουν γίνει περισσότερα από 17.000 διαγνωστικά τεστ.
Τσιόδρας: Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να αναφερθεί για ακόμα μια φορά στην χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού μετά την επανατοποθέτηση του ΠΟΥ. «Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να συστήνει το να μην φορούν μάσκες οι άνθρωποι που δεν νοσούν ή δεν φροντίζουν κάποιον άρρωστο. Είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότεροι δεν τις χρησιμοποιούν σωστά και αυτό είναι πιο επικίνδυνο. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την απαραίτητη απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες».
Τσιόδρας: «Αυτά είναι τα καλύτερα δυνατά μέτρα»
Στη συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε καθηγητή του Χάρβαρντ ο οποίος σε χθεσινή του τοποθέτηση τόνισε ότι μέτρα σαν αυτά που παίρνει η Ελλάδα είναι τα καλύτερα δυνατά. «Δεν γνωρίζουμε κάτι καλύτερο μέχρι τώρα. Το ζήτημα είναι να είναι βραδύς ο ρυθμός αύξησης της εξάπλωσης του ιού στη χώρα, ώστε να αναπτύσσεται ανοσία στον πληθυσμό και να μπορεί να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».
Έχουμε ιό που εύκολα διασπείρεται
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για ιό που εύκολα διασπείρεται. «Σε πρόσφατη μελέτη, μέχρι 29/3 υπολογίζεται ότι έχουν νοσήσει έως 7 και 43 εκατ. ανθρώπων.
Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε και στα μέτρα που έχει ληφθεί παγκοσμίως, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποτρέψει 59.000 θανάτους.
«Μελέτη από το Imperial College αναφέρει ότι τα μέτρα πρέπει να μείνουν σε ισχύ. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, έτσι ώστε σταδιακά το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται» πρόσθεσε.
Η άνοδος της θερμοκρασίας
Ερωτηθείς για την άνοδο της θερμοκρασίας και αν αυτή περιορίζει την δυνατότητα μετάδοσης του κοροναϊού, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν βάσει των επιστημονικών δεδομένων, ωστόσο δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το νέο κοροναϊό. Σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και με υψηλή υγρασία ευδοκιμεί ξανά ο ιός».
Μάχη» δύο εβδομάδων για την ανάσχεση του ιού
Την ώρα που η Ιταλία και Ισπανία βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη του κοροναϊού και οι ΗΠΑ αποτελούν τη νέα μεγάλη εστία διασποράς του ιού με την κατάσταση και εκεί να λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις, η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες σχετικά με την εξάπλωση του ιού. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και γι’αυτό προειδοποιούν ότι όλοι πρέπει να τηρούν με ευλάβεια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και τους κανόνες προστασίας όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού για τα απαραίτητα ψώνια.
Το πρώτο θετικό κρούσμα κοροναϊού σε προσφυγική δομή
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης αλλοδαπή γυναίκα από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα της Εύβοιας βρέθηκε θετική στον κοροναϊό μετά τη γέννηση του βρέφους της.
Η εν λόγω γυναίκα βρισκόταν σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας λόγω του τοκετού. Πλέον ο ΕΟΔΥ βρίσκεται στη διαδικασία της ιχνηλάτησης όλων των επαφών του κρούσματος.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης μετέβη στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας μετά τη διάγνωση του πρώτου θετικού κρούσματος και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Διαβεβαίωσε μάλιστα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ότι ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και εφαρμόστηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα επισημαίνοντας ότι «δεν ανησυχούμε. Η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο».
Αποφασίστηκε δε, αύριο Τετάρτη να γίνουν τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού σε αυτούς που έχουν ιχνηλατηθεί ως πιθανές επαφές της γυναίκας και οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε περιορισμό, αλλά και στο προσωπικό της δομής.
Ενώ το απόγευμα επρόκειτο να παραδοθεί μεγάλη ποσότητα από γάντια και μάσκες στους διαμένοντες στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας ενώ αποφασίστηκε να υπάρξει αυξημένη επιτήρηση για τις επόμενες 14 ημέρες με διαρκείς ελέγχους της αστυνομίας.
- Δύο αδέλφια στην ελληνική λίστα του Forbes 30 under 30
- Πόλη στις ΗΠΑ αίρει την ποτοαπαγόρευση μετά 120 χρόνια
- Άντονι Μπλίνκεν: Συνεχίζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των πολέμων σε Γάζα και Λίβανο
- Μετανάστευση: Πάνω από 900 εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να ζήσουν σε άλλη χώρα – Η θέση της Ελλάδας
- Μεντιλίμπαρ: «Eίχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, αλλά…» (vid)
- Το φόρεμα που έσωσε τη Βικτόρια Μπέκαμ από την καταστροφή